eller gå til Alle emner

Billige og gratis oplevelser i sommerferien

Få idéer til, hvordan du og din familie kan komme på for eksempel en billig lejrtur eller en gratis udflugt i sommerferien.

Vælg dit område

 • Hele landet

  En idé kan være at tjekke, om din kommune har særlige aktiviteter eller tilbud i sommerferien. Søg på kommunens hjemmeside eller spørg på dit lokale bibliotek.

  Sommerlejre

  Det er forskelligt, hvilke kriterier der er for at kunne deltage i lejropholdene - spørg den enkelte arrangør for at få detaljer. 

  Red Barnet Sommerlejr: Red Barnet afholder gratis sommerlejre for børn i alderen 8-15 år. Tilmelding sker via hjemmesiden eller ved at kontakte Caroline Holstein-Ledreborg på chl@redbarnet.dk.

  Ungdommens Røde Kors afholder ferielejre i ugerne 28, 29 og 30 for børn mellem 7 og 13 år og unge mellem 14 og 17 år. Tilmelding til ferielejrene sker via de sociale myndigheder i kommunerne, der også betaler for opholdet.

  Dansk Folkehjælp arrangerer gratis eller delvist brugerbetalte sommerferier for familier med børn under 18 år. For at komme i betragtning til hjælp er det et krav, at du er enlig forsørger på overførselsindkomst. Du kan ansøge om et ferieophold frem til den 30. april 2017 på Dansk Folkehjælps hjemmeside

  Blå Kors arrangerer gratis udflugter for hele familien og sommerlejre for børn og unge i alderen 7-25 år. Tilbuddene retter sig særligt mod børn og unge fra familier med alkohol- eller stofmisbrug, fattigdom, psykisk sygdom eller andre sociale problemer.

  Ø-lejr: 10 lejre rundt om på de danske øer, der alle har forskelligt tema fra uge til uge. Nogle lejre har for eksempel særlige børne- og familieuger. Her bor man tæt på naturen i telt og sovepose med fælles madlavning. Prisen for en uges ø-lejr inklusiv mad er 1085 kr. pr. voksen og 630 kr. pr. barn i alderen 2-17 år. Det er i nogle tilfælde også muligt at deltage en enkelt dag for 155 kr. pr. voksen og 90 kr. pr. barn. Er du enlig forsørger med tre børn eller flere, skal du kun betale for dine to ældste børn. Læs mere om ø-lejrene her.

  Du kan også henvende dig til dit kirkesogn, der i nogle tilfælde arrangerer sommerlejre og aktiviteter for børn. Nogle sogne er med i projektet Folkekirkens Feriehjælp, der hvert år sender familier på en uges ferieophold i et feriecenter. 

  Udflugter og endagsture

  Foreningen til Støtte for Mødre og Børn uddeler legater til aktiviteter og oplevelser i sommerferien. For at komme i betragtning skal du have et lavt rådighedsbeløb. Du ansøger på foreningens hjemmeside. Bemærk, at der kan være op til 4 ugers behandlingstid på ansøgningen.

  Danmarks Naturfredningsforening står hvert år for flere end 1.000 ture og arrangementer over hele landet - for eksempel flagermus-kiggeri om aftenen, sæltur og kanotur. Du kan også finde inspiration til børnevenlige oplevelser og aktiviteter i naturen på foreningens hjemmeside.

  Børnevenlige oplevelser: Få en oversigt over, hvad der er af billige eller gratis børnevenlige oplevelser både indendørs og udendørs i nærheden af dig.

  Friluftsrådet har Blå Flag-arrangementer, hvor vand, strand og fisk er i fokus. Vælg din region og tryk "vis".

  VisitDenmarks hjemmeside kan du også søge god inspiration til at holde familieferie i Danmark.

 • Aarhus

  Sommerlejr

  Aktiv Sommerferie: Aarhus Kommune arrangerer hvert år gratis sommerlejre, værksteder og udflugter for børn fra 1. til 8. klasse. Lejrturene har forskellige temaer som for eksempel ridning, fodbold, kampsport, brydning, teater, cirkus  og foto. Ferieavis for 2017 udkommer i uge 20.

