Udgangspunktet er, at forældre har fælles forældremyndighed over deres barn, men der er situationer, hvor moren får forældremyndigheden alene.
Hvis I aldrig har været gift eller boet sammen, får moren automatisk forældremyndigheden alene over jeres barn. I skal dog være opmærksomme på, at hvis I på noget tidspunkt har haft fælles folkeregisteradresse i løbet af de sidste 10 måneder, inden barnet bliver født, får I automatisk fælles forældremyndighed, når faderskabet er fastslået.
Se en oversigt over, hvem der har forældremyndigheden på Familieretshusets hjemmeside.
Vil I have fælles forældremyndighed?
Hvis I gerne vil have fælles forældremyndighed over jeres barn, kan I sammen underskrive en omsorgs- og ansvarserklæring. Erklæringen fastslår faderskabet – altså hvem der er far til barnet – og medfører fælles forældremyndighed.
Læs mere om, hvad det betyder, at faderskabet bliver fastslået.
Vil du ændre forældremyndigheden?
Læs om at søge om ændringer i forældremyndigheden via Familieretshuset.
Barnets bopæl
Hvis I har fælles forældremyndighed, er bopælsforælderen den forælder, som har barnet boende og folkeregistreret på samme adresse. Når I ikke bor sammen ved barnets fødsel, er moren bopælsforælder. Den anden forælder er samværsforælder. I er fælles om de vigtigste beslutninger omkring barnet, når I har fælles forældremyndighed. Der er dog nogle ting, som bopælsforælderen og samværsforælderen kan beslutte selv – læs mere om, hvad I hver især kan bestemme.
Hvis du har forældremyndigheden alene, er du automatisk bopælsforælder. Du bestemmer det, der har betydning for barnet, alene. Den anden forælder har dog stadig nogle rettigheder – for eksempel mulighed for at få samvær med barnet.