Støt
Væk fra siden!
Viden og råd

En forælder fortæller: Fra rod i privatøkonomien til elev i regnskabsafdeling

Økonomisk rådgivning i Mødrehjælpen blev vendepunktet for Michella, da gælden kom ud af kontrol. I dag har den unge mor helt styr på, hvad pengene går til – både privat og i jobbet som regnskabselev.
Oekonomisk_raadgivning_i_Moedrehjaelpen
Foto: Nils Lund

Rudekuverter lå gemt væk i en plasticpose

De har ligget gemt væk i en pose i længere tid. Rudekuverterne. Hvide, krøllede i kanten og fyldt med for længst udløbne betalingsfrister. Det er Michella selv, der har vendt bunden i vejret på sit økonomiske kaos. Nu skal der ryddes op.

”Det var pinligt, og jeg blev meget irriteret på mig selv, over at jeg bare havde ladet stå til,” siger Michella.

Det er efterhånden et par år siden, at Michella tog den fyldte plasticpose med ind i Mødrehjælpen og spredte regningerne ud på bordet foran Mødrehjælpens fagfrivillige økonomiske rådgiver Else.

”Jeg var også bange for se, hvor stor min gæld var blevet. Tænk, hvis jeg aldrig ville kunne betale det ud igen.”

Gravid med galopperende gæld

Det er en stribe hurtige kviklån, der er løbet løbsk. Brugt til at betale tøj og andre fornøjelser på et tidspunkt, hvor Michella fik både SU og tjente en god løn på sit studiejob. Men så blev hun gravid, forholdet til barnets far gik i stykker, og lejligheden blev skiftet ud med en seng hos bedsteforældrene.

Hverdagen tog en skarp drejning, og økonomien kunne pludselig ikke længere følge med de mange renter, som fortsatte med at formere sig.

De få penge, Michella har at gøre godt med under graviditeten, bruger hun på babyting. Og da sønnen kommer til verden i januar 2013, har hun mentalt nok at gøre med at vænne sig til rollen som ung mor. Alle regninger bliver derfor i flere måneder pakket ned i en pose. Ubetalte.

”Jeg synes, at det var hårdt at være ung mor. Det var svært at hvile i sig selv. Jeg følte et pres fra omverdenen på en eller anden måde og havde det meget sådan: Gør jeg det nu godt nok?”

Mødet med Else bliver vendepunktet

I Mødrehjælpen møder Michella andre unge i samme situation, og hun får gode råd til at klare rollen som forælder. Det er dog mødet med Else, der bliver det største vendepunkt. Den pensionerede bankrådgiver hjælper Michella med at åbne de mange regninger og ringer rundt til alle kreditorer for at lave afdragsaftaler. Sammen ligger de to et budget, der sikrer, at der er penge på kontoen – også sidst på måneden.

”Jeg vidste, at jeg blev nødt til at få styr på min økonomi. Jeg kunne jo ikke byde at få et barn og ikke have råd til det. Jeg vidste bare ikke, hvordan jeg skulle få hul på det. Jeg havde brug for en rettesnor i forhold til: Hvordan gør jeg? Hvordan lærer jeg at styre mine penge? Det var hun god til at vejlede mig i. Jeg har fulgt alle de råd, jeg fik, og fået nogle gode vaner i forhold til min økonomi.”

De gode råd er rettesnor i hverdagen

Gælden var omkring 75.000 kroner, da den var på sit højeste. I dag er den mere end halveret. Er en regning betalt ud, sætter hun afdraget op på en anden. De ugentlige madplaner bliver fulgt. Og Michella sparer op til både ferier og konfirmation.

Hun er også startet som elev i en regnskabsafdeling. Ikke lige den karrieresti, der lå i kortene, da hun for to år siden kom ind i Mødrehjælpen med bunken af uåbnede rudekuverter, men elevpladsen er et godt bevis på den store udvikling, Michella har gennemgået efter rådgivningen i Mødrehjælpen.

Faktisk har hun i dag så meget tjek på pengene, at hun styrer både sin egen og kærestens økonomi.

”Vi er flyttet sammen og har fået fælles økonomi. Det var mig, der lavede aftale med banken, da vores konti skulle lægges sammen, og det er mig, der har lagt budgettet,” siger Michella, som oplever en stor ro efter at have genvundet kontrollen.

”Jeg er meget sikker på mig selv nu,” siger hun.

”Jeg synes også, at jeg er blevet en bedre mor af det. På sigt ved jeg, at vi vil komme til at eje huset, og vi har fået ny bil. Ikke fordi at materielle ting er altafgørende, men det er rart, at jeg kan købe nogle ting og noget ordenligt tøj til min dreng. Vi har været på ferie, så jeg kan også give ham nogle oplevelser, der koster penge. Jeg synes, det er vigtigt, at jeg er et godt forbillede for ham. Han skal lære, at man ikke skal tage en masse dumme lån, men at man må spare op, hvis der er noget, man vil have.”

Interviewet med Michella er lavet i 2015 og oprindeligt bragt i Mødrehjælpens medlemsblad MødrehjælpenNyt.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Få den nyeste viden