Nyheder

Udsigt til endnu en kedelig rekord: Mange børn ved ikke, om det bliver jul i år

Man siger, at julen er hjerternes tid og børnenes fest. Men for mange børn bliver musetrapper, juleklip og nærvær overskygget af skuffelser, bekymringer og mavepine. Det mærker vi i Mødrehjælpen, hvor rekordmange familier lige nu søger om julehjælp.

Af Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen

Tusindvis af børn i Danmark lever i familier, hvor sygdom, vold eller skilsmisse tærer på både økonomien og overskuddet. For de over 53.000 børn, der vokser op i fattigdom, er december en månedlang påmindelse om, at livet hverken er let eller ligetil.

Det er børn, som har svært ved at fortælle mor eller far om pakkelegen i skolen, for de ved, at pengene ikke rækker. Børn, der skriver en ønskeseddel, velvidende at de sandsynligvis ikke har noget at fortælle, når snakken i børnehaven eller klasseværelset falder på julegaver efter ferien. Børn, der vokser op med få ressourcer, og som bliver alt for tidligt voksne. De børn skal vi hjælpe.

Må tælle brødskiverne

I Mødrehjælpen har vi igennem flere år samlet ind til julehjælp til de mest trængte familier. Ligesom flere af de andre organisationer, som samler ind, oplever vi i år en kedelig rekord – igen.

På de første knap fire uger har vi fået ca. 44% flere ansøgere end sidste år. Omkring 14.600 familier har allerede søgt om hjælp til julen. En stigning som et øget kendskab til organisationerne næppe kan forklare alene. For selvom inflationen ikke længere buldrer derudaf, ligger priserne på dagligvarer stadig på et så højt niveau, at mange børnefamilier fortsat er voldsomt pressede.

Beregninger fra Nordea viste eksempelvis i oktober, at en gennemsnitlig familie i dag betaler 40.000 kr. mere årligt til dagligvarer, benzin, el og varme end for knap to år siden. De højere priser kan mærkes – især i de familier, der har mindst, og hvor børnene risikerer at lide afsavn.

Vi hører fra familier, der må tælle brødskiverne, forældre som må sige nej til, at deres børn kan få et stykke frugt, og som hverken har råd til julegaver eller julehygge. For de familier gør julehjælp en kæmpe forskel.

”Det var en lettelse af få julehjælp sidste år, fordi den gjorde, at jeg kunne give en gave til mine børn. Min økonomi er stadig meget presset og derfor ser jeg mig nødsaget til at søge den igen i år,” siger en mor til to for eksempel.

Alle bidrag hjælper

Mødrehjælpens Julehjælp er ikke kun en økonomisk håndsrækning til de mest trængte børnefamilier. Det er også en langsigtet hjælp, hvor familierne får tilbudt socialfaglig rådgivning og at deltage i lokale aktiviteter og fællesskaber, når julen er slut. Derfor går nogle af midlerne også til vores nationale rådgivningstilbud. Det gør vi, fordi vi ved, at der typisk skal en mere langsigtet indsats til for alvor at hjælpe de mest pressede børnefamilier.

Med Julehjælpen kan vi tænde lys hos børnene og deres forældre, ikke bare juleaften, men til en vej ud af den svære situation, de står i. Men vi kan ikke løfte opgaven alene. Vi er som altid afhængige af støtte fra danskerne. Sammen kan vi sørge for, at flere børn får lov at fejre jul i år.

Bragt i Politiken den 17.11.2023

Få den nyeste viden