Regler for børne- og ungeydelsen, hvis barnet flytter
Skal barnet flytte adresse fra den ene til den anden forældre, så kan det få betydning for udbetalingen af børne- og ungeydelsen.
Det er tilfældet, hvis det er den nuværende bopælsforælder, der får den fulde ydelse udbetalt nu. I forbindelse med barnets flytning af adresse til den anden forælder, kan børne- og ungeydelsen blive delt ligeligt mellem jer.
Det sker dog ikke automatisk, når barnet flytter adresse. Det kræver, at den forælder, som barnet flytter over til, giver Udbetaling Danmark besked om flytningen via borger.dk (se afsnittet “Børn og flytning”).
Vær opmærksom på, at der gælder særlige regler for retten til børne- og ungeydelse, hvis du blandt andet:
Få overblik over de forskellige typer støtte, du som forælder kan søge fra det offentlige.
Standsning af børne- og ungeydelsen
Hvis jeres barn har mere end 15 % ulovligt fravær i skolen inden for et kvartal, er skolen forpligtet til at underrette kommunen, som kan standse udbetalingen af børne- og ungeydelsen for det efterfølgende kvartal.
Kommunen kan desuden træffe afgørelse om at standse børne- og ungeydelsen, hvis:
- Jeres barn er mellem 15-17 år og ikke går i skole, er under uddannelse, har arbejde eller anden relevant aktivitet
- I ikke overholder et forældrepålæg fra kommunen. Kommunen kan for eksempel træffe afgørelse om forældrepålæg, hvis de vurderer, at barnets udvikling kan være i fare, fordi I som forældre ikke lever op til jeres forældreansvar
- I ikke overholder pligten til sprogvurdering eller sprogstimulering for 2-3-årige
- Jeres barn ikke har deltaget i læringstilbud om sprogstimulering for 1-årige
For alle punkterne, kan der være særlige omstændigheder, der gør, at kommunen undlader at standse børne- og ungeydelsen. Denne vurdering foretages af kommunen. Kontakt din kommune, hvis du vil vide mere.
Du kan finde mere viden om ulovligt skolefravær og evt. standsning af børne- og og ungeydelsen her.
Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.
Artiklen er senest opdateret den 6. januar 2025.