  Aarhuskolonien: Børn fra 3.-6. klasse, som går i skole i Aarhus, har mulighed for at komme på et gratis ferieophold i kolonien på Ahl Hage ved Ebeltoft. Transport til og fra kolonien er også inkluderet. Læs, hvordan du ansøger på Aarhuskoloniens hjemmeside

  Børnenes Kontor: Arrangerer en sommerlejr i uge 28 for børn i alderen 8 til 12 år ved Ajstrup Strand syd for Aarhus.  Lejren er gratis, og det samme er transporten til og fra feriekolonien med start og slut ved Brobjergskolen i Aarhus. 

  Sommerskole i Gjellerup: Mellemfolkeligt Samvirke arrangerer i uge 28 sommerskole for børn i alderen 7-12 år i Multihuset Globus 1 i Brabrand. Det forgår alle hverdage fra kl. 9.00-15.00 og afsluttes med en opvisning d. 14. juli. Deltagelse kræver tilmelding til sommerskoleigellerup@gmail.com, og man skal komme alle fem dage. Tilbuddet er gratis. 

  Udflugtsmål og andre aktiviteter (indendørs og udendørs)

  Moesgård Vikingetræf: Lørdag og søndag 29. og 30. juli kl. 10-17 (uge 30). Kom og genoplev vikingernes dagligdag. Her mødes ”vikinger” fra Danmark, Skandinavien og De Britiske Øer og viser deres kunnen inden for våbenbrug, ridning, kunsthåndværk, dagligvarer, mad osv. Voksne 75 kr. Børn og unge under 18 år: Gratis adgang.

  Marselisborg Dyrehave: Dyrene fodres først på formiddagen – undtagen søndag. Man kan også selv give dådyrene gulerødder og æbler. Gratis adgang.

  Solstråleruterne: Syv naturstier i og omkring Aarhus, som kan opleves på enten gåben eller cykel. 

  Mindeparken ved Marselisborg Slot: Der er både et kongeslot, en stor legeplads og det stemningsfulde cirkulære monument for de mere end 4.000 faldne danskere fra 1. verdenskrig.

  Væksthusene og Botanisk Have: Væksthusene er en ny attraktion i hjertet af Aarhus for både børn og voksne. Her kan I gå en tur gennem nogle af jordens klimazoner og opleve fascinerende planter og spændende formidling. Kombiner eventuelt besøget med en gåtur i Botanisk Have med fine vandløb og søer. Der er også en legeplads i haven.

  Domkirken og tårnet (56 trin!): Nyd udsigten over Aarhus fra Domkirkens tårn. Henvend dig til kirketjeneren i kirken. Voksne: 20 kr Børn: 5 kr.

  Børnenes jordLegepladsen Børnenes jord, der er indrettet, så den især passer til 10-17 årige. Mindre børn kan dog også få en sjov dag på legepladsen, hvor der bl.a. er geder, kaniner, høns og fugle. I åbningstiden er der pædagoger tilstede. Børnenes jord er åbent året rundt, men kan have lukkedage i forbindelse med ferier. De vil blive annonceret på opslag ved legepladsen i god tid.

  Tumlepladsen i Riis Skov. Du finder den nemmest ved at gå skråt ind i skoven ad stien fra kiosken ved Marienlund. Her er en dejlig åben plads midt i skoven med alle mulige naturlegeredskaber og bålplads – og I kan søge ly i en stor overdækket hytte med jeres madpakker.

  Sightseeing på Aarhus Havn. Tag børnene med på sightseeing på havnen og se Isbjerget, Lighthouse og Strandbaren. I kan også fiske fra molen eller se på de mange store container- og krydstogtskibe, der løbende lægger til kaj i havnen. På havnen ligger også Dokk1, det nye borgerservice og bibliotek i Aarhus. Nogle dage er det blandt andet muligt at tilmelde sig en rundvisning i den flotte bygning. 

  Cirkus Tværs: Et børne- og ungdomscirkus i Cirkusbygningen på Gudrunsvej i Braband, hvor børn fra hele Aarhus har mulighed for at komme ind fra gaden og lære at lave cirkus.

  Museer

  Naturhistorisk Museum arrangerer bl.a. foredrag om slanger, cykelture, sommerfugle-udflugt osv. Mange af arrangementerne er gratis. Entré voksne: 75 kr. Studerende og pensionister: 65 kr. Børn under 18 år: Gratis adgang.

