Nyheder

”Det kunne lige så godt være mig, der var havnet på den anden side af disken”

Både som enlig mor og i sit job har Jette Olsen erfaret, at livet kan vælte os alle omkuld. Hver jul glæder hun sig over sit frivillige arbejde i Mødrehjælpen, hvor hun giver en kærlig hånd til familier, der har svært ved at få julemad og gaver i hus.

Artikel af Eline Holm. Bragt i Hendes Verden nr. 48, side 109-110 / alt.dk 

frivillig-moedrehjaelpen-julehjaelp
Jette Olsen bag disken i Mødrehjælpens butik i Hillerød. Foto: Trine Bukh

Det er lige op til jul, da telefonen ringer i Mødrehjælpens butik i Hillerød. Både i butikken og ude på Torvet, som ligger idyllisk med udsigt til Frederiksborg Slot, er juletræerne tændt. Men mens folk udenfor har travlt med et væld af juleærinder, er der ikke samme overflod indenfor.

Her kommer nemlig de familier, der har allersværest ved at få økonomien til at række, og som Mødrehjælpen giver en håndsrækning til at skabe en jul for deres børn, så de ligesom kammeraterne kan tænke tilbage på flæskesteg på bordet og en gave under træet.

I røret præsenterer en kvinde sig som Henriette. Hun vil gerne tale med Jette Olsen, som er frivillig i butikken.

”Jeg blev glad, for jeg havde sådan tænkt på, hvor hun var blevet af,” siger Jette i dag.

Henriette har et par år tidligere fået hjælp af Mødrehjælpen, og Jette har været hendes kontakt, men hun har ikke set kvinden længe og er nysgerrig efter at høre, hvordan det går hende.

Gåsehud og tårer

Henriette fortæller, at det går godt. Grunden til hendes fravær er, at hun er blevet gift, flyttet til København og begyndt at arbejde i sin mands virksomhed, fortæller hun Jette. Nu hvor hun er kommet ud på den anden side, ønsker hun at sige tak for den hjælp, der holdt hende oven vande i en periode, hvor skilsmisse og dårlig økonomi var ved at lægge hende ned. Hun vil derfor gerne donere et gavekort på 5.000 kroner, som Mødrehjælpen i Hillerød kan dele ud til familier, der trænger.

”Jeg blev helt tavs,” siger Jette.

“Fik gåsehud og tårer i øjnene. Det rørte mig sådan, at den hjælp, vi havde givet hende – den undte hun andre. Hun kunne have købt nogle lækre ting til sine unger eller en fed weekendtur, men hun vidste, hvor meget hendes gestus kunne hjælpe andre, og valgte at bruge pengene her.”

Duften af brun sovs

Henriette er én af Mødrehjælpens solstrålehistorier. Eksemplet på, at den rette omsorg i en svær tid kan være det, der skal til, for at holde et menneske oprejst, når livets tilfældigheder stormer omkring én.

Ofte er det skilsmisse, arbejdsløshed eller sygdom – nogle gange det hele oven i hinanden – der får de trygge rammer til at ramle for de forældre, som Mødrehjælpen giver en hånd til blandt andet at fejre fødselsdage for deres børn og give dem en værdig jul. Oplevelsen af at sætte lys på bordet og mærke duften af brun sovs sprede sig redder måske ikke familiens økonomi, og det er langt fra altid, historierne ender så lykkeligt som Henriettes. Men hjælpen giver et åndehul.

“Børnene ved godt, at de skal i skole efter juleferien og fortælle, hvad de har fået,” siger Jette.

“De kommer ikke tilbage med den nyeste ipad, men i det mindste kan de fortælle om at have fået en gave. De får et pusterum, hvor de kan føle sig normale, og forældrene ånder lettet op ved tanken om, at julen er i hus.”

Åndenød over regninger

Jette arbejder som sundhedsplejerske og har set, at ulykkelige situationer ikke er forbeholdt en bestemt gruppe mennesker, men kan ramme alle. Det har hun også oplevet personligt. Hun er mor til tre, og da hendes yngste søn var fem år, blev hun skilt fra børnenes far. I en længere periode måtte hun tage vagter som sygeplejerske på et hospital ved siden af sit faste job for at få enderne til at mødes. Hun føler sig heldig over at være udstyret med en sund krop, et stærkt sind og et godt netværk, som gjorde, at hun klarede presset.

Det er ikke alle forundt, understreger Jette.

“Jeg har gjort mig mange tanker om, hvad der gør, at jeg fik det hele til at løbe rundt og kunne klare det i forhold til de skæbner, jeg møder som sundhedsplejerske og i Mødrehjælpen,” siger hun.

“Der er ikke ret langt fra mig til dem, og jeg har også prøvet at have åndenød ved tanken om at få regningerne betalt til tiden. Det er en forfærdelig utryg situation, siger Jette, som føler sig beslægtet med alle,” hun møder i Mødrehjælpen.

“Det kunne lige så godt være mig og mine børn, der var havnet på den anden side af disken, hvis jeg var blevet syg eller havde mistet jobbet. Den bevidsthed gør, at min respekt for de mennesker, der kommer her, er meget stor.”

Modig bøn om hjælp

Respekt og ligeværd, mener Jette, er vigtige værdier at møde trængte familier med. Hun oplever gang på gang, at de skal overvinde sig selv for at erkende, at de har brug for hjælp til eksempelvis julegaver til deres børn.

Derfor gør Jette en dyd ud af at påpege modet ved at troppe op og slås for sit barns ret til en jul. Forklaringer eller taksigelser har hun ikke brug for, for vi kan alle komme i en situation, hvor vi er afhængige af andres velvilje. Det minder Jette sig selv om, når hun tænker på, hvordan hun får overskud til det frivillige arbejde – oven i sit job og de ekstra vagter på hospitalet, hun stadig tager indimellem.

“Jeg synes, jeg får energi af at være her og møde alle de forældre, der kæmper for deres familier. Når en mor kigger på mig og siger, at vi har reddet hendes jul, kan jeg mærke det helt nede i maven.”

Læs en pdf-version af artiklen her

De optræder i artiklen

Henriettes navn er ændret i artiklen. Redaktionen på Hendes Versen er bekendt med hendes rigtige identitet.

Jette Olsen, 50 år

Sundhedsplejerske, tidl. sygeplejerske og frivillig i Mødrehjælpen i Hillerød. Fraskilt og mor til to voksne børn og en hjemme- boende teenager.

Mødrehjælpens julehjælp

I 2018 uddelte Mødrehjælpen jule- hjælp til 6.183 børn i sammenlagt 3.044 familier. For at få julehjælp skal familien have en trængt økonomi og vanskeligt ved at yde omsorg for børnene. Hjælpen består af et kontant beløb, tilbud om rådgivning og en invitation til fællesskab og juleaktiviteter i én Mødrehjælpens 39 lokalforeninger.

Indsamlingen til julehjælp begynder 11. november.

Se mere på mødrehjælpen.dk/jul.

Få den nyeste viden