Hvordan fortæller I bedst jeres barn, at I går fra hinanden? Få gode råd til samtalen – både før, under og efter.

Efter skilsmisse - sådan kan du reagere
I dag går mange par fra hinanden. Men selvom det efterhånden er normalt at blive skilt, er der intet, som opleves normalt, når familien går i opløsning.
Du vil opleve, at din tilværelse og hverdag forandres grundlæggende, og jeres barns tid skal nu pludselig deles mellem dig og barnets anden forælder. De store forandringer gør, at dit barn ofte har brug for ekstra omsorg – alt imens du selv kan opleve at mangle både overskud og en at dele hverdagen og barnets udvikling med.
Længere nede i artiklen kan du læse en række råd til, hvordan du kan hjælpe dit barn og støtte dig selv i tiden efter bruddet.
Du kan opleve intense og ofte ambivalente følelser
Uanset om det er skilsmisse, separation eller samlivsophør, I skal igennem, vil der typisk være store og ofte også ambivalente følelser på spil. Sorg, ensomhed og bristede drømme om fremtiden kan blande sig med vrede og oplevelse af svigt. Det kan også være, at du midt i det hele føler en stor lettelse over, at den svære beslutning er truffet.
Der findes ingen opskrift på den gode skilsmisse, og hvordan bruddet føles for netop dig, afhænger af forskellige omstændigheder – blandt andet:
- Om du var forberedt på bruddet, eller om det kom som et chok
- Hvad årsagen er til, at I går fra hinanden
- Din erfaring fra tidligere i at håndtere vanskelige situationer og livskriser
- Hvordan dit netværk og dine støttemuligheder er
Det følelsesmæssige kaos, der følger af en skilsmisse, kan forstærkes, hvis der var utroskab, misbrug, fysisk eller psykisk vold i jeres forhold. Oplevelserne kan have betydning for dit selvbillede og din psykiske trivsel. Din tillid til andre mennesker kan være nedbrudt og skal genopbygges på ny. Det kan være en stor udfordring oven i alle de andre forandringer, jeres brud medfører.
Læs herunder om nogle af de typiske reaktioner, der kan opstå i tiden efter en skilsmisse eller et samlivsophør.
- Følelse af sorg og tab
Sorg er en psykisk reaktion knyttet til det at miste noget. Når I går fra hinanden, vil du typisk opleve at have mistet på flere planer. Det kan være mange slags tab, og nye tab kan blive ved med at dukke op, selv når bruddet kommer på afstand.
Måske overvælder følelsen af tab dig pludselig den første jul eller i de uger af sommerferien, hvor dit barn holder ferie med sin anden forælder. Som tiden går, kan sorgen over at have mistet den oprindelige familie, I var, pludselig dukke op igen. Mange oplever dette ved større begivenheder som for eksempel barnets konfirmation.
Oplevelsen af tab er individuelle og kan være uforudsigelige for både dig selv og for dine omgivelser. Forældre, der oplever en skilsmisse, giver dog ofte udtryk for, at de føler:
- Tab af den familie, I var
- Tab af partner og identiteten som par
- Tab af tid med barnet
- Tab af drømme og planer for fremtiden
De tab, du oplever i forbindelse med skilsmissen, kan også aktivere tab fra tidligere i dit liv, og der kan dukke tanker og spørgsmål op om ansvar, skyld og livets mening.
Sorgen kan desuden blive forstærket af de mange andre faktorer, der følger efter skilsmissen. Du mister måske kontakten til den familie og de venner, du har lært at kende igennem din tidligere partner, eller din økonomi og levestandard kan blive forringet.
- Følelse af ensomhed
Mange oplever et stort tomrum efter en skilsmisse.
Måske oplever du pludselig at blive overvældet af en af ”larmende” stilhed, når du er alene, eller at det påvirker dig at se tilsyneladende lykkelige familier.
Nogle fraskilte oplever, at følelsen af ensomhed påvirker i så høj grad, at de i en periode isolerer sig og fravælger det sociale liv med venner og familie. Måske fordi overskuddet til at være sammen med andre mangler, eller fordi de føler sig alene eller ved siden af, selvom de er i selskab med andre.
