Nyheder

Mange børn ved ikke, om det bliver jul i år

Rekordmange familier har allerede søgt om julehjælp hos Mødrehjælpen. I mange af de mest trængte familier fylder bekymringer for julen hos både børn og voksne, viser en rundspørge i vores familiepanel.

Man siger, at julen er hjerternes tid og børnenes fest. Men for tusindvis af børn er december en månedlang påmindelse om, alt det der ikke er muligt.

Det er børn, som har svært ved at fortælle mor eller far om pakkelegen i skolen, for de ved, at pengene ikke rækker. Børn, der skriver ønskeseddel velvidende at de sandsynligvis ikke har noget at fortælle, når snakken i børnehaven eller klasseværelset falder på julegaver efter ferien. Børn, der vokser op med få ressourcer, og som bliver alt for tidligt voksne.

I mange familier er økonomien stadig så presset, at udsigten til jul giver ondt i maven for både store og små.

I en rundspørge i Mødrehjælpens familiepanel svarer 89%, at de i høj grad eller i nogen grad bekymrer sig for, om der er råd til at holde jul. Halvdelen (53%) oplever, at deres børn også bekymrer sig om familiens økonomi op til jul. En enlig far skriver bl.a.:

”Mine to mindste drenge er meget betænksomme og vil ikke skrive det, de ønsker sig mest på julegavelisten, fordi de ikke vil såre mig, fordi de ved, at jeg ikke har råd, og det gør mere ondt på mig end ikke at have råd til det de i virkeligheden ønsker sig.”

Rekordmange ansøgere til julehjælp

For selvom danskernes privatøkonomi fylder langt mindre i den offentlige debat end sidste vinter og inflationen er stagneret, betyder det ikke, at de mest pressede familier har fået flere penge mellem hænderne.

Derfor ser vi, at behovet for julehjælp er stort. Ligesom flere af de andre organisationer, som samler ind, oplever vi i år en kedelig rekord – igen. I løbet af den første måneds tid har over 17.300 søgt om julehjælp hos os. Det er 4.500 flere end samme periode sidste år. En stigning som et øget kendskab til organisationerne næppe kan forklare alene.

”Rigtig mange børnefamilier er fortsat voldsomt pressede økonomisk. For dem er julen en tid fyldt med bekymring, afsavn og ondt i maven, for de har ikke råd til julegaver, juletræ og julehygge. De børnefamilier, vi hører fra, kan ikke fejre julen uden julehjælp,” siger direktør i Mødrehjælpen, Ninna Thomsen.

Måltider og medicin må droppes

Den økonomiske situation er i mange familier stort set lige så presset som i begyndelsen af året. 85% af respondenterne i familiepanelet fortæller, at de ofte mangler penge til nødvendige dagligvarer sidst på måneden.

71% har ladet være med at købe frugt og grønt, fordi de ikke havde råd, mens 63% inden for de seneste måneder har sprunget måltider over, og 60% har droppet lægeordineret medicin.

Forældrene beretter også om, hvordan børnene lider afsavn på grund af deres pressede økonomi. Halvdelen har svært ved at få råd til sund mad til børnene. For over 80% er der ikke penge til at give deres børn nyt tøj og sko, og ligeså mange har svært ved at få råd til oplevelser som fx en biograftur til børnene.

En langsigtet hjælp

I mange af de mest trængte børnefamilier er der derfor brug for andet og mere end et kontant beløb til jul. Derfor består Mødrehjælpens Julehjælp ikke kun af en økonomisk håndsrækning. Familierne får også tilbudt socialfaglig rådgivning og at deltage i lokale aktiviteter og fællesskaber – også når julen er slut. Derfor går nogle af midlerne også til vores nationale rådgivningstilbud. Det gør vi, fordi vi ved, at der typisk skal en mere langsigtet indsats til for alvor at hjælpe de mest pressede børnefamilier.

”For at kunne hjælpe så mange børn som muligt – ikke bare til juleaften, men også til en vej ud af den svære situation, deres familie er i – er vi selvfølgelig dybt afhængige af danskernes velvilje og opbakning,” siger Ninna Thomsen.

Vil du give et bidrag? Det kan du gøre det her på vores hjemmeside. Alt hjælper – uanset beløbets størrelse. Tak!

For interview med Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen, kontakt Mødrehjælpens pressetelefon på tlf.: 2256 5291 eller på presse@moedrehjaelpen.dk

Fakta om familiepanelet:

Mødrehjælpens familiepanel består af gravide og forældre, som har fået hjælp af Mødrehjælpen tidligere. Det kan være gennem rådgivning, julehjælp, ved at deltage i lokalaktiviteter eller noget fjerde.

Familiepanelet består af 1.587 fædre eller mødre. 788 har deltaget i rundspørgen, som er lavet fra den 27. oktober til den 8. november 2023.

Udvalgte citater fra Mødrehjælpens panelrundspørge:

”Mine to mindste drenge er meget betænksomme og vil ikke skrive det, de ønsker sig mest på julegavelisten, fordi de ikke vil såre mig, fordi de ved, at jeg ikke har råd, og det gør mere ondt på mig end ikke at have råd til det de i virkeligheden ønsker sig” – enlig far i 50’erne

”Det er ikke sjovt, når ens børn bekymrer sig om økonomien. Min datter spurgte mig forleden ’Mor, er vi fattige?” Jeg svarede, at vi da betaler vores udgifter hver måned og har råd til mad, men ja at vi nok teknisk set er fattige. ”Ej mor, jeg har ikke lyst til at være fattig,” sagde hun så. Det gjorde ondt!”- enlig mor i 40’erne på ressourceforløbsydelse

”Min søn ønsker sig Ninjago Lego. Det kommer jeg ikke til at få råd til. Han er bange for, julemanden ikke ved, at han findes, fordi han måske ikke får den gave, han allerhelst ønsker sig” – Enlig mor i 30’erne på SU

Læs hele undersøgelsen

Oversigt over ansøgere på regionalt plan i 2022:

  • Region Hovedstaden 25%
  • Region Midtjylland 23%
  • Region Nordjylland 11%
  • Region Sjælland 17,5%
  • Region Syddanmark 23,5%

Antal ansøgere i alt i 2022: 21.543

Som en del af Mødrehjælpens Julehjælpskampagne vil du møde denne korte video i bl.a. biografer og på sociale medier. Den er produceret af Holy Ravioli og No Pooma.

Få den nyeste viden