Hvis din husstandsindkomst er under et vist beløb, kan du få hjælp til at betale dit barns plads i vuggestue, dagpleje, børnehave, SFO og fritidshjem og så videre.
Få overblik: Økonomisk støtte til forældre
Venter du barn, eller er du forælder, kan du være berettiget til økonomisk støtte fra det offentlige eller fra barnets anden forælder. Nedenfor har vi samlet en oversigt over mulighederne. De forskellige typer støtte afhænger af flere faktorer:
- Din indkomst
- Hvor mange børn du har
- Om du er enlig forsørger
Tjek din kommunes hjemmeside, eller ring til kommunen for at få detaljerne.
Lidt længere nede på siden her kan du læse om muligheden for at søge legater.
Regler og frist for støtte – start med overblikket
Når man søger økonomisk støtte hos det offentlige, møder man mange regler og juridiske udtryk, som kan være komplicerede at finde rundt i. Et godt tip er derfor at begynde med at undersøge:
- Hvad hedder støtten?
- Hvor og hvordan skal du søge?
- Hvornår er der ansøgningsfrist?
- Hvornår får du svar, og hvordan anker du eventuelt afgørelsen?
Hvis du har spørgsmål til, hvordan du søger, kan du læse mere på borger.dk.
Økonomisk støtte til forældre
- Økonomisk tilskud til betaling af daginstitution
En af de store udgifter for forældre er betaling til vuggestue, børnehave, SFO og fritidshjem. Særligt i barnets første år er daginstitutionen dyr.
Hvis husstandsindkomsten er under et vist beløb hvert år, kan betalingen til disse dog blive nedsat eller helt bortfalde. Det betyder, at man enten skal betale mindre eller ingenting for pladsen.
Vi har samlet det vigtigste, der er at vide om dette tilskud, som kaldes ’økonomisk fripladstilskud’.
- Børnebidrag – bidrag fra den anden forælder
Børnebidrag skal betales af den forælder, som ikke har barnet boende. Hvis du er bopælsforælder vil du typisk være berettiget til bidrag fra barnets anden forælder, hvis han eller hun ikke på en anden måde deltager i forsørgelsen af jeres barn, og hvis barnet er minimum 9 ud af 14 dage hos dig. Der er mange måder at opfylde sin forsørgelsespligt på, og det baseres på en konkret og individuel vurdering.
Vi har samlet det vigtigste, der er at vide om:
På ovenstående links kan du blandt andet læse mere om, hvordan Familieretshuset hjælper med at fastsætte børnebidrag.
- Særlige bidrag – ekstra bidrag fra den anden forælder
Hvis du ikke bor sammen med dit barns anden forælder, kan du i nogle tilfælde søge om støtte fra den anden forælder til særlige begivenheder.
Det kan for eksempel være hjælp til moderen omkring fødslen eller i barslen, til barnets navngivning eller konfirmation, eller hvis barnet går på en uddannelse, efter det er fyldt 18 år.
Læs mere om, hvordan du søger om særlige bidrag fra den anden forælder.
- Børnetilskud til enlige forsørgere
Børnetilskud til enlige forsørgere består af to slags tilskud, som følges ad: det ordinære børnetilskud, der betales per barn og et ekstra børnetilskud, der betales uanset, om du har et eller flere børn på din bopæl.
Tilskuddet er uafhængigt af din indkomst. Vi har samlet det vigtigste, der er at vide om, hvor og hvordan du søger børnetilskud.
Derudover findes der et særligt tilskud, som blandt andet gives, hvis der ikke kan fastslås et faderskab, altså hvem der er far til barnet. Læs mere om det særlige børnetilskud.
- Børne- og ungeydelsen (børnepenge)
Denne ydelse kaldes også børnepenge og er betalt af staten. Man skal ikke søge om at få børne- og ungeydelsen.
Børne- og ungeydelsen bliver reguleret efter barnets alder og din/jeres indkomst. Har du eller din ægtefælle en årlig indkomst over grænsen på 828.100 kroner nedsættes børne- og ungeydelsen.
Vi har samlet det vigtigste, der er at vide om børne- og ungeydelsen – på siden kan du også læse mere om de nye regler, der trådte i kraft den 1. januar 2022, og som betyder, at forældre med fælles forældremyndighed nu som udgangspunkt får udbetalt en halvdel hver af børne- og ungeydelsen.
- Boligstøtte – et tilskud til huslejen
Hvis du bor til leje, kan du være berettiget til boligstøtte. Der er flere faktorer, som afgør, om du kan få boligstøtte. Blandt andet spiller din indkomst ind.
Læs om kriterierne og se, hvordan du søger om boligstøtte.
