Selv om ydmygelserne ligger mange år tilbage, kan de pludselig føles helt ubærlige. Det kan hjælpe at tale om skyld og skam med en rådgiver.
Foto: Pexels
’Du er dum og doven.’
’Du skal da ikke have en uddannelse, du skal bare koncentrere dig om vores børn og vores hjem.’
’Hvis du går, slår jeg mig selv ihjel’.
Maria er en stærk kvinde. Hun har i mange år levet i et ægteskab præget af jalousi, psykisk og fysisk vold, og alligevel fandt hun til sidst styrken til at forlade sin mand. Nu, ti år efter, bliver Maria pludselig slået ud af de følgevirkninger, der rammer rigtig mange voldsudsatte. Hun får det så dårligt, at hun må sygemelde sig fra jobbet.
Det hjælper at tale om tingene
Maria føler sig tvunget til jævnligt at se sin eksmand, fx til børnenes fødselsdage, og det har hun svært ved at klare. Hun har et stort behov for at få talt ud med børnene: Hun vil gerne undskylde, for hun skammer sig så forfærdeligt over, at hun ikke forlod ham noget før. Det har jo påvirket børnene at være vidner til volden.
Maria mødes tre gange med socialrådgiveren i Holdepunkt, og det hjælper hende meget at få fortalt om sit tidligere ægteskab. Hun får nogle redskaber, så hun bedre kan håndtere at være i samme rum som eksmanden. Og så får hun et tilbud om at fortsætte i Mødrehjælpens projekt ’Ud af voldens skygge’. Her får hun skræddersyet et forløb, som mindsker de psykiske og sociale følger af volden – og ikke mindst den helt urimelige følelse af skyld.
Alle navne er opdigtede
Det er nemt at få hjælp
Holdepunkt er Mødrehjælpens rådgivning
Vores socialrådgivere er faguddannede og uvildige
Det er gratis at tale med os
Man kan ringe, chatte eller aftale et personligt møde i et af vores rådgivningshuse