Mødrehjælpen åbner nyt rådgivningstilbud til voldsudsatte børn og unge
Forskning viser, at der i en skoleklasse på 24 elever i snit er 3-4 elever, som kommer fra en familie med vold. Børn og unge, der oplever utryghed, svære konflikter eller vold i hjemmet, har brug for et sted, hvor de trygt kan henvende sig til professionelle rådgivere. Det sted findes nu.
Fra mandag den 13. september er Mødrehjælpen blevet en del af hjemmesiden erduokay.dk – en platform for børn og unge med alvorlige udfordringer som vold, sorg og psykisk syge forældre. Her står vi for den del af hjælpen, der handler om vold.
Erduokay.dk tilbyder:
- En ’er du okay-test’.
- Professionel rådgivning til børn og unge på sms og chat.
- Online ungegrupper for unge i alderen 13-16 år.
- Personlige beretninger, der giver et indblik i, hvordan det er at vokse op i en familie med vold.
- Råd til pårørende – unge såvel som voksne – som er bekymrede for, om et barn eller en ung udsættes for vold.
Rådgivningens rammer er bygget op omkring unges erfaringer
Et ekspertpanel af voldsudsatte børn og unge har været med til at udvikle tilbuddet ved blandt andet at pege på, hvilke former for hjælp de selv har manglet. En af dem fortalte blandt andet:
”Jeg følte, at jeg stod helt alene med det hele. Jeg ville gerne have haft en at tale med om, hvordan jeg havde det, for det var ret svært at gå igennem.”
Ekspertpanelet har også givet os gode råd om, hvordan vi bedst taler til og med børn og unge på hjemmesiden.
Kampagne sætter ord og billeder på psykisk vold
Psykisk vold kan være svært at forklare. I to kampagnefilm kan du se eksempler på, hvordan det kan udspille sig, når en forælder udøver vold mod sit barn. Videoerne skal få flere unge til at række ud efter hjælp på erduokay.dk.
Se videoerne herunder – husk at få slutningen med, og slå lyden til.
DR Ultra sætter fokus på psykisk vold i uge 37
I forbindelse med lanceringen af erduokay.dk sætter DR Ultra fokus på psykisk vold. Det sker blandt andet i den populære fiktionsserie ’Klassen’ og i UltraNyt.
Målet er at øge børn og unges viden om vold og sprede budskabet om, at vold aldrig er okay – heller ikke, når der er tale om psykisk vold fra en forælder.
Har du et barn, som ser DR Ultra, så kan det være en god ide tale med dit barn om udsendelserne og indholdet på erduokay.dk, da det er et voldsomt emne, som kan skræmme.
Vi har lavet en artikel om, hvordan du som forælder kan være med til at støtte dit barn efter et besøg på erduokay.dk. Læs den her: Sådan kan du bruge Erduokay.dk til at støtte dit barn.
Når barndommen byder på vold
Det har store konsekvenser for et barn at vokse op i et hjem med vold. Det gælder, uanset om barnet er vidne til, at en forælder eller søskende udsættes for vold, eller om barnet mærker volden på egen krop.
Vold kan både være fysisk med lussinger eller skub, men den kan også være psykisk.
Selvom psykisk vold ikke efterlader synlige mærker, kan følgevirkningerne være mindst lige så alvorlige, som hvis barnet udsættes for fysisk vold. Psykisk vold påvirker barnets udvikling og kan sætte dybe spor i barnets psyke. Oplevelserne kan præge barnet helt op i dets voksenliv.
Læs mere her: Psykisk vold mod børn
Stærkt partnerskab bag det nye tilbud
Indsatsen er lanceret som en del af Mødrehjælpens partnerskab med Ole Kirk’s Fond, som er almennyttig og stiftet til minde om LEGO® virksomhedens stifter.
Partnerskabet kalder vi for ”Stop vold mod børn” – læs mere her: “Stop vold mod børn”-puljen (åbner link på olekirksfond.dk) og i denne nyhed.