  Vikingemuseet i Aarhus C: i kælderen under Nordeas bygning på Skt. Clemens Torv 6. Gratis adgang.

  Steno Museet: På Steno Museet kan børn og voksne gå på opdagelse i naturvidenskabernes og lægevidenskabens fascinerende udvikling. Voksne: 30 kr. Børn og unge under 18 år: Gratis adgang. 

  Antikmuseet: Se udstillinger om Det gamle Ægypten, etruskerne, den græske oldtid og Romerriget. Gratis adgang.

  Besættelsesmuseet: Voksne: 30 kr. Studerende og pensionister: 20 kr. Børn og unge under 18 år: Gratis adgang. 

  Kvindemuseet: Se udstillinger om blandt andet barndommens historie og børneliv gennem 150 år.Voksne: 50 kr. Børn og unge under 18 år: Gratis adgang. 

 • Odense

  Sommerlejr

  Foreningen OPAD arrangerer sommerlejre for skoleelever i Odense Kommune. Tilbuddet er blandt andet rettet mod børn, som ikke har andre feriemuligheder, eller som går alene i ferien, mens forældrene arbejder. Lejrene foregår på foreningens kolonier og varer i 5-7 dage. Det koster 200 kr. 

  Arrangementer

  H.C. Andersen-paraden: Oplev "24 eventyr på 24 minutter" - en børnevenlig  forestilling ved Bangs Boder. Gratis adgang hele sommeren.

  H.C. Andersen Festivals: Selvom sommerferien er slut, kan H.C. Andersen Festivals i uge 34 være et besøg værd. Festivalen foregår i Odense centrum og byder på eventyrlige aktiviteter for alle aldre.

  Udflugtsmål og andre aktiviteter (indendørs og udendørs)

  I H.C. Andersens fodspor: Følg kortet rundt i H.C. Andersens fodspor, og få en fornemmelse af, hvordan han levede.

  Musikrummet Højby: Leg og lav musik udenfor på denne plads, hvor der er samlet en række anderledes instrumenter.

  Den Fynske Landsby: Oplev en fynsk landsby, som den kunne have set ud 1800-tallet. Voksne: 85 kr. Gratis adgang for børn og unge under 18 år.

  Jernalderlandsbyen: I det historiske værksted kommer du tæt på livet i jernalderen. Landsbyen er opbygget af rekonstruerede huse, og der er aktive værksteder, hvor oldtidens dagligdag kan opleves. Voksne: 60 kr. Børn 6-14 år: 30 kr. 

  Jernbanemuseet: Kør i veterantog på museets egen strækning, eller lad børnene slå sig løs i lege- og lærelandet ’Børnebanegården’, der er bygget op som Odense Banegård i 1960’erne med billetsalg,vogne og signaler. Priser i sommerferieperioden: Voksne: 95 kr. Børn 5-17 år: 50 kr. Børn under 5 år: Gratis adgang. 

  Møntergården: Odenses kulturhistoriske museum, som har en række børnevenlige aktiviteter. Blandt andet kan man røre, føle og lugte sig frem i købmandens varelager, som det kunne have set ud i 1640. Eller børnene kan lære at skrive med fjer og blæk og klæde sig ud i dragter fra middelalderen. Voksne: 50 kr. Børn under 18 år: Gratis adgang.

  Lej en vandcykel eller en robåd med plads til fire personer for 100 kr. i timen.

  Stige Ø er en tidligere losseplads, som er dækket til med ren jord og lavet om til et landskab med bl.a. legebane, bålplads og mountainbikebane.
   

  Tag evt. den gratis citybus rundt i Odense.

 • Hovedstadsområdet

  Udflugtsmål og aktiviteter (indendørs og udendørs)

  FerieCamp: Københavns Kommunes gratis tilbud om kultur- og idrætsaktiviteter i skoleferierne for alle børn og unge mellem 6 – 17 år i København. Der er FerieCamp i områderne Amager, Bispebjerg, Husum, Tingbjerg, indre og ydre Nørrebro samt Sydhavnen. Aktiviteterne er gratis, og de fleste kræver ingen tilmelding. I 2017 foregår FerieCamp i uge 26, 27 og 28.

  Gabriel Jensens Ferieudflugter arrangerer aktiviteter og ture i løbet af sommerferien for københavnske skolebørn. 

