Støt
Væk fra siden!
Viden og råd

Forskellen på mænd og kvinder, når I skal være forældre

Skal I være forældre for første gang, sætter det helt naturligt mange tanker i gang. Læs her, hvordan kvinder og mænd typisk gør sig klar til den nye rolle som forælder.
forskellen-paa-maend-og-kvinder-naar-i-skal-vaere-foraeldre-modelfoto-thomas-wass-evaldsen
Modelfoto taget af Thomas Wass Evaldsen

Mange mænd er i dag langt mere involveret og engageret i kvindens graviditet end for generationer tilbage. Der er dog ofte stor forskel på, hvordan en mand og en kvinde forbereder sig på, at barnet kommer.

Den mest åbenlyse forskel er den forandring, som kvinden gennemgår. Den kan gøre, at I som par knytter bånd til barnet på forskellige tidspunkter under graviditeten.

Hvor kvinder ofte er optaget af at mærke de mange forandringer i kroppen og skabe tilknytning til barnet, så er det vores erfaring i Mødrehjælpen, at mænd er mere praktisk anlagte. De er typisk optaget af at sikre basen for familien og forholder sig for eksempel til, om boligen er stor nok til at rumme et barn, og om der kan være en barnevogn i bilen.

Graviditeten opleves forskelligt som mand og kvinde

  • Kvinden: Kroppen forandrer sig og tilknytningen sker ofte tidligt
  • Manden: Tilknytningen udvikler sig over tid

Hvilken betydning kan forskellene have for parforholdet?

For nogle par har forskellene ikke den store betydning, mens de for andre kan give problemer og være kilde til misforståelser.

Nogle mænd kan komme til føle sig kørt lidt ud på et sidespor i graviditeten, fordi de ikke nødvendigvis har det helt på samme måde som kvinden.

Mænd kan også opleve, at deres partner kræver eller forventer noget af dem, som de ikke kan levere – netop fordi de ofte er et andet sted end kvinden i deres måde at forholde sig til graviditeten.

Nogle kvinder kan have svært ved at forstå, hvorfor manden ikke har det på samme måde som dem selv. De er skuffede over, at deres mand ikke er ligeså optaget af graviditeten, som de er, men bare lever videre som før. En del kvinder giver også udtryk for, at de ikke føler sig forstået af manden.

Herunder kan I læse råd til, hvordan I kan undgå, at forskellene skaber problemer i jeres forhold.

Sådan kan I støtte hinanden under en graviditet

En graviditet kan på mange måder betragtes som en livskrise, selvom den for langt de fleste også er en helt fantastisk og en positiv forandring. At blive forælder er en af de største forandringer et menneske kan opleve i forhold til egen identitet og livet generelt.

Derfor er det vigtigt, at I som kommende forældre har respekt for, at I kan opleve graviditeten forskelligt.

Herunder er nogle råd til, hvordan I kan støtte hinanden i processen.

  • Som par
  • Som mand
  • Som kvinde

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Få den nyeste viden