Nyheder

40 år med fri abort

Den 24. maj er det 40 år siden, at abortens frigivelse blev vedtaget. Muligheden for abort betød, at der samtidig blev behov for rådgivning, når kvinden var i tvivl om, hvorvidt hun ville gennemføre graviditeten eller have en abort. Denne form for rådgivning har Mødrehjælpen tilbudt gennem årtier.

Pressemeddelelse, udgivet 24.05.13

Siden Mødrehjælpen blev oprettet i 1983 har organisationen derfor ydet professionel social og psykologisk rådgivning til kvinder og par, som er i tvivl om en graviditet. Mødrehjælpens rådgivere hjælper med at stille afklarende spørgsmål og videregive viden om muligheder og konsekvenser.

– Vi skaber et neutralt rum, hvor kvinden har mulighed for at tale om sine tanker og følelser. Samtidig informerer vi hende (samt evt. partner) om mulighederne – for eksempel i forhold til lovgivningen. På den måde kan vi hjælpe hende med at prioritere mellem de forskellige tvivlsspørgsmål, hun sidder med, forklarer Ulla Krogager, der ansvarlig for Mødrehjælpens abortstøttesamtaler.

I rådgivningen hjælper rådgiveren kvinden med at se på hendes muligheder, og sammen forsøges det at prioritere de tvivlsspørgsmål, som kvinden måtte have. På den måde hjælper Mødrehjælpen med at gøre det mere overskueligt for kvinden at træffe et velovervejet valg.

– Vi gør meget ud af at give kvinden troen på, at hun kan træffe den beslutning, der er rigtig for hende. Langt de fleste kvinder oplever, at det er rart at dele tanker med en udenforstående, som ikke i forvejen har noget kendskab til dem eller har personlige følelser i klemme i forhold til det svære valg, der skal træffes, siger Ulla Krogager.

Mødrehjælpen tilbyder abortstøttesamtaler i organisationens tre rådgivningscentre i Aarhus, Odense og København. Derudover tilbyder Mødrehjælpen også rådgivning i forbindelse med tvivl om abort både i form af telefon- og chatrådgivning. Sidste år modtog 203 kvinder abortrådgivning hos Mødrehjælpen.

– Hos Mødrehjælpen varetages abortstøttesamtalerne af erfarne socialrådgivere, der er vant til at vejlede og rådgive gravide og børnefamilier i en sårbar situation. I Mødrehjælpen varer en abortstøttesamtale ca. 1,5 time, så der er mulighed for at yde en omhyggelig rådgivning, og derudover tilbydes kvinden endnu en samtale, hvis det vurderes i rådgivningen, at der er behov for dette, siger Ulla Krogager.

Fakta om abort

Hvert år foretages der ca. 15.000 aborter i Danmark – det svarer til ca. 12 aborter pr. 1000 kvinder.
I 2010 fik 8 procent kvinder en støttesamtale i forbindelse med en abort (Sundhedsstyrelsen).
Danmark var et af de første lande, der indførte den fri abort – i 1973. Alle kvinder uanset situation fik ret til fri abort indtil 12. graviditetsuge.
Efter 12. uge, der er grænsen for legal abort, kræver det tilladelse fra et af de fem regioners abortsamråd.
(Danmarks Statistik)

Få den nyeste viden