English
Væk fra siden!
Viden og råd

Barn på vej - hvilke udgifter kan vi forvente?

Med udsigten til at skulle være forælder følger ofte tanker om, hvordan der skal blive råd til det, der skal købes. Få overblik over ting, der er gode at investere i, løbende udgifter samt muligheder for støtte.

Når I venter barn, kan det være svært at skabe overblik over, hvor stor en udgift, der følger med – både til anskaffelse af startudstyr og tøj, men også som en fast ekstraudgift hver måned.

Der er mange holdninger og forslag til, hvad man bør anskaffe sig, og inden I får set jer om, kan det hurtigt blive dyrt.

Et råd vil være, at overveje en ekstra gang, hvad der er godt at have, og hvad der er nødvendigt. Når man står med ekspedienten i butikken eller læser anmeldelser på nettet, kan man hurtigt blive usikker på, hvad der er behov for.

Hvad skal vi købe til barnet?

Der er nogle helt basale ting, I får brug for at anskaffe til barnet. De fleste af tingene på listen her kan være gode at anskaffe, inden barnet kommer til verden.

Forslag til startudstyr:

 • Barnevogn, myggenet og regnslag
 • Lift til barnevogn
 • Seng og madras
 • Babydyne og sengetøj
 • Lagen til barnevogn/lift og seng
 • Tøj (bodystockinger, natdragter, strømper, bluser, bukser, hue eller solhat afhængig af årstiden, varm bluse og dragt afhængig af årstiden)
 • Puslebord/puslepude
 • Bleer
 • Stofbleer
 • Vaskeklude eller skumklude
 • Termometer og diverse plejeprodukter
 • Badekar
 • Autostol, hvis I er afhængig af transport i bil

Når jeres barn bliver lidt ældre, vil der være behov for at anskaffe sig andre ting som for eksempel legetøj og højstol.

Det vil være nødvendigt at købe nyt tøj løbende, efterhånden som barnet vokser.

Dyne og seng skal også udskiftes til en juniormodel, når barnet bliver ældre.

Til den tid kan det også være en fordel at købe en klapvogn som erstatning for barnevognen.

Tip – få gratis babypakker

Du kan få gratis babypakker fra flere butikker og supermarkeder. Babypakkerne kan for eksempel indeholde bleer, vådservietter og sutter.

Se en oversigt over, hvor du kan få gratispakker her.

Spar penge ved at købe brugt tøj og babyudstyr

Mange gange er børnetøj brugt meget lidt, da børn i løbet af de første par år skifter tøjstørrelse ofte. Du kan derfor købe meget brugt børnetøj, som er fint og velholdt.

Der er flere fordele ved at købe brugt børnetøj og udstyr. Først og fremmest kan du spare rigtig mange penge, da udstyr til børn er dyrt at anskaffe fra nyt. Derudover er det godt for miljøet, og mange fremhæver også, at brugt tøj til barnet er sundere, fordi diverse kemikalier er blevet vasket ud.

I Mødrehjælpens børnetøjsbutikker kan du finde brugt tøj, udstyr og legetøj af god kvalitet til billige penge, og samtidig er du med dit køb med til at støtte Mødrehjælpens arbejde.

Læs mere og find din nærmeste Mødrehjælpen-butik her.

Du kan sælge barnets tøj og udstyr videre

Du har mulighed for at sælge jeres barns brugte tøj og udstyr videre, når han eller hun er vokset fra det. Du kan også vælge at forære det væk til genbrug. For eksempel til Mødrehjælpens børnetøjbutikker.

Du har mulighed for at sælge brugt tøj, legetøj og udstyr på blandt andet:

Hvilke faste ekstraudgifter følger med at få barn?

Når I får barn vil der løbende være ekstra udgifter til bleer, mad, tøj og udstyr, og forbrug af el og vand vil også stige en smule.

Derudover kommer der udgifter til daginstitution eller dagpleje og til forsikringer. Nogen vælger også at oprette en børneopsparing til barnet.

Læs mere om enkelte ekstraudgifter herunder.

 • Børnepasning
 • Forsikringer
 • Diverse udgifter

Muligheder for tilskud fra det offentlige

Forældre vil automatisk få det offentlige tilskud, der hedder børne- og ungeydelse. Beløbet udbetales hver tredje måned, og beløbets størrelse reguleres efter barnets alder.

Læs mere om børne- og ungeydelsen her.

I artiklen Få overblik: Økonomisk støtte til forældre kan du læse om andre former for tilskud, du kan have mulighed for at søge.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Få den nyeste viden