English
Væk fra siden!
Viden og råd

Udsat for vold? Sådan kan du anmelde og dokumentere volden

Læs her, hvad du kan gøre, hvis du eller dit barn er i akut fare på grund af vold i hjemmet. Vi guider dig også til, hvordan du kan anmelde og dokumentere volden.

Er du eller dit barn i fare?

Hvis du eller dit barn er i fare eller er kommet til skade, skal du ringe til alarmcentralen på 112.

Politiet skal beskytte dig mod, at du udsættes for mere vold. De skriver en rapport, hvis du ønsker at anmelde volden, og de kan fjerne voldsudøveren fra hjemmet.

Er der tydelige tegn på vold, kan politiet på eget initiativ starte en sag.

Er du ikke i direkte akut fare, skal du ikke kontakte politiet gennem alarmcentralen, men derimod ringe 114. Det kan for eksempel være i et tilfælde, hvor du har brug for hjælp, men personen, som har været voldelig, ikke længere er i hjemmet.

Hvis du tager til lægen eller på skadestuen efter at være udsat for vold

Hvis du tager til lægen eller på skadestuen, har personalet tavshedspligt. De må ikke sige til nogen, at du har været der, eller hvad du har fortalt. Lægen kan også hjælpe dig og dine børn videre i sikkerhed hos politiet eller på et af landets krisecentre.

Politiet, skadestuen og lægen har dog pligt til at underrette kommunen, hvis en gravid kvinde eller en familie med børn under 18 år vurderes at have brug for hjælp eller støtte.

Hvis du vil anmelde volden

I mange år har det været kriminelt at udsætte sin partner for fysisk vold. Den 1. april 2019 blev det også ulovligt at udsætte sin partner for psykisk vold. Læs mere om psykisk vold her.

Hvis du har været udsat for fysisk vold eller gentagne gange over en periode (efter den 1. april 2019) har oplevet psykisk vold, kan du anmelde det til politiet.

Det er ikke et krav, at du anmelder det med det samme, du har været udsat for volden. Men det er en fordel, at du anmelder det så hurtigt som muligt, fordi det bliver vanskeligere for politiet at efterforske sagen, jo længere tid der går.

Hvis der bliver rejst en straffesag, er det ikke sikkert, at du behøver vidne foran voldsudøveren i retten. Retten kan træffe afgørelse om, at I ikke skal være til stede på samme tid.

Hvis du vil tale med politiet uden at anmelde volden

Du har altid mulighed for at søge rådgivning hos politiet uden at anmelde volden. Ofte kan man komme i tvivl, om det, man har oplevet, er nok til en anmeldelse. Eller du er måske bange for, at volden optrappes, hvis du anmelder den.

Som voldsudsat kan du sende en mail til politiet og bede om at blive kontaktet af en medarbejder, der har viden om partnervold. Denne medarbejder kan så rådgive og vejlede dig om for eksempel sikkerhed og fortælle, hvordan politiet kan hjælpe dig.

Råd til, hvordan du kan dokumentere partnervold

Hvis du ønsker at anmelde volden, er det godt at have beviser for, at den har fundet sted, hvis voldsudøver skal kunne straffes. Den fysiske vold kan være lettere at dokumentere end psykisk vold, hvis du for eksempel har fået fysiske skader, eller der har været vidner. Den psykiske vold derimod er sværere, fordi den ikke efterlader synlige skrammer og blå mærker.

Herunder kan du læse vores råd til, hvordan du kan dokumentere både den fysiske og den psykiske vold

  • Sådan dokumenterer du fysisk vold
  • Sådan dokumenterer du psykisk vold

Dokumentér volden, selvom du ikke er parat til at anmelde den

Det er vigtigt, at du gemmer beviser på volden, også selv om du endnu ikke føler dig parat til at forlade forholdet eller anmelde volden.

Beviserne er vigtige, fordi:

  • Hvis du ikke skriver de enkelte episoder ned, kan de være svære at huske, hvis du senere vil anmelde volden. Det vil svække din sag
  • Du kan få brug for at dokumentere volden i andre sammenhænge for eksempel i forbindelse med sager om forældremyndighed, bopæl og samvær i Familieretshuset eller Familieretten
  • Det kan hjælpe dig til at erkende volden. Mange voldsudsatte bagatelliserer og fornægter, hvad de har været udsat for, eller forsøger at finde undskyldninger for, at partneren er voldelig. Hvis du skriver alle de voldelige episoder ned eller gemmer beviser på, at de har fundet sted, er det svært at blive ved med på den måde at skubbe volden væk. Læs mere om dynamikkerne i et voldeligt parforhold i artiklen Sådan kan et voldeligt forhold udvikle sig.

Husk altid at gemme beviserne et sted, hvor din voldelige partner ikke har mulighed for at finde dem.

Du kan læse flere råd og vejledning til blandt andre voldsudsatte på Anklagemyndighedens hjemmeside og på Lev uden volds hjemmeside.

 

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler. I artiklerne herunder kan du læse mere om ensomhed.

Artiklen er publiceret den 22. april 2021

Få den nyeste viden