Støt
Væk fra siden!
Viden og råd

Psykisk vold – den usynlige partnervold

Psykisk vold kan være mindst lige så nedbrydende som fysisk vold, men den bliver ofte overset.
psykisk-vold-er-mindst-lige-saa-slemt-som-fysisk-vold-holdepunkt-foto-thomas-wass-evaldsen
Modelfoto taget af Thomas Wass Evaldsen

Når man hører ordet ”partnervold”, tænker de fleste, at den ene part i forholdet slår den anden.

Men det er vigtigt at være opmærksom på, at der kan være vold i et forhold, selvom den voldelige part aldrig har slået eller skubbet.

Vold i hjemmet – magtbalancen er skæv

Om et forhold er voldeligt, handler om, hvordan relationen er mellem de to parter i forholdet. I et almindeligt, sundt forhold er magtbalancen nogenlunde lige. I et forhold med systematisk og vedvarende vold er magtbalancen derimod skæv, fordi den ene part forsøger at få magt og kontrol over den anden, hvilket for eksempel kan ske gennem psykisk vold.

Psykisk vold – en overset type vold

Psykisk vold bliver ofte overset. Den viser sig ikke som blå mærker, og kan derfor være svær at få anerkendt både i omgangskredsen og hos myndighederne, fordi den ikke er ligeså synlig, og fordi den ikke er ulovlig i modsætning til fysisk vold.

Psykisk vold begynder i langt de fleste tilfælde inden fysisk vold, og den kan være mindst lige så skadelig. Faktisk kan den på nogle personer virke mere nedbrydende, fordi den påvirker ens fornuft og virkelighedsopfattelse. Man kan få varige psykiske mén, og det samme kan ens børn.

Se længere nede på siden, hvor du kan få hjælp, hvis du har været udsat for vold.

Mere om psykisk vold

  • Hvad er psykisk partnervold?
  • Hvilke konsekvenser kan den psykiske vold få?

Her kan du få hjælp

Kontakt Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning, Holdepunkt, hvis du har brug for råd og vejledning.

Du kan også ringe til Lev uden volds hotline: 70 20 30 82.

Vær opmærksom på, at du kan være berettiget til tilskud til pskykologhjælp, hvis du har været udsat for partnervold. Tal med din læge om muligheden.

Børn kan ringe til BørneTelefonen, hvis de eksempelvis har oplevet vold i hjemmet.

Mænd, der har været udsat for vold, kan kontakte Mandecentret, mens mænd, der selv har udøvet vold, kan få hjælp på Dialog mod Vold.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Få den nyeste viden

Fields marked with an * are required

Når du tilmelder dig Mødrehjælpens nyhedsbrev, tilføjer vi din email-adresse til vores nyhedsbrevsliste, så vi løbende kan sende dig nyheder. Du kan til hver en tid afmelde dig nyhedsbrevet. Læs, hvordan i vores cookie- og privatlivspolitik.