English
Væk fra siden!
Viden og råd

Stigende priser på el og varme: Det kan du gøre for at undgå en stor ekstraregning

Få tips til, hvordan du nedsætter dit forbrug, og hvilke muligheder du har for økonomisk støtte, hvis din regning stiger.

Det er blevet markant dyrere at få varme i radiatoren og lys i lamperne, og intet tyder på, at udviklingen stopper inden for den nærmeste fremtid. Heldigvis er der en del små ting, du selv kan gøre, for at holde din energiregning nede – på trods af de høje priser.

Hvad kan du selv gøre for at spare på forbruget?

Herunder har vi samlet 6 råd til, hvordan du kan forsøge at begrænse familiens forbrug:

1. Følg med i jeres el- og varmeforbrug: Alene det at blive bevidst om forbruget kan betyde, at man kan skære overflødigt forbrug væk. De fleste el-udbydere og varmeselskaber tilbyder selvbetjeningsløsninger med overblik over udviklingen i ens forbrug.

2. Gå familiens vaner igennem for steder at spare:

Det drejer sig om små ting, men som samlet løber op. Og har I børn, så få snakket om, at man for eksempel lige husker at slukke lyset, når man går hjemmefra.

Det kan være, at I kan:

  • Vaske tøj ved lavere temperaturer. Ved at halvere temperaturen fra for eksempel 60 grader til 30 grader sparer du op mod 55 % af elforbruget. Vasketøj, der kan indeholde bakterier eller støvmider bør dog vaskes ved mindst 60 grader. Læs eventuelt Forbrugerrådet Tænks vejledning.
  • Undgå at bruge tørretumbler.
  • Sørge for at vælge de mest energivenlige elpærer.
  • Slukke for lyset, når I ikke bruger det.
  • Droppe langtidsbagte retter i ovnen eller andet, der bruger strøm i længere tid. Ovnen er blandt de hårde hvidevarer, der bruger mest strøm. 

3. Sluk for strømbrugende apparater, når de ikke er i brug (opladere, TV, PlayStation osv.). Vidste du for eksempel, at opladere til mobiltelefonen bruger strøm, også selvom telefonen ikke er sat til? 

4. Tænk over, hvornår du tænder for opvaskemaskinen eller vasker tøj. Elpriserne er højest på de tidspunkter af døgnet, hvor flest bruger strøm. Det er blandt andet om aftenen mellem kl. 17-20. Måske kan dine maskiner indstilles til at vaske om natten? 

5. Sænk radiatorerne. Der er en tommelfingerregel, der lyder, at for hver grad, du sænker temperaturen, sparer du 5 procent på varmeforbruget. Med varme sokker, en ekstra trøje og tæpper, kan det være, at radiatorerne kan få et nøk ned. Du kan også med fordel skrue ned for varmen om natten. Det anbefales dog at holde en temperatur på minimum 18 grader i hjemmet, da det ellers kan gå ud over indeklimaet.

6. Overvej at skifte leverandør. Helt overordnet kan du undersøge, om der kan være besparelser ved at skifte el-leverandør. Brug eventuelt denne artikel: Guide til at skifte elselskab, hvor du får et overblik over, hvor meget du kan forvente at spare ved et skift.

Find flere sparetips på sparenergi.dk

Apps, der overvåger elpriserne

Der findes forskellige apps, hvor du – time for time – kan tjekke prisen på en kilowatt-time og herudfra planlægge dit forbrug. ’Min strøm’, ’Elpriser’ og ’Andel Energi’ er alle gratis og kan downloades i app-store.

Hvilke muligheder er der for støtte til el- og varmeregningen? 

Med den nye politiske aftale om “Vinterhjælp“, får du et par muligheder for at få økonomisk hjælp, hvis du ender med en uoverskuelig ekstraregning. Aftalen om Vinterhjælp indeholder blandet andet følgende:  

  • Du har mulighed for at udskyde betalingen af dine energiregninger over en årrække, så alle pengene ikke skal betales med det samme. Afdragsordningen aftales direkte med dit el- og energiselskab. Det forventes at ordningen træder i kraft d. 1. november 2022 og vil gælde for regninger i 12 måneder.
  • Børnechecken hæves midlertidigt til 660 kr. per barn og udbetales i januar 2023. 
  • El-afgiften sænkes til EU’s minimumssats på 0,8 øre per kilowatt-time i de første seks måneder af 2023. 

Du er altid velkommen til at kontakte Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning Holdepunkt for råd og vejledning.

Hvorfor stiger priserne på el og varme? 

Siden midten af 2022 har krigen i Ukraine og Ruslands begrænsning af gaseksport udgjort den primære årsag til de stigende energipriser. Men det er i kombination med flere faktorer:  

  • Det har blæst mindre end normalt, og der er derfor ikke produceret så meget vindenergi, som der plejer. 
  • Der har været varmt og tørt, så vandkraftværkerne har ikke produceret så meget strøm som ellers. 
  • Efterspørgslen på energi er høj, efter coronakrisen er stilnet af, og markedet igen er kommet i gang.  

Kilde: Green Power Denmark 

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Artiklen er senest opdateret den 16. september 2022. I tidligere version blev der henvist til muligheden for at søge hjælp gennem Frelsens Hærs akutlegat og via varmechecken. Dette er nu fjernet.

Få den nyeste viden