Nyheder

Interview: Michelle vil i gang med uddannelse

Michelle Holmelund er ung, enlig mor og klar til at starte uddannelse. Det skyldes især Mødrehjælpens støtte.

Michelle Holmelund glæder sig, for hun skal starte på HF. Første skridt på vejen til at blive socialpædagog. Det er samtidig et vigtigt skridt for hende, efter hun blev mor i en ung alder.

”Det er vigtigt for mig at vise – både over for mig selv og andre – at jeg godt kan, selvom jeg har fået et barn. Ingen skal sige, at jeg ikke kan.”

Michelle HolmelundMichelle Holmelund er 23 år. Hun bor alene i Aarhus med sin søn, der kom til verden i september 2014. Siden graviditeten har hun en gang om ugen kommet i Mødrehjælpens mødregruppe for unge forældre i Aarhus, hvor der bl.a. er mulighed for råd og vejledning fra jordemoder, sundhedsplejerske, socialrådgiver og uddannelsesvejleder.

Projektet hedder Unge Familier på Vej og er et samarbejde med Aarhus Kommune og Region Midtjylland. Udover at give unge forældre et netværk, styrke deres forældrekompetence og give dem handlemuligheder er målet at hjælpe dem i arbejde og uddannelse. Projektet findes i Aarhus, Odense og Aalborg, og resultaterne viser, at 72 % kommer i uddannelse efter endt forløb.

Når man mister fodfæstet

For bare et halvt år siden havde Michelle Holmelund svært ved at overskue fremtiden. Hendes lille dreng havde grædt i en måned, og hun var ved at miste fodfæstet.

”Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle stille op. Det er ens et og alt, og man kan ikke gøre ham tilfreds. Jeg følte ikke, jeg kunne finde ud af at være mor. Det var især svært at acceptere, fordi jeg ikke var sikker på, om folk ville forstå – om de ville tænke: ’Det er også fordi, hun er ung og alene’,” siger Michelle Holmelund.

Heldigvis valgte hun til sidst at gå til sin sundhedsplejerske Lilian og socialrådgiver Camilla i Mødrehjælpen.

”Jeg blev bare mødt med forståelse: ’Det er okay at føle sådan. Du er ikke den eneste. Det skal nok blive bedre.’ Mens jeg sad og tudede, fik de mig til at se, hvor opmærksomhedssøgende han var, og hvordan han stoppede med at græde, da han kom over til mig igen. De var gode til at få mig til at se de positive ting,” siger hun.

”De har støttet mig til at tro på mig selv og fremtiden. De ydre og indre ting skal være på plads, før man kan tænke så langt, at man er klar til at tage uddannelse.”

Med Mødrehjælpen på sidelinjen

I dag går Michelle Holmelund på et studieforberedende kursus i Mødrehjælpen. Her får hun vejledning om de bekymringer, man kan have, når man er studerende og enlig mor.

”Jeg har haft svært ved at overskue, hvordan jeg får studiet til at hænge sammen med at hente barn, gøre rent, vaske tøj, lave mad osv.”

For at få det til at gå op er Michelle Holmelund, efter vejledning fra Mødrehjælpen, kommet frem til, at hun tager HF på 2,5 år i stedet for de normale to år. På den måde har hun færre timer det første år og får mere tid med sin søn, mens han er lille. Når HF starter, flytter hun over i Mødrehjælpens studiestartsnetværksprojekt for forældre: Hold Fast.

”Mødrehjælpen har gjort meget for at støtte og rådgive mig. Jeg føler mig klar til udfordringerne, fordi de er med. Det er ikke sikkert, jeg kommer til at bruge dem mere, men bare det, at de er der. Uden dem tror jeg ikke, jeg var startet uddannelse nu, og det er bare vigtigt for mine muligheder i fremtiden – og for at vise min søn, at man skal videre i sit liv, selvom det ikke går som planlagt.”

Få den nyeste viden