Nyheder

Utryg fødselsforberedelse: Hver 5. forælder køber sig til ekstra tryghed

En ny undersøgelse fra Mødrehjælpen viser, at 6 ud af 10 har købt hjælp på det private marked før og efter fødslen. Hver femte har købt privat fødselsforberedelse. Mødrehjælpen er bekymret for øget social ulighed i sundhed, hvor kun de familier, som har råd, får den nødvendige hjælp og støtte.  

Pressemeddelelse den 4. maj 2021

En ny repræsentativ undersøgelse, som Megafon har gennemført for Mødrehjælpen, viser, at 61 pct. har købt private ydelser som fx ekstra scanninger (50 pct.), fødselsforberedelse (19 pct.) og hjælp til amning (8 pct.).

Der er imidlertid stor forskel på, hvem der køber den ekstra hjælp. For selv om næsten hver fjerde forælder oplevede, at fødselsforberedelsen ikke gjorde dem trygge forud for fødslen, var der stadig 66 pct. af dem, som ikke købte privat hjælp. Det er således en gruppe forældre, som hverken bliver klædt godt på af det offentlige eller i det private. Det bekymrer Mødrehjælpens direktør, Ninna Thomsen:

”Jeg synes, vi står med et sundhedssystem, der taber alt for mange familier på gulvet. Det er et alvorligt signal til sundhedsminister Magnus Heunicke, som jeg kraftigt vil opfordre til at sætte skub i de politiske reformer på området”.

Undersøgelsen viser også markante sociale forskelle på, hvem der køber private ydelser i forbindelse med graviditet og fødsel. Det gælder fx i forhold til køb af privat fødselsforberedelse. Her viser analysen, at mens 32 pct. af forældre med en kandidatuddannelse eller en ph.d. har købt privat fødselsforberedelse, så gælder det blot 6 pct. blandt forældre med en grundskoleuddannelse.

 ”Pengepungen skal ikke være afgørende for, om du som gravid eller nybagt forælder kan få den støtte, som er så vigtig”, siger Ninna Thomsen og fortsætter:

“Fødselsforberedelsen skal være gratis, af høj kvalitet og skabe den tryghed, der er nødvendig for, at alle familier får en god start på livet. Det, mener jeg faktisk, ikke er for meget at forlange, for vi kan ikke leve med, at familierne bliver opdelt i et A- og et B-hold”.

Undersøgelsen viser bl.a., at:

  • 24 pct. oplevede ’slet ikke’ eller ’i mindre grad’, at fødselsforberedelsen gjorde dem tryg forud for fødslen.Af dem var der 66 pct., som ikke købte privat fødselsforberedelse.
  • 61 pct. har købt en eller flere ydelser hos private udbydere i forbindelse med graviditet, fødsel og den første tid efter.
  • 19 pct. har købt privat fødselsforberedelse. Blandt forældre med en lang videregående uddannelse er det hele 32 pct, mens det blandt forældre med grundskoleuddannelse er 6 pct.
  • 42 pct. oplever, at fødselsforberedelsen ’slet ikke’ eller ’i mindre grad’ klædte dem på til at kunne håndtere følelser før, under og efter fødslen.
  • 30 pct. har haft en eller flere dårlige oplevelser i forbindelse med deres ankomst til fødeafdelingen og hver fjerde, 25 pct., har haft en eller flere dårlige oplevelser under selve fødslen.

Læs MødrehjælpenTema: Forberedelse og fødsel her

Om undersøgelsen

2.788 forældre med børn i alderen 0-3 år har i februar svaret på et spørgeskema udsendt af Megafon på vegne af Mødrehjælpen. Undersøgelsen er baseret på en repræsentativ stikprøve fra CPR-registeret.

Få den nyeste viden