Nyheder

Måltidet - middag med netværk og nudler

Interessen for Mødrehjælpens aktivitet Måltidet i Esbjerg har været kolossal. Her mødes en håndfuld familier hver anden uge for at tilberede og dele et inspirerende aftensmåltid. Kom med en tur i køkkenet i denne reportage.

Gryderne skramler, da de bliver hevet ud af de karrygule skabe på Danmarksgadens Skole i Esbjergs skolekøkken, og skuffer går op og i, mens seks familier rigger an til at kreere aftenens menu: Wok med variationer. Ingefær, edamamebønner og peberfrugter ligger sammen med svinemørbrader klar til brug.

Heidi håber på fif og netværk

Familierne, som har børn i alderen 1-14 år, har alle meldt sig til Esbjerg lokalforenings aktivitet Måltidet.

34-årige Heidi Hansen er der med sin 5-årige datter Emma. De er både kommet for at lave noget sammen og for at udvide deres sociale netværk, som formålet med Måltidet netop også lyder.

”Jeg tror også, at jeg her kan få nogle fif til at lade børnene hjælpe i køkkenet, for jeg er nok lidt overbeskyttende normalt, for jeg kan ikke lide det der med varme kogeplader og at børnene skal bruge knive,” fortæller Heidi, der også har en 10-årig søn.

Regler ridses op: Håndvask, telefoner i tasken og tavshedspligt

Frivillig i Esbjerg lokalforening Maria Kristensen ridser nogle rammer og regler op for familierne, før de for alvor kaster sig over råvarerne: Hygiejne er vigtigt, så alle skal vaske hænder. Når man er her, er man nærværende, derfor skal man ikke stå og tjekke sin telefon eller gå ind og ud af lokalet undervejs. Og så er der tavshedspligt.

”Man må gerne fortælle, at man har været her, hvad vi har lavet, og om os frivillige. Men hvis der er nogen, der fortæller noget, som de er kede af eller har det svært med, så skal der være mulighed for det, uden at andre fortæller det videre,” siger Maria Kristensen.

Ingefær er dagens nye smagsoplevelse

En anden af Måltidets frivillige, Lone Bresselsdorf, har stået for dagens indkøb og lagt opskrifter frem på køkkenbordene.

”Man kan bruge forskelligt slags kød, forskellige nudler og man kan putte de grøntsager i, man kan lide,” forklarer hun deltagerne.

For at skabe nye smagsoplevelser bliver der hver gang introduceret råvarer, som familierne ikke selv nødvendigvis ville tænke på at købe. Ingefær er det i dag. Guacamole af avocadoer var det sidst.

Børnene får lov at være med i madlavningen

43-årige Vicki Amako mener da heller ikke, at hun selv ville have købt de sukkerærter, hun hælder på panden, mens hendes 9-årige søn, Robert, snitter grøntsager.

”Dette her er et virkelig fint tilbud. Og hyggeligt. Til daglig er vi jo kun os to derhjemme, og til december skal vi lave småkager her, har de lovet. Det skal nok blive go,” når hun at sige, før Robert snitter sig i fingeren i stedet for peberfrugten.

Liam på 8 år snitter sirligt sukkerærter. Selv om han synes, det er sjovt at lave mad, får han sjældent lov til at være med i køkkenet i hverdagen, indrømmer hans mor, 26-årige Sabine Talbot, der i det daglige er kontorelev:

”I en presset hverdag er det hurtigere at klare madlavningen selv,” siger hun. ”Men jeg er også kommet for at få lidt inspiration til nye retter – og så er det hyggeligt at være sammen med andre,” siger hun.

Busturen hjem bliver byttet til et lift

En duft af karry breder sig i køkkenet. Kulørt indhold i gryder og pander simrer side om side med spilkogende nudler. Da maden kommer på bordet, langer både børn og voksne godt til sig, og snakken går på tværs af familiernes børn og voksne.

Emma bliver hurtigt mæt og sidder med røde kinder og aftenblanke øjne ved enden af det store bord, de er samlet om. Hun har været udendørs med børnehaven hele dagen.

Det bemærker Vicki, Roberts mor, godt. Hun har siddet under måltidet og snakket med Emmas mor, Heidi.

”Jeg kan da køre jer hjem bagefter, så hun kan komme hurtigt hjem og i seng,” tilbyder Vicki. ”Mine forældre er på ferie i denne uge, så vi har bil. Det skal vi da benytte os af,” fortsætter hun med et bredt smil.

Heidi tøver ikke med at takke ja.

”Det lyder dejligt, ikke Emma? Så slipper vi for at tage bussen,” svarer hun og krammer sin trætte pige.

Så da bordene er ryddet af, gulvet fejet og opvasken klaret, følges de to familier ned i skolegården og ud til bilen.

Reportagen her er bragt i en kortere version i MødrehjælpenNyt fra november 2016.

Måltidet som kogebog

For at inspirere til at gå i køkkenet sammen og til nye smagsoplevelser har Mødrehjælpen udgivet en kogebog med opskrifter, der følger årstiderne.

Læs Måltidets kogebog her.

Læs mere om Måltidet.

Få den nyeste viden