English
Væk fra siden!
Viden og råd

Forskellige roller og forventninger, når i skal være forældre

Skal I være forældre for første gang, sætter det helt naturligt mange tanker i gang. Læs her, hvordan man som gravid og partner kan gøre sig klar til den nye rolle som forælder.
forskellen-paa-maend-og-kvinder-naar-i-skal-vaere-foraeldre-modelfoto-thomas-wass-evaldsen
Modelfoto taget af Thomas Wass Evaldsen

Der er ofte stor forskel på, hvordan man som partner og gravid forbereder sig på, at barnet kommer.

Den mest åbenlyse forskel er den fysiske og hormonelle forandring, som graviditeten indebærer. Den kan gøre, at I som par knytter bånd til barnet på forskellige tidspunkter under graviditeten.

Hvor den gravide ofte er optaget af at mærke de mange forandringer i kroppen og af at skabe tilknytning til barnet, så er det vores erfaring i Mødrehjælpen, at partneren kan være mere praktisk anlagt. Særligt mandlige partnere. De er typisk optaget af at sikre basen for familien og forholder sig for eksempel til, om boligen er stor nok til at rumme et barn, og om der kan være en barnevogn i bilen.

Graviditeten opleves forskelligt som mand og kvinde

  • Den gravide: Kroppen forandrer sig og tilknytningen sker ofte tidligt
  • Partner: Tilknytningen udvikler sig over tid

Hvilken betydning kan forskellene have for parforholdet?

For nogle par har forskellene ikke den store betydning, mens de for andre kan give problemer og være kilde til misforståelser.

Nogle partnere kan komme til føle sig kørt lidt ud på et sidespor i graviditeten, fordi de ikke nødvendigvis har det helt på samme måde som den gravide.

Partnere kan også opleve, at der bliver krævet eller forventet noget af dem, som de ikke kan levere – netop fordi de ofte er et andet sted end den gravide i deres måde at forholde sig til at skulle være forælder.

Nogle gravide kan have svært ved at forstå, hvorfor deres partner ikke har det på samme måde som dem selv. De er skuffede over, at han eller hun ikke er ligeså optaget af graviditeten, som de er, men bare lever videre som før. En del kvinder giver også udtryk for, at de ikke føler sig forstået af partneren.

Herunder kan I læse råd til, hvordan I kan undgå, at forskellene skaber problemer i jeres forhold.

Sådan kan I støtte hinanden under en graviditet

En graviditet kan på mange måder betragtes som en livskrise, selvom den for langt de fleste også er en helt fantastisk og en positiv forandring. At blive forælder er en af de største forandringer et menneske kan opleve i forhold til egen identitet og livet generelt.

Derfor er det vigtigt, at I som kommende forældre har respekt for, at I kan opleve graviditeten forskelligt.

Herunder er nogle råd til, hvordan I kan støtte hinanden i processen.

  • Som par
  • Som partner
  • Som gravid

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Få den nyeste viden