English
Væk fra siden!
Viden og råd

At være samværsforælder – sådan kan du vænne dig til rollen

Hvordan får jeg mest ud af tiden med mit barn, og hvordan griber jeg rollen som forælder an, når jeg ikke bor fast med mit barn? Det spørger mange samværsforældre sig selv om. Få råd i artiklen her.
rollen-som-samvaersforaelder-faa-raad-og-vejledning-i-holdepunkt-modelfoto-taget-af-thomas-wass-evaldsen
Modelfoto taget af Thomas Wass Evaldsen

Når I går fra hinanden, kommer I begge til at give afkald på tid med jeres barn i de perioder, hvor barnet er hos sin anden forælder.

Måske ønsker I, at barnet skal have en fast base ét sted og laver derfor en samværsordning, hvor barnet er flere dage hos bopælsforælderen end hos samværsforælderen. Det kan også være, at I vælger at lave en samværsordning, der indebærer, at I har barnet lige mange dage i løbet af en 14 dages periode.

Læs mere om samværsordninger i artiklen Samvær med barnet, når I går fra hinanden.

Den svære overgang til livet som samværsforælder

Uanset om du bliver bopæls- eller samværsforælder vil en skilsmisse medføre afsavn. Du kommer til at savne barnet, når det er hos sin anden forælder, og barnet vil savne dig.

Som samværsforælder kan det være ekstra svært at finde sig til rette i den nye rolle, hvor du ikke længere deler fast bopæl med barnet. Det kan være en vanskelig overgang for både dig og jeres barn, som kræver tilvænning og også en accept af, at rammerne for, hvornår du kan se jeres barn, ændrer sig.

Herunder kan du læse om de typiske tanker, tvivl og reaktioner, som mange forældre giver udtryk for, når de skal finde sig til rette i rollen som samværsforælder.

At være samværsforælder kan fremkalde tvivl og spørgsmål

  • Mister jeg min betydning?
  • Hvordan får jeg mest ud af tiden med barnet?
  • Hvordan undgår jeg at kompensere for den tid, jeg mister med barnet?
  • Hvordan støtter jeg vores barn i skiftet mellem to hjem?
  • Jeg har svært ved at følge med i vores barns liv
  • Jeg har svært ved at undvære barnet

Hvilke beslutninger har jeg indflydelse på som samværsforælder?

Som samværsforælder kan du bestemme alt, der har at gøre med dagligdagen under selve samværet. Det gælder for eksempel sengetider, husregler, hvad I skal lave i løbet af samværet, og hvem barnet skal se.

Bopælsforælderen har til gengæld mulighed for at beslutte, hvilken daginstitution barnet skal gå i, og kan også vælge at flytte barnets bopæl, så længe det er inden for landets grænser – dog kræver det, at du varsles i forvejen.

Både bopælsforældre og samværsforældre kan uden den anden forælders godkendelse flytte inden for landets grænser. Begge skal dog varsle flytningen seks uger i forvejen.

Andre beslutninger som skolevalg, medicinsk behandling og flytning til udlandet er I fælles om at beslutte, hvis I har fælles forældremyndighed over barnet.

Læs mere om, hvilke beslutninger i hver især kan træffe.

Har du aldrig tidligere boet med barnet?

Hvis I aldrig har boet sammen som familie, er det naturligt, hvis du gør dig overvejelser om, hvordan du får skabt et godt forhold til jeres barn. Måske kender du ikke barnets anden forælder så godt og bekymrer dig derfor om, hvordan jeres samarbejde omkring barnet bliver.

Når du skal have samvær med et spædbarn, foregår det typisk sammen med barnets mor, indtil barnet er gammel nok til, at der er mulighed for, at du kan have barnet alene. For nogen kan det være udfordrende at skulle tilbringe tid sammen med den anden forælder. Men prøv at fokusér på det positive, der kan komme ud af det.

Hvis I ikke kender hinanden så godt, kan samværet være en mulighed for, at I kommer til det. Samtidig kan I her danne grundlaget for det samarbejde om barnet, som I kommer til at have de næste mange år.

Børn har brug for, at deres forældre kan samarbejde. Det giver de bedste vilkår – både for barnets trivsel, men også for dit forhold til jeres barn.

Læs mere om samvær med barnet, når I aldrig har boet sammen.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Få den nyeste viden