Andre oplever omvendt en stor uro ved at være alene og har svært ved at holde følelsen af ensomhed ud.
- En krisereaktion
Det vil være normalt, hvis du oplever en krisereaktion, efter I er gået fra hinanden. En krise opstår, hvis dit liv, din hverdag eller dine følelser bliver påvirket på en voldsom måde, som du ikke tidligere i livet har gjort dig erfaring med at tackle eller håndtere.
En krisereaktion kan påvirke dig både fysisk og psykisk. Det er almindeligt at opleve øget stress og intens tankeaktivitet, mens bruddet står på, ligesom det kan være sværere at koncentrere sig, huske ting og skabe overblik. En krisereaktion kan også give fysiske symptomer som for eksempel manglende appetit, søvnproblemer, ondt i maven, hovedpine, hjertebanken eller en følelse af ikke at kunne trække vejret ordentligt.
Typiske tegn, hvis du oplever en krisereaktion, vil være, at du:
- Har stærke og svingende følelser, der for eksempel kan veksle mellem vrede, tristhed, angst, afmagt, rådvildhed og skyld
- Reagerer pludseligt og har svært ved at kontrollere dine følelser
- Føler dig forvirret og har lavt selvværd, fordi du føler dig fravalgt
- Rammes af en følelse af meningsløshed og bliver måske indimellem helt i tvivl om, hvorfor du er her
Befinder du dig i en krisetilstand, kan det også være vanskeligt at rumme andre mennesker, og du føler måske, at du har svært ved at give dit barn den omsorg og støtte, som det kan have ekstra brug for i tiden, efter at du og barnets anden forælder er gået fra hinanden. Et godt råd kan i den situation være at søge hjælp og støtte i børnenes netværk og hos venner og familie.
Informér institution og skole, om at I skal skilles, og at der derfor vendes op og ned på barnets hverdag, og overvej, om en bedsteforælder, ven, moster eller onkel kan være med til at skabe ro og genkendelighed for barnet i tiden efter skilsmissen. Det kan også være en hjælp for barnet at have en anden end far og mor at snakke med.
En skilsmisse tager tid – undgå at havne i en usund sorgproces
At skabe en ny tilværelse som enlig forælder kan virke uoverskueligt i starten, og du kan lang tid efter bruddet opleve, at dit humør og dine følelser svinger. Det ene øjeblik kan du være tynget af sorg, for det næste øjeblik at være fordybet i en god samtale med en kollega og tænke, at lige nu går det meget godt.
De følelsesmæssige skift er en del af et naturligt sorgforløb, og det er i princippet et godt tegn, at du både kan være optaget af, det du sørger over, men også er i stand til at flytte opmærksomheden til nuet og fremtiden. Nogle kan have behov for at blive sygemeldt fra arbejde eller studie i en periode, hvis det bliver for vanskeligt at rumme oveni den sorgproces, du er midt i. Tal med din læge, hvis du for eksempel er meget vred, ked af det, bitter eller såret. Der hvor sorgen kan blive usund, er, hvis du over lang tid forbliver fastlåst i forhold til skilsmissen, eller hvis du bliver ved med at føle dig som et offer ude af stand til at handle.
Du skal også være opmærksom, hvis du bliver ved med have en følelse af meningsløshed, tomhed og distance til dine omgivelser over længere tid. Har du en oplevelse af, at det hele står stille, og at du befinder dig i en form for boble, kan det være nødvendigt at søge professionel hjælp til at bearbejde sorgen på en god måde. Omvendt kan reaktionerne også komme forsinket, hvis der efter bruddet ikke er plads til at tage hånd om de svære følelser eller hvis du lægger låg på dine følelser, kun fokuserer på fremtiden, er overaktiv og haster videre uden at se dig tilbage.
Nederst i artiklen kan du læse, hvor du kan søge professionel rådgivning og støtte til at komme videre.
