Nyheder

Unge fædre er et overset potentiale

Unge fædre er en overset gruppe med store sociale udfordringer. De kan hjælpes billigt og effektivt og bliver en styrke både i deres egne familier og i samfundet, mener Mødrehjælpen.

Pressemeddelelse, udgivet: 19. august 2017

Store drenge og unge mænd, som bliver fædre, før de fylder 22 år, har det sværere end andre mænd med parforhold, arbejdsliv, lovlydighed og en række andre forhold. Og den negative kurs fortsætter, selv mange år efter det tidlige faderskab. Det viser en ny undersøgelse, som CEBR (Centre for Economic and Business Research ved CBS) har foretaget for Mødrehjælpen.

“Det var en kæmpe udfordring og en rigtig hård periode. Jeg mistede en del venskaber, for mine kammerater og jeg var jo bare store drenge, og vi var slet ikke færdige med at gå i byen, da min datter bliver født. Man bliver nemt isoleret og usikker, for der er også mange fordomme om at blive far tidligt.”

Sådan siger 27-årige Kasper Nielsen om at blive far som 21-årig. Han havde kendt datterens mor i et halvt års tid, var i lære som tømrer – og havde ikke forestillet sig at stifte familie så tidligt.

En undersøgelse beskriver nu for første gang situationen for de mænd, som bliver fædre i en ung alder. Både socialt og økonomisk står de overfor store udfordringer. For eksempel tjener de helt unge fædre mindre og får flere sociale ydelser end deres ældre forældrekolleger. De har også markant kortere uddannelse end mænd, der bliver fædre senere i livet. Blandt de helt unge fædre har 49 procent kun en folkeskoleuddannelse, mens det blandt ældre fædre kun er tilfældet for 13 procent.

Samtidig er kriminaliteten betragteligt højere blandt unge fædre end blandt andre fædre, ikke kun i selve ungdommen, men også når de fylder 40 år. Ligesådan er der større risiko for, at helt unge fædres børn bliver fjernet fra hjemmet eller har brug for forebyggende indsatser.

“Disse store drenge og unge mænd har meget at slås med, og det er synd for både dem og deres børn og for os andre, fordi de koster samfundet penge. Men i denne omgang er det vigtigste for os i Mødrehjælpen alt det, der ikke kan tælles i kroner. De unge fædre skal selvfølgelig have støtte, så de bliver stolte og glade og samtidig bedre kan være stærke fædre,” siger Mads Roke Clausen, der er direktør i Mødrehjælpen.

“De skal have hjælp til at blive de fædre, som de drømmer om at blive, og helt konkret skal nogle af dem have støtte til at gøre deres uddannelse færdig. Det handler langt hen ad vejen om, at vi skal tilbyde dem rammer, hvor de bliver mødt uden fordomme og beskyldninger om, at de er fiaskoer, for disse mænd er vant til at blive ignoreret eller ligefrem stigmatiseret. Det kan lyde banalt, men fædrecaféer er en kæmpe hjælp for den her gruppe, og det er ovenikøbet billigt,” siger Mødrehjælpens direktør, Mads Roke Clausen.

Fakta

  • Definition: Helt unge fædre er betegnelsen for de 16-21-årige. Unge fædre er de 22-25-årige. Ældre fædre er 26-30 år. Hvert år bliver knap 1.000 mænd i en fødselsårgang fædre som 16-21-årige
  • Brudte familier: Når barnet fylder 5 år, er kun halvdelen (50 %) af de helt unge fædre stadig sammen med barnet og moren. Det gælder 70 % af de unge fædre og 85 % af de ældre
  • Lavt uddannelsesniveau: 49 % af de helt unge fædre har kun færdiggjort folkeskolen. Det gælder 29,6 % af de unge og 13,24 % af de ældre fædre
  • Lavere indkomst: Når fædrene fylder 40 år, tjener de helt unge i snit kr. 325.000 om året. De unge tjener kr. 380.000 årligt og de ældre kr. 450.000
  • Samfundet taber penge: De helt unge fædre bidrager med færrest penge i skat: kr. 100.000 årligt mod kr. 130.000 og kr. 180.000 for henholdsvis unge og ældre fædre.

Mere information

Download rapporten ‘Unge fædre – en cost-savings analyse’.

Få den nyeste viden