Tryg fødsel

Alle skal have en tryg fødsel

Gravide og fødende svigtes i stor stil. Hjælp os med at råbe Christiansborg op – skriv under her!

Graviditeten, fødslen og den første tid som familie er en særlig tid i livet. Men de lykkelige stunder kommer ikke altid af sig selv. De kræver forberedelse, tryghed og plads til individuelle behov.

Mødrehjælpen mener, at alle familier skal have den nødvendige forberedelse, støtte og hjælp til at få et trygt graviditets-, fødsels- og efterfødselsforløb. Derfor har vi samlet en række krav til bedre forhold for gravide og fødende i et manifest, som vi håber, du vil støtte med din underskrift.

Skriv under her

Læs, hvordan Mødrehjælpen behandler dine oplysninger i vores cookie- og privatlivspolitik.

Vores 6 krav til politikerne

  • Gratis adgang til fødselsforberedelse i små hold
  • Tilbud om sundhedsplejebesøg til gravide før fødslen – og sammenhæng gennem hele forløbet
  • Mere jordemodertid til den gravide før og under fødslen
  • Ingen familier sendes hjem fra fødegangen, før de er klar
  • Gratis hjælp hele døgnet til at komme godt i gang med amning
  • Gratis hjælp til alle familier med psykiske efterveer

Med manifestets underskrifter vil vi bære opråbet om behovet for et trygt forløb videre til de ansvarlige politikere. Og dermed give gravide, fødende og barslende familier i Danmark en klar og tydelig stemme i kampen for at sikre, at alle børn og forældre får en god start.  

Læs hele manifestet herunder

Manifest for #trygfødsel

Vores 6 krav til politikerne

I. Gratis adgang til fødselsforberedelse i små hold

Mange steder i Danmark foregår fødsels- og forældreforberedelsen i kæmpehold med PowerPoint og envejskommunikation i højtaleranlæg. Alt for mange står tilbage med ubesvarede spørgsmål, oplevelsen af at være overset, skåret over én kam og dårligt forberedt til både fødsel og forældreskab. Det er ikke godt nok. Alle gravide skal have mulighed for at deltage i små hold med tid til at stille svære spørgsmål, dele oplevelser og bekymringer med de andre på holdet.

II. Tilbud om sundhedsplejebesøg til gravide før fødslen – og sammenhæng gennem hele forløbet

Mange gravide har usammenhængende forløb. Jordemoderen har ikke tid til at tale med sundhedsplejen, og den gravide skal selv holde snor i forløbet. Alt for mange informationer går tabt, og særligt lige efter fødslen er den nybagte mor i vildrede. Derfor skal alle gravide tilbydes et besøg af sundhedsplejen inden fødslen, så der bygges bro mellem de to systemer, og den nybagte mor ikke står alene, når hun har født.

III. Mere jordemodertid til den gravide før og under fødslen

Slut med korte konsultationer med skiftende jordemødre under graviditeten. Vi kræver bedre tid til tryghed og gode svar, så den gravide kvinde trygt kan gå fødslen i møde. Og slut med fortravlede jordemødre, der er nødt til at tage sig af alt for mange fødende samtidig. Vi kræver nærhed, nærvær og respekt for den fødende kvinde.

IV. Ingen familier sendes hjem fra fødegangen, før de er klar

Slut med lynfødsler og forhastede hjemsendelser. Vi kræver omsorg og støtte til den nybagte mor, hendes barn og familie, så de ikke bliver sendt hjem med utryghed og bekymring.

V. Gratis hjælp hele døgnet til at komme godt i gang med amning

Amning er en stor udfordring for mange nybagte mødre. Alt for mange efterlades alene med amningen og udvikler stress og tvivl på egne evner som mor. Vi kræver gratis hjælp hele døgnet til alle nybagte mødre, så de kan komme godt i gang med amningen.

VI. Gratis hjælp til alle familier med psykiske efterveer

Mange nybagte forældre – både mødre og fædre – udvikler psykiske efterveer oven på den store omvæltning det er at blive forælder. For nogle kvinder får en traumatisk fødsel læsset til at vælte. Familierne skal have gratis hjælp til at håndtere psykiske efterveer. I dag står alt for mange uden tilbud om hjælp uden nogen taler med dem om, hvordan de har det. 

Få den nyeste viden