Nyheder

Mænd med efterfødselsreaktion mangler hjælp

Mens der de seneste år har været øget opmærksomhed på at hjælpe kvinder med fødselsdepression mangler der stadig støttetilbud til de mænd, som har samme problemer. Det truer både barnets og familiens trivsel, mener Mødrehjælpen, som arbejder for flere og bedre tilbud.

Pressemeddelelse udgivet 28. september 2017

1 ud af 4 mænd bliver psykisk negativt påvirket reaktion, når de bliver fædre. Det viser en ny undersøgelse, som Megafon har foretaget for Mødrehjælpen. Undersøgelsen viser også, at under halvdelen af de berørte mænd fik tilbudt hjælp.

“Tallene bekræfter tidligere undersøgelser, og de viser, at vi har et stykke arbejde at tage fat på. Mændene skal selvfølgelig have hjælp. En efterfødselsreaktion er en svær belastning for hele familien, og den kan påvirke barnets videre udvikling negativt,” siger Mødrehjælpens direktør, Mads Roke Clausen.

Mangler screening og tilbud til mænd

Der eksisterer i dag ikke nogen systematisk indsats for at finde og hjælpe fædre, som reagerer med depression på at få barn. Nogle kommuner screener nu fædre for efterfødselsreaktion, andre gør ikke.

Samtidig mangler fædre tilbud, som er designet specifikt til mænd. Eksperter peger på, at mænd for eksempel ofte har svært ved at tale om deres følelser og at mange mænd finder det lettere at tage imod professionel hjælp, hvis den foregår i grupper med flere mænd.

Udbredt tabu

Undersøgelsen viser også, at der ikke er noget udbredt kendskab blandt danskere til, at mænd kan blive ramt af efterfødselsreaktion. Kun 47 procent af de spurgte svarer, at de ved, at det kan ske. Men over halvdelen – 57 procent – svarer, at det er et tabu at tale om.

“Det er en overraskelse for mig, at så få kender til problemet. Det gør det ekstra vigtigt at arbejde med det fremover, for når vi både mangler kendskab og ser en høj grad af tabu, så bliver det kun sværere overhovedet at få fat i de fædre, som har problemer. Det er i sig selv belastende, at tabuet er så dominerende, for det kan øge isolationen, når man ikke kan tale om sine problemer,” siger Mads Roke Clausen fra Mødrehjælpen.

Venligst bemærk: Undersøgelsens resultater kan kun refereres med oplysning om, at Megafon har udført den.

Kontakt

For flere oplysninger, kontakt til case og udtalelse fra Mødrehjælpens direktør, kontakt pressekonsulent Mai Rasmussen på 23 49 37 68.

Mere information

Undersøgelsens hovedpunkter

Rigshospitalets guide Mænd og fødselsdepressioner.

Fakta

1 ud af 4 reagerer: 25 procent af mændene siger, at de havde psykiske vanskeligheder, da deres barn blev født
Mangler hjælp: Over halvdelen (56 %) fik ikke tilbudt hjælp
Manglende kendskab: Mindre end halvdelen (47 %) af danskerne ved, at en far kan have en efterfødselsreaktion og kun 1 ud af 10 kender en mand, som har haft en fødselsefterreaktion
Tabu: Over halvdelen (57 %) svarer, at det er et tabu for mænd at tale om efterfødselsreaktion

Få den nyeste viden