Nyheder

Er det opdragelse eller psykisk vold, når man låser sit barn inde i et skab?

Debatindlæg af Trine Schaldemose, vicedirektør i Mødrehjælpen. Bragt af Jyllands-Posten den 7. marts 2019.

Debatten om kriminalisering af psykisk vold er i fuld gang. Det er godt, for endelig får vi sat ord på en voldsform, der usynligt lever sit eget stille liv i alt for mange familier, uden at nogen griber ind. Det er vigtigt, især for de børn, der vokser op med den psykiske vold og har brug for – ja faktisk ligefrem krav på – voksne, der sætter ord på.

Debatten er på den ene side præget af gode refleksioner og overvejelser om det, der er svært: Hvordan definerer vi psykisk vold? Hvor går grænserne? Hvordan skal fagprofessionelle, politiet og retsvæsnet håndtere den kommende lovgivning? Hvordan vil kriminaliseringen hjælpe ofrene? Alt sammen reelle og væsentlige spørgsmål at drøfte.

LÆS OGSÅ: Det mener Mødrehjælpen om vold i familien

Men der er desværre også nogle ekstreme vildskud i debatten. Nogle debattører hævder fx, at vi fratager forældre retten til at opdrage deres børn, hvis vi kriminaliserer psykisk vold. Det vidner om mangel på indsigt i den psykiske volds skadelige og ødelæggende virkning. Og det vidner om mangel på viden om, hvor grænsen mellem opdragelse og nedbrydning går. For hvad er det dog for et syn på børn, når man negligerer voldsom afstraffelse af et barn ved at kalde det rimelig opdragelse? Når man blander frihedsrettigheder ind i debatten som argument for, at forældre har ret til at låse deres børn inde og tage deres selvværd fra dem?

LÆS OGSÅ: Børn overses som ofre for psykisk vold

For lad os med store bogstaver slå fast, at det ikke er en del af forældres ret til at opdrage deres børn, at en far dagligt fortæller sin i øvrigt normalvægtige datter, at hun ikke må spise aftensmad, fordi hun så bliver tyk som sin mor. Og det er ikke en del af en rimelig opdragelse, når en mor gentagende gange låser sit fire-årige barn inde i et mørkt skab med en bemærkning om, at ingen har lyst til at være sammen med barnet. Det er psykisk vold. Og det er vores ansvar som samfund at passe på de børn, der udsættes for det.

Derfor er kriminalisering af psykisk vold vigtig. Debatten om og anerkendelsen af psykisk vold har en kæmpe betydning for alle de børn og voksne, der hver dag lever i den psykiske vold. Debatten er en anledning til at få sat tydelige grænser for, hvad der er acceptabel adfærd i en familie. For det er på den måde, vi lærer børn, hvor grænserne går. Både i deres egen adfærd over for andre. Og i deres grænser for, hvad andre må gøre ved dem.  Og kun ved at gøre psykisk vold strafbart kan vi sætte en tyk streg under, hvor forkert det er.

Med en kriminalisering af psykisk vold tager vi som samfund ansvar for de mange børn, der hver dag udsættes for psykisk vold i deres hjem. Hvor deres hjem ikke er en tryg base men en angstfyldt krigszone.

LÆS OGSÅ: Psykisk vold mod børn

Få den nyeste viden