English
Væk fra siden!
Viden og råd

Bliver du chikaneret via internettet eller din telefon?

Det er meget grænseoverskridende at blive chikaneret, overvåget eller stalket af en ekspartner via ens computer eller telefon. Se her, hvad du kan gøre.

Hvis du bliver chikaneret eller overvåget af din ekspartner via din computer, telefon, e-mail, Facebook og så videre, er du ikke den eneste. Det er tilfældet for mange, der er kommet ud af et voldeligt parforhold.

Den digitale stalking kan være en metode for din ekspartner til at fastholde den magt og kontrol, der kendetegner et voldeligt forhold.

Digital stalking

Digital stalking går ofte hånd i hånd med fysisk forfølgelse. Ved at overvåge og chikanere dig, kan mønsteret fra et parforhold præget af kontrol og eventuelt fysisk vold fortsætte, efter forholdet er slut

Se længere nede på siden, hvad du kan gøre, hvis du udsættes for digital stalking.

Eksempler på digital stalking

Kan du genkende elementer fra disse eksempler, er der en mulighed for, at du bliver udsat for digital stalking:

 • Din ekspartner har pludselig oplysninger om dig og din færden, for eksempel hvem du ringer til, hvad du har købt på din bankkonto, og hvad du skriver på sms, e-mail eller Facebook
 • E-mails forsvinder, dine adgangskoder ændrer sig, og der bliver købt ting på din regning, du ikke selv har bestilt
 • Der bliver spredt falske rygter om dig (for eksempel på Facebook)
 • Der dukker private billeder og oplysninger op om dig på internettet (eller din ekspartner truer med offentliggørelse). Digitale sexkrænkelser, også kaldet hævnporno, er et stigende problem. Det indebærer, at personer oplever at få offentliggjort billeder eller film, hvor de optræder nøgne

Stalking er strafbart

Siden 1. januar 2022 har stalking været strafbart. Ændringen i straffeloven betyder, at en stalker nu kan straffes, selvom der ikke i forvejen har været udstedt et tilhold.

Sammen med lovændringen blev der iværksat 14 initiativer for at komme stalking til livs.

Læs mere om dem i denne nyhed på altinget.dk

Hvordan kan digital stalking påvirke dig?

Det kan føles grænseoverskridende og direkte angstfremkaldende at blive udsat for overvågning, hvis du for eksempel ikke ved, hvilke private ting din ekspartner kan følge med i.

Hvis forfølgelsen foregår anonymt, eller hvis du allerede har bedt vedkommende holde op flere gange, kan du føle dig magtesløs og komme til at tro, at du ikke kan gøre noget ved problemet. I stedet holder du måske op med at bruge din computer, telefon og så videre, hvilket kan betyde, at du føler dig mere og mere isoleret. Du kan komme til at føle, at din ekspartner styrer dine tanker og bestemmer, hvad du må og ikke må.

Måske håber du, at stalkingen ophører af sig selv, hvis bare du venter længe nok, hvilket dog som regel ikke er tilfældet. Herunder har vi oplistet en række godt råd til, hvad du kan gøre, hvis du udsættes for digital stalking. Se også, hvordan du bedst beskytter dig mod digital overvågning, nederst i artiklen.

Gode råd, hvis du er udsat for digital stalking

 • Find dig ikke i digital stalking
 • Skriv hændelserne ned
 • Reager hurtigt, hvis du udsættes for digital sexkrænkelse
 • Anmeld det til politiet
 • Søg rådgivning og støtte

Undgå overvågning

 • Generelle, digitale sikkerhedsråd
 • Overvågning på mobiltelefon
 • Overvågning på computer
 • Overvågning via GPS-tracker
 • Gode råd, når du er på sociale medier

Udover digital stalking findes der mange andre former for digitale krænkelser, som du kan blive udsat for. Læs mere om dem og få vejledning til, hvordan du kan håndtere dem på digitaltansvar.dk.

 

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Artiklen er senest opdateret den 18. august 2022

Få den nyeste viden