For mange forældre og særligt enlige forsørgere kan økonomien være en udfordring.
Økonomisk støtte til efterskole
Vil du gerne give dit barn mulighed for at komme på efterskole i 8., 9. eller 10. klasse, men har du ikke råd til at betale for opholdet?
I artiklen her kan du læse, hvordan størrelsen af økonomisk støtte til efterskole beregnes, og i hvilke tilfælde det er muligt at søge efterskole eller kommune om supplerende støtte.
Hvad koster et efterskoleophold?
Der er stor forskel på de enkelte efterskolers ugepriser. Priserne på efterskoleophold varierer derfor meget. Alle elever får et statsligt tilskud til opholdet, som udregnes på baggrund af husstandens indkomst. Læs mere om dette tilskud i næste afsnit.
Med tilskuddet trukket fra prisen kan et års efterskoleophold koste fra ca. 30.000 kr. og op til 80.000 kr.
På Efterskoleforeningens hjemmeside kan du finde en oversigt over landets efterskoler – på siden kan du blandt andet udregne, hvad det vil koste for dit barn at gå på en bestemt skole, samt se om skolen har ledige pladser.
Staten giver elevstøtte til efterskoleophold – hvor meget afhænger af din indkomst
Alle elever med dansk statsborgerskab har ret til elevstøtte. Elevstøtten betales af staten.
Hvor høj støtten til jeres barn vil være afhænger af jeres husstandsindkomst to år før skolestart.
Bor du ikke sammen med barnets anden forælder, er det bopælsforælderens og en eventuel samlevers husstandsindkomst, der skal indgå i beregningen af elevstøtten. Det er husstandens sammensætning på tidspunktet for skolestart, der skal lægges til grund for beregningen af jeres indkomst og dermed elevstøtten. Det betyder, at hvis du var enlig forsøger, da barnet blev skrevet op til efterskolen, men samboende med en kæreste ved starten af efterskoleopholdet, så vil der blive lavet en genberegning af din egenbetaling.
Har du hjemmeboende børn under 18 år, udover barnet der skal på efterskole, vil jeres husstandsindkomst blive nedsat, når elevstøtten skal udregnes. Det gælder både egne og en eventuel samlevers børn.
Ved at benytte Efterskoleforeningens prisberegner (klik på beregn pris til højre i det mørkeblå felt), så får du vist, hvad et ophold på landets forskellige efterskoler vil koste, efter at elevstøtten er trukket fra.
Elevstøtte til udlændinge
Unge uden dansk statsborgerskab kan få elevstøtte af staten, hvis én af disse tre betingelser er opfyldt:
- Den unge er under 19 år og har – eller den unges forældre har – haft lovligt og uafbrudt ophold i Danmark i mindst to år før efterskolestarten
- Den unge er omfattet af integrationsloven, som gælder for flygtninge, familiesammenførte eller indvandrere med specifikke opholdstilladelser
- Den unge forsørges af en forælder, der er statsborger i et andet EU- eller EØS-land, og som har arbejde eller selvstændig virksomhed i Danmark
Kontakt Efterskoleforeningen, hvis du er i tvivl, om dit barn er berettiget til elevstøtte.
En ung, som ikke opfylder en af de tre betingelser, er berettiget til et grundstøttebeløb, hvis den unges forældre har eller har haft dansk statsborgerskab. Grundstøttebeløbet er ikke indkomstbestemt.
Hvordan ansøger man om elevstøtte?
Den efterskole, jeres barn bliver indskrevet på, skal ansøge om elevstøtte. Du vil modtage skemaet ’Ansøgning om elevstøtte’ fra skolen. Det skal du udfylde og underskrive, inden du sender det retur til skolen.
Hvis husstandsindkomsten ændrer sig
Ændrer jeres økonomiske forhold sig mellem ansøgningstidspunktet og skolestart eller i løbet af efterskoleopholdet, kan elevstøtten i nogle tilfælde blive beregnet igen. En genberegning kræver, at der er tale om en af disse tre årsager:
- Jeres husstands sammensætning ændres i perioden mellem ansøgning og start på efterskolen
- En forælder eller samlever dør i løbet af skoleåret
- En forælder får bevilget skilsmisse eller separation i løbet af skoleåret og den tidligere ægtefælle er flyttet ud af husstanden. Bemærk, at der ikke er mulighed for genberegning af elevstøtten, hvis en samlever (det kunne være barnets anden forælder, hvis I er ugifte) flytter ud af husstanden i støtteperioden
Hvilke muligheder er der for yderligere støtte til efterskole?
- Individuel supplerende støtte
Efterskolerne modtager hvert år en pulje penge, der er øremærket til forældre, som har svært ved at betale for et efterskoleophold.
