Støt English
Væk fra siden!
Viden og råd

Stigende priser på el og varme: Det kan du gøre for at undgå en stor ekstraregning

Få råd til, hvordan du kan nedsætte dit forbrug, og hvilke muligheder du har for økonomisk støtte, hvis din regning stiger.

Det er blevet markant dyrere at få varme i radiatoren og lys i lamperne. En rekordvarm og vindstille sommer i Europa har fået el- og naturgaspriserne til at stige voldsomt hen over efteråret. 

Det kan påvirke dit budget markant. 

SEAS-NVE, som er blandt udbyderne af el og gas vurderer, at deres kunder kan ende med en 30 procent højere regning end samme tidspunkt sidste år.

Og Bolius skriver, at en gennemsnitsfamilie risikerer en månedlig prisstigning på 1.000 kr.

Der er altså mange penge på spil – særligt, hvis jeres økonomi i forvejen er presset. 

Hvad kan du selv gøre for at spare på forbruget?

Det tyder ikke på, at priserne falder foreløbig. Det kan derfor være godt at vide, hvad du selv kan gøre for at undgå en ekstra el- og varmeregning. 

Herunder har vi samlet 5 råd til, hvordan du kan forsøge at begrænse familiens forbrug: 

1. Følg med i jeres el- og varmeforbrug: Alene det at blive bevidste om forbruget kan betyde, at man kan skære overflødigt forbrug væk. De fleste el-udbydere og varmeselskaber tilbyder selvbetjeningsløsninger med overblik over udviklingen i ens forbrug.

2. Gå familiens vaner igennem for steder at spare: Det kan være, at du kan: 

  • Vaske tøj lavere temperaturer. Ved at halvere temperaturen fra for eksempel 60 grader til 30 grader sparer du op mod 55 % af elforbruget. Vasketøj, der kan indeholde bakterier eller støvmider bør dog vaskes ved mindst 60 grader. Læs eventuelt Forbrugerrådet Tænks vejledning.
  • Undgå at bruge tørretumbler.
  • Droppe langtidsbagte retter i ovnen eller andet, der bruger strøm i længere tid.

3. Sluk for strømbrugende apparater, når de ikke er i brug. Vidste du for eksempel, at opladere til mobiltelefonen bruger strøm, også selvom telefonen ikke er sat til? 

4. Tænk over, hvornår du tænder for opvaskemaskinen eller vasker tøj. Elpriserne er højest på de tidspunkter af døgnet, hvor flest bruger strøm. Det er blandt andet om aftenen mellem kl. 17-20. Måske kan dine maskiner indstilles til at vaske om natten? 

5. Sænk radiatorerne. Der er en tommelfingerregel, der lyder, at for hver grad, du sænker temperaturen, sparer du 5 procent på varmeforbruget. Med varme sokker, en ekstra trøje og tæpper, kan det være, at radiatorerne kan få et nøk ned. Du kan også med fordel skrue ned for varmen om natten. Det anbefales dog at holde en temperatur på minimum 17-18 grader i hjemmet, da det ellers kan gå ud over indeklimaet. 

Find flere sparetips på sparenergi.dk

Hjælp på vej til 320.000 husstande

Regeringen præsenterede den 11. februar en aftale, der giver et engangstilskud på 3750 kr. til husstande opvarmet med naturgas, el samt i særlige tilfælde fjernvarme.

For at være berettiget til hjælpen må den samlede husstandsindkomst ikke overstige 550.000 kr. årligt.

Man skal ikke ansøge om støtten. Den udbetales automatisk.

Læs mere om varmechecken på dr.dk

Hvilke muligheder er der for støtte til el- og varmeregningen? 

Hvis du ender med en ekstraregning, som du ikke kan betale, har vi listet nogle muligheder for hjælp op herunder: 

Du er altid velkommen til at kontakte Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning Holdepunkt for råd og vejledning.

På engodstart.dk – Mødrehjælpens site for gravide og småbørnsforældre – kan du søge om en gratis startpakke til dig barn

Hvorfor stiger priserne på el og varme: 

  • Det har blæst mindre end normalt, og der er derfor ikke produceret så meget vindenergi, som der plejer. 
  • Der har været varmt og tørt, så vandkraftværkerne har ikke produceret så meget strøm som ellers. 
  • Efterspørgslen på energi er høj, efter coronakrisen er stilnet af, og markedet igen er kommet i gang.  

Kilde: TV2.dk   

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Artiklen er senest opdateret den 4. februar 2022. I tidligere version blev henvist til muligheden for at søge hjælp gennem Frelsens Hærs akutlegat. Dette er nu fjernet, da Frelsens Hær ikke har mulighed for at yde legat til akutte situationer opstået på grund af stigende priser.

Få den nyeste viden