- Beboerindskudslån – hvis du flytter i almen bolig
Flytter du i almen bolig, skal du ikke betale depositum, men et beboerindskud. Hvis du ikke har penge til at betale indskuddet, kan du søge din kommune om et lån til indskud. Lånet skal dog betales tilbage.
Læs mere om, hvem der kan få beboerindskudslån, og hvordan du søger.
- Ekstra SU og forsørgertillæg – forældre under uddannelse
Hvis du er eller bliver forælder, mens du læser, er der flere forskellige støttemuligheder. Blandt andet kan du få et supplerende SU-lån og et forhøjet fribeløb, så du må tjene mere skattefrit ved siden af studiet.
Du kan også få ekstra SU-klip og forsørgertillæg. Læs mere om de forskellige støttemuligheder for forældre under uddannelse.
- Midlertidigt børnetilskud
Regeringen har indført et skattefrit, midlertidigt børnetilskud til forældre, som er berørt af kontanthjælpsloftet og/eller modtager integrationsydelse.
Du kan få midlertidigt børnetilskud, hvis du hører ind under en af disse kategorier:
- Modtager kontanthjælp og er nedsat i din boligstøtte og/eller særlige støtte på grund af kontanthjælpsloftet
- Modtager uddannelseshjælp og er nedsat i din boligstøtte og/eller særlige støtte på grund af kontanthjælpsloftet
- Modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse (integrationsydelse)
- Modtager nedsat kontanthjælp eller uddannelseshjælp, fordi du er gift/samlevende med en, der modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse (integrationsydelse)
Derudover skal du have et barn eller børn under 15 år, som du bor sammen med, og som er registreret på din adresse.
Størrelsen på det midlertidige børnetilskud varierer. Tilskuddet beregnes ud fra din situation hver måned.
Skal jeg ansøge om det midlertidige børnetilskud?
Nej, det midlertidige børnetilskud udbetales automatisk. Det kommer hver måned, men udbetales to måneder forskudt, hvilket betyder, at du eksempelvis får udbetalt tilskuddet for marts måned i maj, mens tilskuddet for april måned kommer i juni.Udbetaling Danmark beregner hver måned, om du er berettiget til det midlertidige børnetilskud. Bidragets størrelse kan derfor variere fra den ene måned til den anden, hvis din situation ændrer sig, eller bidraget kan falde helt fra.
Det midlertidige børnetilskud modregnes ikke andre ydelser fra det offentlige.
Hvis I som forældre bor sammen, og I begge har ret til det midlertidige børnetilskud, så udbetales begge tilskud til moren.
- Flerbørnstilskud
Får du tvillinger eller trillinger, kan du have ret til ekstra børnetilskud, indtil børnene fylder 7 år. Tilskuddet udbetales automatisk.
Kriterier for udbetaling af flerbørnstilskud er:
- Dine børn er født samtidig og bor sammen.
- Du har fast bopæl i Danmark og har boet eller arbejdet i Danmark i mindst 6 år inden for de sidste 10 år.
- Dine børn opholder sig i Danmark.
- Du eller dine børn har dansk statsborgerskab eller har haft fast bopæl i Danmark i minimum et år.
- Dine børn bliver ikke forsørget af det offentlige.
- Dine børn er ikke anbragt.
Har du mulighed for at søge legater?
Nogle forældre prøver at søge legater hos private fonde. Det er meget individuelt, om man kan få et legat, og der er ingen garantier, når man søger.
Et nyttigt værktøj i søgning efter legater er Legatbogen.dk, som rummer en oversigt over forskellige fonde og legater.
Du kan søge øverst på siden og også lede efter relevante legater under for eksempel kategorien sociale formål og underkategorier som familie, børn og unge eller værdigt trængende. Der er gratis adgang til alle oplysninger på siden.
Der findes også bøger med overblik over legater. For eksempel ”Legatsøgning for enlige mødre”, som trods sin titel sagtens kan anvendes af enlige fædre også, og ”Legathåndbogen uddannelse”.
Forhør dig eventuelt, om de har disse to eller lignende bøger på dit lokale bibliotek.
Brug for rådgivning?
Har du brug for yderligere økonomisk vejledning, end artiklen her kan give, er du velkommen til at kontakte Holdepunkt – Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning til mor, far og gravide. Vores rådgivere sidder klar med svar, og du bestemmer selv, om du fortrækker rådgivning:
- På chat. Klik her for at starte en chatsamtale eller se åbningstider
- Over telefon. Ring på 33 45 86 00. Se åbningstider her
Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.
Artiklen er senest opdateret den 11. januar 2022.