English
Væk fra siden!
Tema: Viden og råd under coronakrisen

Hvordan passer man bedst på sit barn i denne coronatid?

Det kan være svært at vide, hvordan man kan hjælpe og passe på sit barn, mens Danmark er lukket ned. Her har vi samlet en række råd til, hvordan du kan gribe situationen an.

Det er ikke let at være barn, når coronasituationen har vendt op og ned på hverdagen. Især børn med særlige behov og børn i familier, hvor der i forvejen er uro i hjemmet, kan have svært ved at omstille sig. Dagene kan hurtigt virke kaotiske for barnet, når den faste daglige struktur er forsvundet, og der kan opstå en masse bekymringer og frustrationer.

Som forælder kan det være svært at finde ud af, hvordan man bedst hjælper sit barn i denne tid.

Vi har her samlet en række råd, som du kan søge inspiration i. Nederst på siden kan du desuden læse, hvor du har mulighed for at søge hjælp.

1. Tal med dit barn om coronavirussen

Børn kan have svært ved at forstå, hvorfor man pludselig skal være derhjemme. Nogle bliver måske også bange og utrygge. For voksne er det ikke altid indlysende, hvad det er for nogle informationer, som børn bider mærke i og bekymrer sig om. Tal derfor med dit barn. Tag dig tid og lyt til barnets tanker og bekymringer, og hjælp med at sortere i den information, som de har samlet op

Få mere viden om, hvordan du kan tale med dit barn om coronavirussen i Børns Vilkårs guide.

Her kan du blandt andet se denne video:

Forlaget Bolden har desuden udgivet denne e-bog til børn.

2. Husk, at små ører kan lytte med

Overvej, hvornår og hvordan I voksne snakker om corona. Måske I kan vente med at snakke om alt det, der sker lige nu, til om aftenen, når barnet er lagt i seng?

Tænk også over, om I har nyhederne kørende i baggrunden, mens barnet er der. Det kommer selvfølgelig meget an på barnets alder, men det er voldsomme ting, der bliver talt om for tiden, så selv for ældre barn, kan det være skræmmende.

Er dit barn i skolealderen, kan I med fordel se Ultranyt på DR. De har lavet mange indslag om corona i et børnevenligt sprog.

3. Sæt struktur på hverdagen

Mange børn er forvirret over, at hverdagen ikke ser ud som den plejer. Særligt børn, der er vant til en fast struktur, kan have svært ved at acceptere situationen og tilpasse sig. Det gælder blandt andet børn med ADHD eller autisme. Hvis der i forvejen er ændringer eller uro derhjemme, eller hvis I lige er blevet skilt, kan coronasituationen også skabe ekstra forvirring og utryghed.

I de situationer vil det være ekstra vigtigt at skabe noget struktur og nogle faste rutiner, selvom den normale hverdag er sat i stå.

Arbejder I hjemme, kan det også være svært for barnet at opleve afvisninger i løbet af dagen, fordi I arbejder og ikke har tid. Her vil det også være rigtig godt med struktur, så I deler dagen ind i perioder, hvor der bliver arbejdet, og perioder med leg og hygge.

LÆS OGSÅ: 5 gode råd til den nye corona-hverdag

4. Søg hjælp og støtte til hjemmeskolen

Har du barn i skolealderen, så er der mange ting at se til for tiden. Skoleundervisningen er rykket hjem til køkkenbordet eller børneværelset, og selvom lærerne planlægger og sammensætter undervisningen, så er der ikke den samme mulighed for at hjælpe og vejlede eleverne.

Har du svært ved at hjælpe dit barn med lektierne, mangler du overskuddet til det, eller har dit barn faglige udfordringer, som du ikke ved, hvordan du skal tage hånd om, så kan det være en god idé at søge vejledning hos barnets lærere.

Der findes flere gratis online læringssider, som også kan være en hjælp. På Webmatlive kan de større børn få online, gratis lektiehjælp til matematik. Du kan også sende barnet i sofaskolen, som har liveundervisning på Youtube hver dag.

mattip er der gratis matematikopgaver og -spil, og på dr.dk/skole kan børn blandt andet lære om coronavirussen og natur.

Har du mulighed for at printe, kan du hente en række læringsmaterialer på Legoglektie.dk.

5. Giv dit barn et succesoplevelse hver dag

Den nuværende situation kan være frustrerende for både børn og forældre. Prøv at skabe en god stemning og fokusér på det positive. Sænk dine forventninger til dit barn, hvis barnet er påvirket af de mange ændringer i hverdagen. Giv i stedet ros for de små ting i løbet af dagen og gå efter at give barnet mindst én daglig succesoplevelse.

For nogle børn er det ikke i skolen, men til fritidsaktiviteter, at de høster succesoplevelser. Derfor kan det være svært, når den ugentlige fodboldtræning pludselig er aflyst. Mange har ikke en have at gå ud i, men måske I har adgang til en gård i den ejendom, I bor i, eller mulighed for at finde en græsplæne i nærheden, hvor I for eksempel kan spille fodbold eller lave noget andet sjovt, som giver dit barn selvtillid og energi.

6. Bevar sociale fællesskaber

Det er hårdt ikke at se sine venner. Anerkend dit barns følelser om, at det ikke altid er sjovt at være derhjemme.

Hvis alle sociale fællesskaber sættes på standby, kan det give især de sårbare børn udfordringer, når hverdagen vender tilbage. Hjælp derfor dit barn med at deltage i alternative digitale fællesskaber. Det kan gøre, at du skal være åben for, at dit barn bruger mere tid online, end du måske lige synes om, hvis det har en alder, hvor der er gode og vigtige fællesskaber at støtte sig til dér. Vær selvfølgelig opmærksom på, hvad der sker i de digitale fællesskaber og spørg ind til, hvem barnet taler med på de digitale platforme.

Du kan også hjælpe dit barn med at FaceTime eller snakke i telefon med venner og familie. Er dit barn bekymret for venner eller bedsteforældres helbred, kan det være rart at høre, at de har det godt.

LÆS OGSÅ: Coronakarantæne med små børn: 8 forslag, der måske kan gøre dagene lidt lettere

Har I brug for professionel hjælp?

Hvis dit barn er særlig sårbart, eller du har svært ved at hjælpe det med at tackle bekymringerne, er det en mulighed at søge professionel hjælp.

Husk, at du kan kontakte Holdepunkt alle hverdage på chat og telefon 33 45 86 00.

Center for ADHD tilbyder for tiden gratis telefonrådgivning til familier med børn i alderen 3-12 år, som har ADHD eller lignende vanskeligheder.

Der kan også stadig være hjælp at hente i din kommunes åbne anonyme rådgivning, deres Familie- og Ungerådgivning eller PPR (pædagogisk, psykologisk rådgivning). Tjek din kommunes hjemmeside for information om, hvilke tilbud der fortsat er åbne.

Dit barn kan eventuelt selv kontakte BørneTelefonen på 116 111. Unge mellem 12-25 år kan desuden kontakte Headspace, der fortsat rådgiver på chat og telefon.

Andre har også læst

Få den nyeste viden