Skolerne bestemmer selv, hvem de vil give støtten til, og hvor stor den individuelle støtte skal være. Faktorer, der kan udløse individuel supplerende støtte kan for eksempel være:
- Sygdom, arbejdsløshed eller lignende. Måske kædet sammen med en betydelig indtægtsnedgang
- At I som familie er kommet i klemme på grund af uhensigtsmæssigheder i elevstøttereglerne
- At jeres barn risikerer ikke at kunne gennemføre efterskoleopholdet på grund af økonomiske problemer, der opstår i løbet af skoleåret
Eksemplerne er fra Efterskoleforeningens information om individuel elevstøtte.
Efterskolerne kan også vælge at anvende egne midler til at nedsætte en elevs egenbetaling. Kontakt den efterskole, du ønsker, dit barn skal gå på, og hør om muligheden for individuel supplerende støtte.
- Stipendier til familier med lav indkomst
Egmont Fonden og Efterskoleforeningen har de seneste fem år haft partnerskabet ”En Håndsrækning”, som giver familier med meget lav indkomst mulighed for at søge om 20.000 kr. i tilskud til egenbetalingen. Efterskoleforeningen forventer, at tilbuddet fortsætter i 2022, og at det i perioden 8. marts til 7. april bliver muligt at søge for det kommende skoleår 2022/2023.
Målgruppen for støtten er unge med særlige udfordringer, enten socialt eller læringsfagligt. Det er nødvendigt at vedlægge dokumentation for disse udfordringer. Det kan for eksempel være en udtalelse fra en familievejleder, lærer eller lignende, som skal sendes sammen med ansøgningen. Det er også nødvendigt, at du har søgt kommunen om økonomisk støtte, inden du søger støtte gennem ”En Håndsrækning”. Der stilles dog ingen krav om, at kommunen skal have givet støtte for at komme i betragtning til ”En Håndsrækning”.
Efterskoleforeningen har også et samarbejde med Beildorffs legat, som støtter samme målgruppe. Du kan automatisk ansøge om et stipendie under Beildorffs legat, når du ansøger om ”En Håndsrækning” under Egmont Fonden. På den måde slipper du for at søge to steder.
Det er Efterskoleforeningen, der administrerer ordningen. Spørg efterskolen om et ansøgningsskemaet, hvis du ønsker at søge et stipendium.
- Stipendier til elever med anden etnisk herkomst
Der findes en særlig stipendieordning, som har til formål at give grønlandske unge og unge flygtninge og indvandrere fra økonomisk trængte familier muligheden for at komme på efterskole.
Stipendiet kan søges gennem Efterskoleforeningen.
Du kan finde mere information om stipendiet på efterskoleforeningen.dk.
- Støtte fra kommunen
Din kommune kan i særlige tilfælde yde økonomisk støtte til udgifter i forbindelse med et efterskoleophold. Kontakt Familieafdelingen i din kommune, hvis du vil høre mere om muligheden for at få kommunal støtte til dit barns efterskoleophold.
Har dit barn brug for yderligere støtte, for eksempel en fast kontaktperson i kommunen eller støtte i fritiden på efterskolen, skal kommunen undersøge dette nærmere for at fastslå behovet.
- Enkelte fagforeninger tilbyder støtte
Er du medlem af en fagforening, kan du undersøge, om der er mulighed for at søge tilskud til dit barns efterskoleophold derigennem.
Det er tilfældet i enkelte fagforeninger.
- Legat til unge med kræft inde på livet
Kræftsyge unge under 18 år har mulighed for at ansøge Børnecancerfonden om et legat til et efterskoleophold. Det samme har kræftsyge unges søskende. Det er muligt at søge økonomisk støtte på op til 20.000 kr. for et skoleår.
Læs mere og ansøg om legatet på Børnecancerfondens hjemmeside.
Husk, at der også kan være udgifter til transport, udstyr og rejser
Når du regner på, om der er råd til et efterskoleophold og lægger budget for skoleåret, så husk, at indregne transport til og fra skolen (også i weekender i løbet af skoleåret).
Der kan også være behov for, at jeres barn anskaffer sig særligt udstyr til opholdet, som for eksempel tøj, sangbog og PC, eller eleverne skal måske på en studietur i løbet af skoleåret. Disse udgifter dækkes ikke i alle tilfælde af egenbetalingen. Mange efterskoler har en pakkeliste på deres hjemmeside, som giver overblik over, hvad dit barn skal medbringe på efterskolen. Er du i tvivl, så spørg skolen om de samlede udgifter til opholdet.
Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.
Artiklen er senest opdateret den 31. januar 2024.