Sådan håndterer vi donationer til Mødrehjælpens butikker
Vi modtager rigtig mange donationer til Mødrehjælpens butikker, og det vi er utroligt taknemmelige for. De er forudsætningen for, at vi kan hjælpe sårbare gravide og børnefamilier over hele landet.
Vi gør os umage i alle led af processen, når vi modtager en donation. Vores håndtering af tøj, legetøj og udstyr er optimeret, så det belaster miljøet mindst muligt. Alt, som det er muligt at sælge, rengøres og vaskes skånsomt.
Dog kan alt desværre ikke sælges. Det kan der være flere grunde til:
- Sikkerhed: Vi går højt op i, at tingene, vi sælger videre, ikke må være farlige at bruge, og at de lever op til alle gældende krav.
- Hygiejne: Alle ting vaskes og rengøres. Er det ikke muligt, sælger vi ikke tingen videre.
- Stand: Vi sælger ikke ting, som er gået i stykker, er defekte, har huller eller pletter eller ikke er komplette.
Vi gør alt for at finde nye ejere til de ting, som ikke kan sælges
Vi gør alt, hvad vi kan for, at alle donationer ender i rette hænder og mindst muligt smides ud. Vi har blandt andet et samarbejde med Dansk Balkan Mission, og derudover har hver butik lokale aftaler, for eksempel med andre butikker, institutioner og lokale aktiviteter, hvor donationerne kan gøre gavn.
Vi kasserer kun donationer, når alle andre muligheder er forsøgt. Vi har klare procedurer og kriterier for sorteringen, så vi sikrer bæredygtighed, så vidt det er muligt.
- Er der donationer, I ikke tager imod?
Vi er meget taknemmelige for, at så mange vælger at donere tøj, legetøj og udstyr til vores butikker. Uden den gavmildhed ville vi ikke være i stand til at hjælpe så mange gravide og børnefamilier med landsdækkende rådgivning og støtte lokalt.
Derfor er det også sjældent, at vi ikke tager imod donationer. Det kan dog ske, hvis en butiks lager er fyldt op, eller hvis der ikke er plads til tingene i butikken. Det drejer sig typisk om større ting som for eksempel en tremmeseng eller en barnevogn. Vil du donere møbler eller udstyr, som fylder meget, anbefaler vi derfor altid, at du kontakter den enkelte butik på forhånd og hører, om de har mulighed for at tage imod din donation.
Når vi får en sæk med tøj og legetøj doneret, kan der være ting iblandt, som vi enten ikke sælger i butikken, eller som ikke lever op til vores krav til sikkerhed, hygiejne og stand. Sker det, så arbejder vi ihærdigt på at få tingene givet videre, så donationerne kommer ud og gør bedst mulig gavn – for eksempel modtager Dansk Balkan Mission al det tøj, vi får i overskud, og også kvindekrisecentre, flygtningecentre og daginstitutioner modtager ofte ting fra os.
- Er der nogle donationer, som ikke bliver solgt videre?
Vi sælger ikke tøj og legetøj, som ikke kan vaskes på forsvarlig vis. Det gælder også donationer som er defekte eller som ikke lever op til gældende sikkerhedskrav.
- Hvad gør I med tøj og legetøj, der ikke kan sælges?
Vi gør alt, hvad vi kan for at sælge, forære eller videreformidle de mange ting, vi modtager. Vi har et samarbejde med Dansk Balkan Mission, og hertil har hver butik lokale aftaler med fx andre butikker, institutioner og lokale aktiviteter, hvor donationerne kan gøre gavn.
Ting der ikke kan finde nye ejere, genanvendes i det omfang det er muligt. Der er en overflod af overskudsvarer i samfundet, og med vores butikker gør vi det bedste vi kan, for at bidrage til genbrugscirklen.
- Hvornår forærer I tøj og legetøj væk gratis?
Mange butikker tilbyder løbende gratis varer i butikken som fx kan bestå af donationer, der ikke kunne sælges. De fleste af Mødrehjælpens butikker har lokale aftaler med fx insitutioner, krisecentre, flygtningecentre og andre genbrugsbutikker, hvor overskudsvarer gør glæde.
Kender du til en organisation, institution eller lignende der kan aftage brugt tøj og legetøj, hører vi gerne fra dig.