Besøg www.abort.dk
Skal jeg beholde barnet eller ej? Kan jeg nu klare at blive mor? Kan jeg blive gravid igen, hvis jeg får en abort? Vil jeg fortryde? Hvad gør jeg, hvis jeg får det svært efter aborten?
En positiv graviditetstest kan åbne op for mange forskellige og forvirrende følelser. Mange kan heldigvis dele dem med deres partner, venner eller familie, men det gælder langtfra alle.
For selvom vi den 1. oktober 2023 markerer, at det er 50 år siden, at loven om fri abort trådte i kraft, er samtalen om abort stadig ikke fri. Alt for mange gravide, som tvivler på, om de skal fortsætte graviditeten eller få en abort, oplever skyld og skam og kan ikke dele deres tanker med andre.
”Der er brug for, at vi fjerner tabuet og får sat samtalen om abort fri. Ingen skal stå alene med en så stor og livsomvæltende beslutning. Der bliver talt meget om abortgrænser og de sundhedsfaglige aspekter ved abort, men de svære følelser står kvinderne ofte alene med. Der mangler mere uvildig rådgivning, som de kan læne sig op ad,” siger direktør i Mødrehjælpen, Ninna Thomsen.
Stor forskel på abortrådgivning i dag
De kvinder, som søger abortrådgivning på nettet eller over telefonen, møder desværre stor forskel i kvaliteten. Nogle af tilbuddene kommer med en bestemt holdning til abort, og de rådgiver derfor ikke nødvendigvis ud fra et neutralt udgangspunkt.
”I Mødrehjælpen har vi mange års erfaring med uvildige støttesamtaler ved tvivl om abort, men vi ønsker at hjælpe endnu flere og sikre, at alle, som søger viden og støtte om abort, får en uvildig rådgivning, så de kan træffe det valg, der er rigtigt for dem. Derfor lancerer vi abort.dk,” siger Ninna Thomsen.
På www.abort.dk kan man finde viden, råd og støtte. Der er også personlige beretninger fra kvinder, som har været i tvivl, om de skulle få en abort eller beholde barnet.
Mange er i tvivl
Hvert år får 12.000-16.000 kvinder en abort i Danmark, og endnu flere står i tvivlen. Derfor er der brug for støttesamtaler – og det er både før og efter abort, som ligger ud over den lægefaglige støttesamtale, man kan få hos sin praktiserende læge.
I Mødrehjælpen har vi over 30 års erfaring med gratis uvildige og dybdegående støttesamtaler til kvinder, som er i tvivl om abort eller som har fået en abort.
Sidste år havde vi 351 samtaler. 75% af dem var støttesamtaler gennemført før, valget blev truffet, mens de resterende 25% var støtte efter beslutningen. Vi vurderer, at væsentligt flere kunne have behovet – både før og efter de skal tage beslutningen om abort. For en undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen har tidligere vist, at 38% af de 15-19-årige var i tvivl om abort, mens det blandt de 20-24-årige var knap halvdelen, 47%.
Kontakt
For yderligere information om abort.dk eller for interview med Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen, kontakt Mødrehjælpens pressetelefon på tlf.: 2256 5291 / presse@moedrehjaelpen.dk