Det er blevet markant dyrere at få varme i radiatoren og lys i lamperne. En rekordvarm og vindstille sommer i Europa har fået el- og naturgaspriserne til at stige voldsomt hen over efteråret.
Det kan påvirke dit budget markant.
SEAS-NVE, som er blandt udbyderne af el og gas vurderer, at deres kunder kan ende med en 30 procent højere regning end samme tidspunkt sidste år.
Og Bolius skriver, at en gennemsnitsfamilie risikerer en månedlig prisstigning på 1.000 kr.
Der er altså mange penge på spil – særligt, hvis jeres økonomi i forvejen er presset.
Hvad kan du selv gøre for at spare på forbruget?
Det tyder ikke på, at priserne falder foreløbig. Det kan derfor være godt at vide, hvad du selv kan gøre for at undgå en ekstra el- og varmeregning.
Herunder har vi samlet 5 råd til, hvordan du kan forsøge at begrænse familiens forbrug:
1. Følg med i jeres el- og varmeforbrug: Alene det at blive bevidste om forbruget kan betyde, at man kan skære overflødigt forbrug væk. De fleste el-udbydere og varmeselskaber tilbyder selvbetjeningsløsninger med overblik over udviklingen i ens forbrug.
2. Gå familiens vaner igennem for steder at spare: Det kan være, at du kan:
- Vaske tøj lavere temperaturer. Ved at halvere temperaturen fra for eksempel 60 grader til 30 grader sparer du op mod 55 % af elforbruget. Vasketøj, der kan indeholde bakterier eller støvmider bør dog vaskes ved mindst 60 grader. Læs eventuelt Forbrugerrådet Tænks vejledning.
- Undgå at bruge tørretumbler.
- Droppe langtidsbagte retter i ovnen eller andet, der bruger strøm i længere tid.
3. Sluk for strømbrugende apparater, når de ikke er i brug. Vidste du for eksempel, at opladere til mobiltelefonen bruger strøm, også selvom telefonen ikke er sat til?
4. Tænk over, hvornår du tænder for opvaskemaskinen eller vasker tøj. Elpriserne er højest på de tidspunkter af døgnet, hvor flest bruger strøm. Det er blandt andet om aftenen mellem kl. 17-20. Måske kan dine maskiner indstilles til at vaske om natten?
5. Sænk radiatorerne. Der er en tommelfingerregel, der lyder, at for hver grad, du sænker temperaturen, sparer du 5 procent på varmeforbruget. Med varme sokker, en ekstra trøje og tæpper, kan det være, at radiatorerne kan få et nøk ned. Du kan også med fordel skrue ned for varmen om natten. Det anbefales dog at holde en temperatur på minimum 17-18 grader i hjemmet, da det ellers kan gå ud over indeklimaet.
Find flere sparetips på sparenergi.dk