  Kulturhuset Islands Brygge har en række arrangementer for børn og unge i løbet af sommeren. Blandt andet cirkusskole og børneteater. Prisen for at deltage varierer fra at være gratis til 50 kr. 

  Botanisk Have i København: Her er der bl.a. 100 år gamle træer og masser af plads til leg og udforskning. Gratis adgang.

  Brede Værk: Et museum i Lyngby om industrialiseringen i Danmark. Her kan børnene bl.a. kan lege med gammeldags legetøj og prøve kræfter med 'fabriksarbejde'. Voksne: 50 kr. En voksen og et barn: 40 kr. Gratis afgang for børn under 18 år.

  Frilandsmuseet ligger tæt på Brede Værk. På Frilandsmuseet kan man i juli og starten af august opleve små teaterforestillinger. Læs mere om sommerens aktiviteter på Frilandsmuseet. Voksne 65 kr. En voksen og et barn: 50 kr. Gratis afgang for børn under 18 år.

  Nettobådene sejler rundt i Københavns kanaler og har dansktalende guides. Børn 15 kr. og voksne 40 kr. 

  Prøv havnebadene på Islands Brygge og Fisketorvet. Begge havnebade har også børnebassiner. Gratis indgang.

  I kan også besøge Bavnehøj eller Bellahøj friluftsbad. Indgang koster 40 kr. for voksne og 20 kr. for børn.  

  Sandfestival: Tag børnene med på sandfestival i Hundested, hvor man både kan opleve meterhøje sandskulpturer og forsøge sig som skulptør. Voksne 45 kr.,  børn (5 -11 år) 20 kr. og børn 0-4 år: gratis.

  Marionetteatret i Kongens Have: Børnevenligt dukketeater fra tirsdag til søndag kl. 14.00 og 15.00. Gratis adgang.

  Besøg en bondegård: Kom tæt på bondegårdsdyrene på Toftegården i Albertslund. Gratis adgang.

  Naturcenter Amager i Kalvebod Fælled: En naturlegeplads med bålplads, overdækkede sovepladser og får, køer og heste. Hent et kort over Naturcentret.

 • Aalborg og Nordjylland

  Udendørs udflugtsmål og aktiviteter

  Aktiv Sommer Aalborg tilbyder forskellige aktiviteter for folkeskoleelever fra 4.-10. årgang i Aalborg Kommune. De fleste aktiviteter er gratis, men der kan være ting, der koster op til 30 kr. Der bliver udsendt hæfte med rabat- og fribilletter til alle elever, som kan bruges til disse aktiviteter.

  Lindholm Høje Museum: Oplev, hvordan vikingerne levede på Lindholm Høje. Hold øje med museets arrangementer, hvor man for eksempel kan forsøge sig som ildmager eller skrive sit navn i runer. Voksne: 75 kr. Studerende: 60 kr. Børn under 18 år: Gratis adgang.

  Springeren – Maritimt oplevelsescenter: Her er masser at se for både børn og voksne. En sejlsimulator giver jer mulighed for at være skipper for en dag, I kan udforske ubåden Springeren, og udenfor kan Aalborg miniby besøges. Voksne: 80 kr. Børn 6-14 år: 40 kr. Børn under 6 år: Gratis entre. Planlægger I også at besøge Forsvars- og Garnisonsmuseet er der mulighed for at købe en billet, der giver adgang til begge attraktioner. 

  Egholmfærgen: Tag familien med en tur til Egholm. Færgen lægger til tæt på Aalborg centrum og koster 20 kr. for voksne og 10 kr. for børn (tur/retur). Afgang hver halve time.

  Minigolf i Aalborg: Find ud af, hvem der er bedst til golf i familien. Åbner 2. maj. Voksne: 40 kroner. Børn: 20 kroner.

  Havnebad, strand og gode legepladser

  Aalborg Havnebad: Tag en dukkert i havnebadet, som er bemandet med livreddere. Der er stole, parasoller, klatrevæg og meget mere til rådighed. Havnebadet har åbent fra 8. juni til 27. august. Gratis adgang.

  Lindholm Strandpark: Bad i Limfjorden fra den nye badebro, hvor børnene kan lege i en lagune med lav vandstand. Gratis adgang. 

