Støt
Væk fra siden!
Viden og råd

Få overblik: Økonomisk støtte til forældre

For mange forældre og særligt enlige forsørgere kan økonomien være en udfordring. Her kan du blive klogere på dine muligheder for at få støtte, hvis du er gravid eller har et barn.
faa-overblik-over-dine-oekonomiske-muligheder-i-holdepunkt-foto-thomas-wass-evaldsen
Foto: Thomas Wass Evaldsen

Venter du barn, eller er du forælder, kan du være berettiget til økonomisk støtte fra det offentlige eller fra barnets anden forælder. Nedenfor har vi samlet en oversigt over mulighederne. De forskellige typer støtte afhænger af flere faktorer:

Tjek din kommunes hjemmeside, eller ring til kommunen for at få detaljerne.

Lidt længere nede på siden her kan du læse om muligheden for at søge legater.

Regler og frist for støtte – start med overblikket

Når man søger økonomisk støtte hos det offentlige, møder man mange regler og juridiske udtryk, som kan være komplicerede at finde rundt i. Et godt tip er derfor at begynde med at undersøge:

 • Hvad hedder støtten?
 • Hvor og hvordan skal du søge?
 • Hvornår er der ansøgningsfrist?
 • Hvornår får du svar, og hvordan anker du eventuelt afgørelsen?

Hvis du har spørgsmål til, hvordan du søger, kan du læse mere på borger.dk.

Økonomisk støtte til forældre

 • Økonomisk tilskud til betaling af daginstitution
 • Børnebidrag – bidrag fra den anden forælder
 • Særlige bidrag – ekstra bidrag fra den anden forælder
 • Børnetilskud til enlige forsørgere
 • Børne- og ungeydelsen (børnepenge)
 • Boligstøtte – et tilskud til huslejen
 • Beboerindskudslån – hvis du flytter i almen bolig
 • Ekstra SU og forsørgertillæg – forældre under uddannelse

Midlertidigt børnetilskud på vej

Regeringen har indgået aftale om at give et skattefrit, midlertidigt børnetilskud til forældre, som er berørt af kontanthjælpsloftet og/eller modtager integrationsydelse.

Aftalen er endnu ikke udmøntet i en lov. Når det sker, er der lagt op til, at tilskuddet udbetales fra den 1. januar 2020, men at det gælder med tilbagevirkende kraft fra den 1. august 2019.

Tilskuddet gives for børn i alderen 0-14 år. Det varierer fra 550-700 kr. pr. barn, er skattefrit og udbetales månedligt. Enlige forsørgere i målgruppen vil desuden få et supplerende tilskud på 650 kr. månedligt.

Så snart lovforslaget er endelig vedtaget, vil vi opdatere denne artikel med mere information om det nye børnetilskud.

Har du mulighed for at søge legater?

Nogle forældre prøver at søge legater hos private fonde. Det er meget individuelt, om man kan få et legat, og der er ingen garantier, når man søger.

Et nyttigt værktøj i søgning efter legater er Legatbogen.dk, som rummer en oversigt over forskellige fonde og legater. Du kan søge øverst på siden og også lede efter relevante legater under for eksempel kategorien sociale formål og underkategorier som familie, børn og unge eller værdigt trængende. Der er gratis adgang til alle oplysninger på siden.

Der findes også bøger med overblik over legater. På e-reolen kan du gratis låne en oversigt over legater, som kan søges af enlige forsørgere. Selvom bogen hedder ”Legatsøgning for enlige mødre”, kan den sagtens anvendes af enlige fædre også.

Der findes også ”Legathåndbogen uddannelse”. Forhør dig eventuelt, om de har den på dit lokale bibliotek.

Brug for rådgivning?

Har du brug for yderligere økonomisk vejledning, end artiklen her kan give, er du velkommen til at kontakte Holdepunkt – Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning til mor og far. Vores rådgivere sidder klar med svar, og du bestemmer selv, om du fortrækker rådgivning:

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Artiklen er senest opdateret den 28. august 2019.

Få den nyeste viden

Fields marked with an * are required

Når du tilmelder dig Mødrehjælpens nyhedsbrev, tilføjer vi din email-adresse til vores nyhedsbrevsliste, så vi løbende kan sende dig nyheder. Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet. Læs, hvordan i vores cookie- og privatlivspolitik.