eller gå til Alle emner

Sådan kan barnet se jer begge, når I går fra hinanden

Der er mange forskellige måder at fordele tiden med barnet mellem jer, hvis I ikke bor sammen eller er ved at gå fra hinanden.

MØD_Top_Skilsmisse_200px

Tre forskellige samværsordninger

 • Mere tid hos den ene

  Mange forældrepar beslutter sig for en ordning, hvor barnet tilbringer forlængede weekender - typisk hveranden - i et fast interval hos samværsforælderen. Denne type ordning kan være en måde at skabe ro og stabilitet i barnets liv, idet barnet har sine hverdagsrutiner primært det ene sted. Den kan være god, især hvis I bor langt fra hinanden eller har problemer med at samarbejde.

  Er barnet ikke ret gammelt, vil det typisk være sådan, at samværsforælderen ser barnet i kort tid, men flere gange om ugen.

  Få flere detaljer om, hvad der er vigtigt at overveje, når man skal aftale samvær, i Statsforvaltningens samværsguide.

 • Lige meget tid hos begge forældre

  Nogle forældrepar vælger, at barnet skal bo på skift hos forældrene, en uge eller to hvert sted i en såkaldt deleordning. Deleordninger er blevet mere almindelige de senere år, og i dag bor omkring hvert fjerde skilsmissebarn på denne måde. Hvis I vælger denne løsning, stiller det store krav både til jer som forældre og til barnet. Det kræver blandt andet:

  • At I kan samarbejde og er enige om, hvordan I vil opdrage barnet
  • At I bor tæt på hinanden, så barnet kan komme i skole og se sine venner hos jer begge
  • At barnet kan trives i en deleordning uden at få stress eller føle rodløshed

  SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (nu VIVE) har undersøgt børns synspunkter på denne model. Hent pjecen med et resumé af undersøgelsen.

  Få flere detaljer om, hvad der er vigtigt at overveje, når man skal aftale samvær, i Statsforvaltningens samværsguide.

 • Forskellige samværsordninger for søskende

  SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (nu VIVE) har lavet en undersøgelse blandt skilsmissebørn i deleordninger. En central konklusion i rapporten er, at både små og store børn lægger stor vægt på at kunne følges med deres søskende. Det skyldes, at søskende udgør en stabilitetsfaktor, og at de finder en tryghed i hinanden – også selvom de skændes, som søskende nu gør.

  Nogle forældre vælger alligevel, at søskende har forskellige samværsordninger. Det kan fungere i nogle situationer afhængigt af børnenes forskellige behov. For eksempel kan et mindre barn have brug for hyppigere skift end et større barn, fordi det ellers kommer til at savne den anden forælder. 

  Få flere detaljer om, hvad der er vigtigt at overveje, når man skal aftale samvær, i Statsforvaltningens samværsguide.