Livet efter skilsmisse: Sådan kommer du videre
- Hold fokus på dit barns behov
Når I har barn sammen, er det nødvendigt, at I stadig samarbejder. De fælles forældreopgaver forsvinder ikke med en skilsmisse. Det er meget normalt, at par oplever, at de reagerer meget forskelligt efter skilsmissen. Særligt i de tilfælde, hvor der ikke var enighed om bruddet.
Den ene af jer har måske haft tanker om skilsmisse i lang tid, mens det for den anden kom som et chok. Er man selv i stor sorg, kan det være svært at håndtere, at den anden bare kører derudad, som om intet var hændt, og måske ovenikøbet hurtigt finder en ny kæreste. Omvendt kan det også være svært at blive konfronteret med de store følelser, som den anden part viser, hvis man selv er helt afklaret eller forsøger at holde skilsmissen på afstand.
Jeres forskellige reaktionsmønstre og måske negative følelser, kan gøre det svært at samarbejde. Her er det vigtigt at huske, at jo bedre det lykkes jer at holde et fælles fokus på, hvad jeres barn har brug for, jo nemmere bliver det for barnet at komme videre efter jeres skilsmisse. Hav altid øje for barnets behov i de beslutninger, I træffer, og prøv at adskille dine egne følelser fra, hvad der er bedst for dit barn, selvom det kan være svært.
- Brug dit netværk
Benyt dig af muligheden for at fortælle om dit tab mange gange. Snak med nogen, som forstår dig og kan rumme dine tanker og følelser. Sortér samtidig kritisk i de råd, du henter på internettet eller hos bekendte – og mærk efter, hvad der føles mest rigtigt i netop din situation.
Tænk over, hvad du kan bruge de forskellige personer i dit netværk til. Måske kan én af dine venner hjælpe med at få styr på økonomien, mens en anden er bedre at tale med om, hvordan du har det.
- Lyt til dig selv
At gå fra ’vi’ til ’jeg’ kræver omstilling. Du skal opbygge en ny identitet som alenefar eller -mor, og det kan virke uoverskueligt midt i den krise og sorg, som skilsmissen kan have fremkaldt. Skal du flytte, kræver det også tilvænning at falde til i en ny bolig og måske et nyt kvarter. Alt sammen kan være med til at fremkalde stress.
Vær opmærksom på dine behov i denne proces, og sørg for at give dig selv ro, når du kan mærke, at det hele bliver for meget. Det kan være nødvendigt at takke nej til sociale arrangementer eller oplevelser i en periode, fordi det vil være for krævende for dig at deltage. Nogle oplever også, at det kan være stressende at finde en ny partner for tidligt efter skilsmissen, da det kan være svært både at rumme en ny forelskelse og sorgen efter bruddet.
- Få hjælp til det praktiske
Hjælp til for eksempel madlavning, indkøb og tøjvask kan give overskud. Ved at acceptere, at du har brug for hjælp, kan du lette processen for dig selv og jeres fælles barn.
Konflikter opstår tit, hvis du mangler energi og generelt er i underskud, så tak endelig ja til den hjælp, du kan få og forklar gerne de personer, som tilbyder hjælp, hvad du helt præcist har brug for.
Få hjælp til at komme videre efter skilsmissen
Oplever du, at sorgen og reaktionerne ovenpå skilsmissen griber voldsomt ind i dit liv, er det en god idé at søge professionel hjælp.
I Mødrehjælpens Rådgivning – kan du få gratis råd og vejledning i forbindelse med en skilsmisse eller et samlivsophør. En samtale med en af vores rådgivere kan blandt andet gøre dig klogere på regler, give dig overblik over dine rettigheder samt hjælpe dig til, hvordan du kan håndtere alt fra samværsordning og sagsbehandling i kommunen til jeres fælles samarbejde om barnet.
Du kan også tale med din læge eller undersøge mulighederne for samtaler med en psykolog, terapeut eller psykiater. Det kan være en støtte at deltage i en sorggruppe, hvor du kan dele de svære ting og dine tanker med andre i samme situation.
Læs om andre muligheder for hjælp til voksne og hjælp til børn.
Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.