English
Væk fra siden!
Viden og råd

8 råd til en god jul i den sammenbragte familie

Læs her, hvad I kan gøre for at komme godt igennem julen i jeres sammenbragte familie.
jul-i-sammenbragt-familie

For mange sammenbragte familier kan julen være lidt af et puslespil, når man skal have børnenes samværsordninger og forskelle i traditioner til at passe sammen.

De fleste skilsmissebørn skifter mellem, hvilken forælder de holder jul med. Juleaften er derfor forskellig fra år til år, og særligt hvis den ene eller begge forældre har fundet en ny partner, kan det betyde, at nogle af de velkendte og trygge traditioner, som barnet forbinder med jul, pludselig er skiftet ud.

I denne artikel guider vi til, hvad der kan være godt at overveje, når I skal finde frem til, hvordan I vil fejre julen i jeres sammenbragte familie.

Forskellige måder at fejre julen på kan give udfordringer

I den sammenbragte familie, hvor den ene af jer eller måske jer begge har barn fra et tidligere forhold, skal I have forenet jeres to familiers måde at holde jul på.

Nogle par vil opleve, at den måde, de hver især har været vant til, at juleaften foregår, langt hen ad vejen minder om hinanden. Men for en del sammenbragte familier foregår planlægningen af julen ikke helt uproblematisk de første år.

Måske er den ene af jer vant til at holde en stor juleaften med mange gæster, mens den anden foretrækker kun at samle de allernærmeste. Det kan også være, at den ene af jer i årene efter skilsmissen fortsatte med at holde jul med sin ekspartner af hensyn til barnet. Derudover kan der være stor forskel på, hvor mange eller hvor store gaver I giver børnene, hvad I har af faste familiearrangementer i juledagene, og hvad menuen plejer at stå på juleaften.

Alt sammen forskelle, som kan være kilde til diskussion.

Hvordan ønsker I at holde jul i jeres sammenbragte familie?

En åben kommunikation, afstemning af forventninger og planlægning er tre vigtige ting at huske, hvis brikkerne skal falde på plads i julepuslespillet uden diskussioner og dårlig stemning.

Læs mere om, hvordan I som sammenbragt familie kan komme godt igennem julen med og uden børn i vores råd herunder.

Nogle af anbefalingerne kan også læses i artiklen Jul efter skilsmissen.

8 råd til julen i den sammenbragte familie

  • 1. Tag stilling til juleaften
  • 2. Planlæg julen i god tid
  • 3. Giv dit barn mulighed for at holde fri i juleferien
  • 4. Tag stilling til, om der skal være mere end én juleaften
  • 5. Afstem, hvilke traditioner I ønsker i jeres sammenbragte familie
  • 6. Bevar nogle af barnets velkendte traditioner
  • 7. Kom godt igennem julen uden børn
  • 8. Lad jeres børn nyde julen hos den anden forælder

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler. Her finder du blandt andet flere artikler om barnets trivsel efter skilsmissen, forældresamarbejde og livet i den sammenbragte familie.

Få den nyeste viden