Nyheder

Økonomisk mentor: "Med den rette tilgang kan jeg hjælpe kvinderne til at hjælpe sig selv"

Ulla Pallesen er frivillig økonomisk mentor for unge mødre i Mødrehjælpens projekt På Vej i Københavns Sydhavn.

Hvad består dit arbejde i som økonomisk mentor?

Økonomisk mentor Ulla Pallesen fra bladet nov15Jeg rådgiver og hjælper unge gravide kvinder og mødre, som har brug for at få overblik over deres økonomiske situation. Jeg hjælper dem med at lægge budget, få skabt et overblik og kontakte kreditorer og banker. Jeg tager udgangspunkt i, hvad de har brug for, så vi kan opbygge en tillid og snakke sammen som almindelige mennesker. Jeg er ikke en autoritet, der slår dem i hovedet. De kan fortælle mig, hvad de har lyst til, for jeg er på deres side. Når vi sammen lægger budget, tager vi en snak om, hvad der nødvendigt at købe, og det man kan overveje at skære ned på. Men jeg blander mig aldrig i, hvad de skal bruge deres penge på. Det vil være at overskride en grænse.

Normalt sætter jeg opfølgningspunkter op i prioriteret rækkefølge: ”Hvis du får tid og overskud, kan du starte med at gøre det her. Så kan vi snakke om det næste gang.” Det kan f.eks. være at få betalt nogle regninger eller åbnet rudekuverterne.

Hvilke udfordringer står brugerne typisk med?

Det er forskelligt. Primært har de brug for at få overblik over udgifter og indtægter. Nogle kommer ind med en nettopose fyldt med regninger, som de har brug for hjælp til at tage hul på. Når man er helt ung mor, sker der en masse omvæltninger på en gang. Nogle gange kan det være nemmere at smide alle regningerne ind i et skab og lukke døren. Men faktisk er økonomien ofte det sikreste, de har. Alt det andet med kærligheden, barnet og måske også boligen er lidt usikkert og svært. Men økonomisk får de deres løn, SU eller kontanthjælp, og det kan de regne med. Så kan de i hvert fald bygge et liv op omkring det. Nogle gange har jeg møde med både kvinden og hendes kæreste, for at de sammen kan skabe sig et økonomisk overblik.

Hvorfor har du valgt at blive økonomisk mentor?

Jeg synes, unge mødre er en spændende målgruppe. Jeg har selv været en ung kvinde og alenemor. Unge mødre står med utroligt meget ansvar, og det er ikke sikkert, at man er rustet til at klare den udfordring hjemmefra. Derfor er det vigtigt, at man kan få hjælp til at stå på egne ben. Jeg har en baggrund som økonom og ved, at man kan afmystificere økonomi. Det er hjælp til selvhjælp at få indsigt i, at økonomi ikke er raketvidenskab. Det er bare et spørgsmål om plus og minus og en smule disciplin. Med den rette tilgang kan jeg hjælpe kvinderne til at hjælpe sig selv, selvom de måske ikke fra starten havde de bedste forudsætninger for at kunne styre deres økonomi.

Hvad er det bedste ved at være økonomisk mentor?

Det giver en stor tilfredsstillelse at kunne hjælpe andre mennesker. At jeg helt konkret kan mærke, at jeg gør en forskel. Det gør mig ydmyg og glad, at der er nogle mennesker, som tør betro sig til mig. At de har tillid til, at jeg kan hjælpe dem. Det er smukt. Det er sjældent, jeg mødes med de unge kvinder mere end to gange. Men jeg kan se, at de bliver hjulpet. Det er fedt at være en del af en større indsats, som virkelig gør en forskel for mennesker.

Du kan læse mere om projekt “På Vej” for unge mødre i København her.

Få den nyeste viden