Støt
Væk fra siden!
Viden og råd

Forskellen på mænd og kvinder, når I skal være forældre

Når man skal være forælder første gang, står man overfor en af livets største omvæltninger. Helt naturligt sætter det mange tanker i gang. Læs om nogle af de forskelle på, hvordan kvinder og mænd gør sig klar til den nye rolle som forælder.
forskellen-paa-maend-og-kvinder-naar-i-skal-vaere-foraeldre-modelfoto-thomas-wass-evaldsen

Igennem de seneste generationer har kravene og forventningerne til kommende fædre ændret sig markant. Mænd er generelt blevet væsentlig mere involveret og engageret i kvindens graviditet nu end for generationer tilbage. Alligevel kan der være stor forskel på, hvordan en mand og en kvinde forholder sig under en graviditet.

Den mest åbenlyse forskel er den fysiske forandring, som kvinden gennemgår i løbet af graviditeten. Noget andet er den hormonelle forandring, der sker hos kvinden. Derudover kan der også være forskel på, hvornår man som mand og kvinde begynder at knytte bånd til barnet under graviditeten.

Kvindens hormonelle forandringer

Kvindens hormonbalance ændrer sig med det formål at gøre kroppen klar til at bære en graviditet og til at sikre barnets udvikling.

For kvinden betyder denne forandring, at hun for eksempel kan:

  • Have problemer med kvalme og træthed særligt i løbet af de første tre måneder af graviditeten
  • Opleve humørsvingninger og generelt være mere følsom
  • Få lyst til specielle madvarer, mens andre helt bliver bandlyst
  • Blive overfølsom overfor særlige lugte og lyde
  • Få dårligere nattesøvn – særligt i slutningen af graviditeten

Alt dette hænger sammen med den hormonforandring, som kvinden oplever under en graviditet. Mens alle disse fysiske forandringer sker for kvinden, forsætter mandens liv på mange måder ofte uforandret.

  • Kvindens tilknytning til det kommende barn
  • Mandens tilknytning til det kommende barn

Forskelle i kvinder og mænds fokus under en graviditet

Under en graviditet kan mænd og kvinders fokus til tider være forskellige. Hvor kvinden ofte er optaget af at mærke de mange forandringer i kroppen og skabe tilknytning til barnet, så er mange mænd typisk mere optaget af sikre basen for familien.

I Mødrehjælpen er vores erfaring, at mænd ofte er mere praktisk anlagte end kvinder i løbet af graviditeten. Mange mænd er eksempelvis optaget af, om deres bolig er stor nok til at rumme et barn, om bilen er stor nok til barnevogn osv.

Kvinderne kan naturligvis også være praktisk anlagte, men deres primære fokus er ofte barnet inde i maven. For nogle par er det en rigtig fin fordeling, mens det for andre kan medføre udfordringer, misforståelser eller bebrejdelser.

Mange mænd kan også være optaget af, hvordan deres hverdag kommer til at ændre sig, når de får barn. Er der stadig tid til at være kærester, til at dyrke sport og se venner, efter barnet er kommet til verden. Kvinder kan naturligvis også være optaget af dette.

Hvilken betydning kan forskellene have for parforholdet?

Under en graviditet kan mænd og kvinders fokus til tider være forskellige. Nogle mænd kan komme til føle, at de bliver kørt lidt ud på et sidespor, fordi de ikke nødvendigvis har det helt på samme måde som kvinden i forhold til deres oplevelser og følelser omkring graviditeten.

Mænd kan også opleve, at kvinden kræver eller forventer noget af dem, som de ikke kan levere – netop fordi de ofte er et andet sted end kvinden i deres måde at forholde sig til graviditeten.

Nogle kvinder kan have svært ved at forstå, hvorfor manden ikke har det på samme måde som dem selv i forhold til graviditeten. Visse kvinder kan føle, at manden ikke forstår hende, at han ikke er ligeså optaget af graviditeten som hende, eller at han bare lever sit liv videre som før.

Disse eller lignende reaktioner hos mænd og kvinder kan for nogle par skabe frustration, irritation eller skuffelse, mens forskellene ikke har den store betydning for andre parforhold.

Sådan kan I støtte hinanden under en graviditet

En graviditet kan på mange måder betragtes som en livskrise, selvom den for langt de fleste også er en helt fantastisk og en positiv forandring. At blive forælder er en af de største forandringer et menneske kan opleve i forhold til egen identitet og livet generelt.

Derfor er det vigtigt, at I som kommende forældre begge udviser respekt for, at mænd og kvinder har forskellige måder at forholde sig til en graviditet på.

  • Som par
  • Som mand
  • Som kvinde

Husk at prioritere parforholdet

Når barnet kommer til verden, vil det helt automatisk fylde en stor del af jeres tid.

Under graviditeten kan det være en god ide ikke udelukkende at have fokus på barnet, men at I også husker at pleje jeres parforhold.

Brug derfor under graviditeten også tid på at pleje hinanden og kærligheden, imens I går og venter på, at to bliver til tre.

 

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Få den nyeste viden

Fields marked with an * are required

Når du tilmelder dig Mødrehjælpens nyhedsbrev, tilføjer vi din email-adresse til vores nyhedsbrevsliste, så vi løbende kan sende dig nyheder. Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet. Læs, hvordan i vores cookie- og privatlivspolitik.