English
Væk fra siden!
Viden og råd

Et voldeligt parforhold set med barnets øjne

Et barn bliver nemt utrygt og ked af det, hvis mor og far ofte skændes, og særligt hvis der er vold og trusler inde i billedet. Læs her, hvordan du bedst støtter og hjælper barnet, hvis du lever i et usundt parforhold.
Vold-i-hjemmet-utrygge-boern
Modelfoto af Keen Heick-Abildhauge

Alle børn oplever deres forældre skændes i perioder. Hvis I formår at løse konflikten og vise barnet, at I er gode venner igen, får barnet en vigtig livserfaring med sig. Men har I meget tit konflikter, der ender i råb og dårlig stemning, fordi din partner vil bestemme og styre, kan det være et tegn på, at jeres parforhold er ved at udvikle sig til et usundt forhold.

Er jeres forhold så usundt, at konflikter, dårlig stemning og højlydte skænderier er en fast del af hverdagen, er det vigtigt at stoppe op og tænke over, hvad der er ved at ske, og dernæst få søgt hjælp.

At vokse op med vold i familien

Et usundt parforhold, hvor magtbalancen er skæv, fordi den ene part vil styre og kontrollere sin partner, er nemlig i stor risiko for at udvikle sig til et voldeligt parforhold. Ifølge en undersøgelse fra 2021 er hvert sjette barn i Danmark vidne til vold i hjemmet, mens hvert tolvte barn oplever psykisk vold på egen krop.

Læs mere om psykisk vold mod børn.

At opleve alvorlige konflikter i familien som vold kan give barnet psykiske følgevirkninger. Det truer et barns grundlæggende følelse af tryghed, når hjemmet ikke er et rart og sikkert sted at være, og det kan være traumatisk for et barn at opleve, at en forælder, som burde tilbyde omsorg og kærlighed, i stedet skaber frygt i familien og skader den anden forælder eller barnet selv. For eksempel kan barnet udvikle angst og depression.

Et barn opfanger mere, end man tror

Som voksen undervurderer man tit, hvor meget ens barn opfatter. Ofte ved barnet mere om, hvad der foregår, end man tror, også selvom det ikke var i rummet, da volden fandt sted mellem jer. Barnet lytter og mærker stemningen i hjemmet. Selvom barnet ikke er direkte involveret i volden, kan det sagtens blive påvirket.

Er der tale om psykisk vold, fornemmer barnet, at de nedladende bemærkninger er forkerte, eller at stemningen er meget ubehagelig, men det kan ikke nødvendigvis sætte ord på hvorfor. Barnet kan mærke uforudsigeligheden og er konstant på vagt.

Vold i hjemmet kan føre til, at barnet mistrives og ikke udvikler sig alderssvarende. I artiklen Sådan kan barnet reagere på vold i hjemmet kan du læse gode råd til, hvilke symptomer du skal være opmærksom på.

Vold i hjemmet? Sådan hjælper du barnet

  • Skab tryghed
  • Søg hjælp
  • Forstå og anerkend dit barns reaktioner
  • Tilbyd barnet ro og struktur
  • Bryd tavsheden for barnet
  • Fortæl barnet, at det ikke er skyld i volden
  • Fortæl barnets kontaktpersoner om volden
  • Pas på med at kritisere den anden forælder
  • Støt barnet i forbindelse med samvær
  • Reagér, hvis du er bekymret for dit barns trivsel

Her kan barnet få hjælp

Er dit barn stor nok til selv at søge hjælp, er der mulighed for at:

  • chatte med rådgivere i foreningen Bryd Tavsheden. Foreningen tilbyder også gratis telefonrådgivning på 20 67 05 06.
  • ringe til BørneTelefonen på 116 111. Barnet kan også chatte med Børnetelefonen eller kontakte brevkassen, hvor der ligger andre spørgsmål fra børn, der omhandler vold.

Børn, der har været vidne til eller selv er blevet udsat for vold i hjemmet, kan have mulighed for hjælp gennem socialforvaltningen i kommunen. Kontakt dit barns skole eller daginstitution og hør om mulighederne. På Socialstyrelsens hjemmeside kan du desuden finde en oversigt over hjælpetilbud til børn og unge.

Her kan du få hjælp

Bliver du udsat for vold, kan du ringe til Lev Uden Volds hotline på 1888.

Du er også altid velkommen til at kontakte Holdepunkt – Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning til mor og far. Vi kan tilbyde støtte og rådgive dig om, hvordan du kan komme på fode igen efter et voldeligt parforhold, samt vejlede dig i, hvordan du bedst hjælper og støtter dit barn.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Få den nyeste viden