Støt English
Væk fra siden!
Viden og råd

En forælder fortæller: Lene troede, at volden var hendes skyld

Rådgivning i Mødrehjælpen blev vendepunktet for Lene. Læs her, hvorfor hun græd, da hun cyklede hjem fra første samtale.
Voldudsat kvinde fortaeller om raadgivning hos Moedrehjaelpen
Modelfoto

Presset økonomi efter vold i parforholdet

Udadtil ligner Lene en ganske almindelig enlig forsørger; hun arbejder som indkøbsassistent og har en fast indkomst. Hvad man ikke ser på overfladen er, at Lene i mere end tre år har kæmpet for at komme på fode igen efter voldelige forhold – både mentalt og økonomisk.

”Mine seneste to mænd var psykisk voldelige over for mig, og min datters far var også fysisk voldelig. De var begge i stand til at styre mig og den ene overtalte mig for eksempel til at skrive under på diverse lånepapirer, fordi han selv var insolvent. En dag gik bølgerne højt, og han afsluttede vores skænderi med at sige, at han forlod mig, hvortil jeg svarede ’hvad med vores lån?’. Han svarede hånligt, at dem måtte jeg da selv rode med, for det var jo mig, der havde skrevet under,” siger Lene.

Fandt hjælp i Råd til Livet

Gælden gør, at hun kun har haft 1.500 kr. at leve for om måneden, når alle udgifter og afdrag var betalt. For Lene blev et link til rådgivningstilbuddet Råd til Livet første skridt på vejen ud af det økonomiske kaos.

”I desperation søgte jeg rundt på nettet og lige pludselig dukkede Råd til Livet op. Jeg klikkede på linket, og beskrivelsen, som tonede frem, passede lige på min situation.”

”Jeg havde helt ondt i maven, da jeg kørte af sted mod samtalen, for jeg var bange for, hvordan min historie ville blive mødt. Ville rådgiveren mon kigge mærkeligt på mig og sige, at det var min egen skyld? Heldigvis dømte hun mig ikke. Hun var tværtimod imponeret over, at jeg havde holdt ud så længe. Jeg gik jo rundt og tænkte, at min situation var selvforskyldt, men hun fik mig til at indse, at jeg havde ageret, som jeg havde, fordi jeg blev udsat for psykisk pres,” siger Lene.

Tudede af glæde efter første samtale

Det er Mary Fonden, der står bag Råd til Livet i samarbejde med Mødrehjælpen, LOKK, Nykredit, Østifterne og lokale advokatkontorer. Tilbuddet er gratis og rummer både økonomisk, juridisk og social rådgivning. For Lene var denne pakke en afgørende hjælp ud af problemerne.

”Jeg tudede faktisk af glæde, da jeg tog hjem fra samtalen, for jeg havde en følelse af, at der var løftet en kæmpe byrde væk fra mine skuldre, og samtidig havde jeg fået en sparringspartner, som forstod min situation. Sammen med juristen og den økonomiske mentor har rådgiveren givet mig troen på, at jeg nok skal komme ud af det her.”

Vidste du, at…

du kan finde viden og råd i Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning, Holdepunkts, mange rådgivningsartikler.

Læs for eksempel vores artikler om vold i familien eller børns trivsel. Du kan også gå på jagt i oversigten over alle emner.

Vi tager på skovtur, når andre går i tivoli

Økonomien fylder meget i Lenes hverdag og hendes to børn lider nogle uundgåelige afsavn, men Lene gør, hvad hun kan, for at give dem gode oplevelser.

”Jeg har ikke råd til at give mine børn de samme smarte sko, som de andre børn. Mine børn går heller ikke til dyre fritidsinteresser – i stedet tager vi på skovtur eller cykeltur, når de andre børn skal i Tivoli eller i biografen. Min mor har gjort alt, hvad hun kunne for at hjælpe mig, men hun er pensionist, så hun har heller ikke meget at rutte med. Hun giver mig altid 150 kr. i hånden, når vi ses. De penge bruger jeg ikke – men sparer dem op, så jeg har lidt ekstra til at forkæle børnene med engang i mellem,” siger Lene, der også har en masse tips til at få pengene til at strække længst muligt.

”Jeg skriver altid indkøbseddel og holder mig slavisk til den. Hvis jeg for eksempel snoldede for 100 kr. spotvarer, ville det svare til, hvad jeg bruger om ugen på mad – det går bare ikke. Jeg handler altid i ALDI – der bliver man ikke fristet, for der er ikke andet at købe end det mest nødvendige.”

Interviewet med Lene er lavet i 2009 og er oprindeligt bragt i Mødrehjælpens medlemsblad MødrehjælpenNyt.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Få den nyeste viden