English
Væk fra siden!
Viden og råd

Jul efter skilsmissen

Er I gået fra hinanden for nyligt, så tænker du måske over, hvordan I giver barnet en god jul. I denne artikel finder du en række råd, som forhåbentlig kan være med til at gøre julen til en god oplevelse - for både børn og voksne.
jul-som-skilsmissebarn

Julen er børnenes fest, men som skilsmissebarn kan julen også være forbundet med svære følelser og sorg – særligt de første år efter forældrenes brud.

Jeres barn har måske en masse minder fra de juleaftener, hvor I stadig var sammen. Nu skal nye traditioner til at tage form hos mor og far hver for sig, og barnet vil derfor løbende gennem julen blive mindet om, at tiden, hvor I var samlet som familie, er forbi.

Netop fordi julen er en særlig højtid for børn, er det vigtigt, at I får skabt nogle gode, nye rammer for jeres barns jul efter skilsmissen.

Herunder har vi samlet en række råd, som forhåbentlig kan være en hjælp til det.

6 råd til en god jul som skilsmissebarn

1. Planlæg julen i god tid

For mange børn er det vigtigt at vide i god tid, hvem de skal holde jul med, og hvornår de skal være sammen med den forælder, som de ikke holder juleaften med. Hav derfor en klar og tydelig plan for barnets samvær i hele juleferien.

2. Vil I holde juleaften sammen?

Det er langt fra alle skilsmissepar, hvor det er en mulighed. Men nogle forældre vælger at holde fast i juletraditionerne for barnets skyld, selvom de er gået fra hinanden. Er det noget I overvejer, så få tænkt godt igennem, om det vil være den rigtige løsning for jer. Det kræver, at der er en god stemning mellem jer. Hvis samarbejdet er problematisk, vil det sandsynligvis ikke blive en god oplevelse at være i samme stue juleaften – heller ikke for jeres barn.

Hvis I holder juleaften hver for sig, så få afstemt med hinanden, om jeres barn skal have to juleaftener med julemad, julegaver og sang om juletræet. Eller om I (måske af hensyn til jeres barn) vælger, at der kun skal fejres én juleaften, og at julen så markeres på en anden måde med den forælder, der ikke har barnet den 24. december.

3. Giv barnet mulighed for at holde fri i juleferien

Hvis barnets juleferie er pakket med julefrokoster og sammenkomster hos jer begge, kan juleferien ende med at blive stressende for barnet. Sørg derfor for, at der også er dage i juleferien, hvor I har tid til at slappe af og hygge derhjemme.

4. Spørg, hvad barnet har lyst til – og bevar nogle af de velkendte traditioner

Lidt i forlængelse af forrige råd, er det vigtigt at have fokus på barnet, når I hver især planlægger juleferien. Der er selvfølgelig beslutninger, som I voksne tager – for eksempel hvor barnet skal være juleaften – men derfor kan I godt inddrage barnet i, hvilke traditioner I ønsker at bevare. For eksempel ved at spørge barnet, hvad det allerbedst kan lide ved julen, og hvad barnet har lyst til at lave i løbet af juledagene.

For mange børn er det vigtigt, at julen byder på traditioner, som går igen hvert år. Hvis I begge kan bevare nogle af de traditioner i julen, som I ved betyder mest for jeres barn, kan det derfor være med til at gøre julen genkendelig, god og tryg for barnet.

5. Undgå at kompensere med flere og større gaver

For nogle forældre kommer den dårlige samvittighed over ikke at kunne give barnet en “traditionel kernefamilie jul” snigende, når december nærmer sig. Det kan resultere i, at nogle forældre forsøger at kompensere ved at skrue op for forkælelsen med flere og større gaver til barnet. Tænk over, om det egentlig er det, jeres barn har brug for. Måske er det i virkeligheden vigtigere for jeres barn med en ekstra portion nærhed og omsorg i løbet af december.

6. Giv dit barn mulighed for at nyde julen hos sin anden forælder

Det kan være svært at være den forælder, der ikke holder juleaften med barnet.

For at dit barn kan nyde julen fuldt ud, er det dog vigtigt, at barnet ikke bekymrer sig for dig juleaften. Det kan du blandt andet gøre ved ikke at involvere dit barn i, hvordan du har det med at holde jul uden barnet, og du kan gøre det ved at sende dit barn afsted til jul hos sin anden forælder på en positiv måde.

Har du fundet en ny partner efter skilsmissen?

I artiklen 8 råd til en god jul i den sammenbragte familie kan du læse mere om, hvordan I får skabt en fælles jul, som tager hensyn til den særlige konstellation, der gælder jeres sammenbragte familie – med dit, mit og måske også vores barn.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler. Her finder du blandt andet flere artikler om barnets trivsel efter skilsmissen, forældresamarbejde og livet i den sammenbragte familie.

Få den nyeste viden