  Hesteskoen: Ved Hesteskoen kan I bade i Limfjorden fra en børnevenlig sandstrand. Der er også lavet en snorkelsti, hvor man kan svømme langs et tov på bunden. Forskellige poster på snorkelstien fortæller om dyre- og plantelivet i Limfjorden.  

  Østre Anlæg: Et populært udflugtsmål for børnefamilier. Her er legeplads, en sø med svaner og ænder, boldbaner og mulighed for grill. 

  Kildeparken: Aalborgs ældste park og et hyggeligt udflugtsmål med gamle træer, store plæner til leg, multibane, legeplads, skulpturer og et springvandsbassin.

  Mulighedernes Park: Ligger i Aalborgs sydvestlige del og rummer alt fra BMX-, skater- og multibane til, hulehave, tigerlund, frugthave og multihus.

  Hundemarken: Her kan du og din familie bl.a. bruge naturlegepladsen, junglestien og asfaltbanen. Åbent hele året og gratis adgang for alle.

  Røverknolden naturlegeplads: Ligger et stykke fra Aalborg i Skørping og rummer blandt andet sansebane, svævebane, klatrevæg og bålplads med gratis brænde. Der er mulighed for parkering tæt på legepladsen. 

  Her kan du se en oversigt over naturlegepladser i Nordjylland 

  Indendørs udflugtsmål og aktiviteter

  Universitarium: Et sommereksperimentarium, der skal øge børn og unges interesse for videnskab og forskning ved at lade dem eksperimentere inden for naturvidenskab og teknik. Temaet i 2017 er 'kroppen'. Universitarium finder sted på Hovedbiblioteket i Rendsburggade 2 fra den 24. august-29. september. Der er åbent alle ugens dage fra kl. 10–17, og det er gratis at være med.

  Aalborg Forsvars- og Garnisonsmuseum: Museet har blandt andet en særudstilling med tema om tyske flygtninge i Danmark og Aalborg efter 2. verdenskrig. Voksne: 50 kroner. Børn: 25 kroner. Planlægger I også at besøge Springeren – Maritimt oplevelsescenter er der mulighed for at købe en billet, der giver adgang til begge attraktioner. 

  Aalborg Historiske Museum: Bliv klogere på Aalborgs historie og lær for eksempel om, hvordan byen blev grundlagt. Hold øje med museets arrangementer, hvor mindre børn bl.a. kan komme med på perlejagt. Voksne 40 kroner. Børn gratis adgang.

  Gråbrødrekloster Museet er et underjordisk museum tre meter under gågaden. I museet kan man se ruiner fra klosteret, byhuse og skeletter fra kirkegårdene. Adgang: 40 kroner pr. elevatorfuld.

  Aalborghus Slot: I sommerhalvåret kan du og din familie mandag til fredag komme ned i fangehullet under slottet kl. 8 -15 og de underjordiske gange alle dage kl. 8 -21. Gratis adgang.

  Aalborgtårnet: Fra toppen er der udsigt over hele byen i alle retninger, og på en klar dag er det muligt at se helt ud til Hals Barre fyr. Voksne: 40 kr. Børn 3-11 år: 30. kr., 0-3 år: Gratis.

  Hovedbiblioteket i Aalborg: Der er indrettet et område til de mindste børn, hvor de kan tegne, bygge med store klodser og lege. Der er også mulighed for at spise medbragte madpakker i et afgrænset område. For større børn er der spillekonsoller, fantasirum og flippermaskiner.

  Vendsyssel og Thy

  Naturlegeplads ved det gamle elværk: I Bindslev kan man udforske det gamle elværk, hvor der stadig laves strøm. Ved siden af elværket ligger der en stor naturlegeplads og shelters til overnatning.

  Gateway Blokhus: Her er der bl.a. en stor naturlegeplads, et picnic-område med naturovn, bålplads og shelter. Der er også en nyanlagt mountainbikerute, vandreruter og motionssti.

  Nationalpark Thy: Her kan I gå på opdagelse i storslået natur langs Vesterhavet. Nationalparken har blandt andet skovlegepladser, hvor børnene kan boltre sig, eller I kan gå på jagt efter poster i Vilsbøl Plantage.

  Ryå Legeplads:  Dejlig naturlegeplads i Aabybro i rolige omgivelser. Legepladsen kan også lånes til at afholde børnefødselsdage og andre arrangementer for 10 kr. pr. deltager.