Nyheder

Rådgivningschef om abortsamtaler: Det er vigtigt med en uvildig samtalepartner

Ulla Krogager er Mødrehjælpens rådgivningschef i Aalborg og ansvarlig for Mødrehjælpens rådgivning ved tvivl om abort. Læs her, hvorfor Mødrehjælpen tilbyder udvildige støttesamtaler ved tvivl om abort.

Hvorfor tilbyder Mødrehjælpen rådgivningssamtaler ved tvivl om abort?

Mødrehjælpen har tilbudt støttesamtaler ved tvivl om abort siden vores oprettelse i 1983, og vi mener, at alle bør have ret til støttesamtaler, hvis man er i tvivl om abort. Det er vigtigt, at man kan få en uvildig samtalepartner til at hjælpe med at få styr på sine tanker. Hvad enten man vælger at gennemføre graviditeten eller aborten, skal man have ro i sindet med sin beslutning. Det kan vi hjælpe med gennem vores støttesamtaler.

Hvilke udfordringer står personer typisk med, når de er i tvivl om abort?

Langt de fleste har eksistentielle tvivl: ’Kan jeg klare det selv? Hvordan med kæresten?’ De kan føle sig alene om at tage beslutningen. Nogle har behov for at snakke uddannelse, job, bolig, økonomi osv. Andre har brug for at snakke om, hvad det kan få af konsekvenser for deres parforhold, eller hvis de ikke har en fast partner. Nogle er i tvivl, om de er i stand til at være en god mor. Der er også nogen, der tidligere har sagt til sig selv, at de aldrig vil få foretaget en abort, og nu står de alligevel i den situation. Nogle har måske allerede fået de børn, de havde regnet med. Det kan også være, partneren presser på og siger, at han ikke vil have barnet. Det allervigtigste for os er at tale alle muligheder og bekymringer igennem, så de er bedst muligt rustede til at tage det valg, som er rigtigt for dem.

Hvordan er Mødrehjælpens tilgang til rådgivning ved tvivl om abort?

Hos Mødrehjælpen har vi ingen holdning for eller mod abort. Det er kvindens eget valg. Derfor bliver man altid mødt af en uvildig, professionel rådgiver. Det er nemlig svært at træffe et valg, hvis man bliver påduttet, hvad der er rigtigt og forkert. Man kan henvende sig anonymt og både få rådgivning ansigt-til-ansigt, over tlf. eller chat. Vi tager udgangspunkt i personens tvivl. Det kan tit være et kaos af tanker, men vi hjælper med at sætte fokus på det, der fylder mest og afdækker, hvor tvivlen er. Vores rådgivere stiller spørgsmål, men kommer ikke selv med svar. Vi afsætter 1,5 time til samtalerne, og man kan altid få en samtale mere.

Hvorfor tilbyder Mødrehjælpen også støttesamtaler efter abort?

Efter en abort kan man risikere at få en sorgreaktion. Man kan både være lettet over, at det er overstået, men når man går ud, ser man ikke andet end barnevogne. Det er helt okay at føle sådan. Men det kan være svært at tale med andre, fordi de ikke forstår. Mange bliver mødt med: ’at det var jo dit eget valg.’ Det kan være en hård besked at få, når man er ked af det. En støttesamtale efter abort, hjælper kvinden med at acceptere de modstridende følelser. Kraftigere efterreaktioner rammer typisk personer, som tidligere har været ude for andre skelsættende hændelser i livet. Det kan også være personer, som har været meget i tvivl om deres valg, men alligevel følte, de var nødt til at få en abort. Også derfor er det så vigtigt at være afklaret om sin beslutning.

Læs mere om vores støttesamtaler ved tvivl om abort her.

Få den nyeste viden