Støt
Væk fra siden!
Viden og råd

Barnets bopæl, når I går fra hinanden

Når I går fra hinanden, bliver separeret eller skilt, skal I finde ud af, hvor barnet skal bo. Læs her, hvordan det typisk foregår, og hvad bopælen betyder.

Et af de første skridt, når I har besluttet jer for at gå fra hinanden, er at finde ud af, hvem der skal være bopælsforælder og samværsforælder. Selvom I ønsker, at barnet skal være lige meget hos hver af jer, er der stadig kun én af jer, der kan være bopælsforælder. Barnet kan kun have adresse ét sted.

Når I går fra hinanden, kan I godt fortsætte med at have fælles forældremyndighed over jeres barn – også selvom I er uenige om, hvem af jer barnet skal bo hos.

To forældreroller – forskellige rettigheder

Bopælsforælderen er den forælder, som har adresse sammen med barnet. Bopælsforælderen kan træffe nogle beslutninger på egen hånd som for eksempel at flytte jeres barn indenfor landets grænser (med seks ugers varsel).

Hvis I er uenige om, hvor barnet skal gå i daginstitution, er det også bopælsforælderen, som kan tage den endelige beslutning.

Bopælsforælderen modtager desuden økonomisk støtte til barnet fra staten, og hvis samværsforælderen ikke på anden måde opfylder sin forsørgerforpligtelse over for barnet, er det også bopælsforælderen, der har krav på børnebidrag fra samværsforælderen.

Samværsforælderen er den anden forælder, som kan afgøre mere dagligdags spørgsmål, når barnet er på samvær. For eksempel, hvad barnet skal lave i sin fritid, sengetider og kammerater.

Vigtigt at vide, inden du flytter fra jeres fælles hjem

Hvis du flytter fra jeres fælles bolig, kan du normalt ikke flytte barnets folkeregisteradresse uden accept fra den anden forælder, hvis I har fælles forældremyndighed. Den, der bliver boende i det fælles hjem, hvor barnet har sin folkeregisteradresse, bliver som udgangspunkt anset som bopælsforælder, mens den, der flytter, som udgangspunkt bliver anset som samværsforælder.

Den af jer, der flytter væk fra jeres tidligere fælles hjem, har dog stadig mulighed for at blive bopælsforælder, selvom det kan blive mere vanskeligt. Ved uenighed om barnets bopæl er det Statsforvaltningen, I skal henvende jer til.

Når det er på plads, hvem af jer barnet skal bo hos, kan I lave en aftale om, hvor meget barnet skal være hos samværsforælderen – en samværsordning. Læs om, hvordan I kan lave en samværsordning, når I går fra hinanden.

Læs mere om barnets bopæl

  • Hvor meget bestemmer bopælsforælderen?
  • Hvordan beslutter man, hvem der skal være bopælsforælder?
  • Hvilken økonomisk støtte har bopælsforælderen ret til?

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Artiklen er senest opdateret den 7. december 2018.

Få den nyeste viden

Fields marked with an * are required

Når du tilmelder dig Mødrehjælpens nyhedsbrev, tilføjer vi din email-adresse til vores nyhedsbrevsliste, så vi løbende kan sende dig nyheder. Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet. Læs, hvordan i vores cookie- og privatlivspolitik.