English
Væk fra siden!
Viden og råd

Enlig mor eller far – og ensom

Er du alene med dit barn, og savner du en god voksensnak og at komme ud blandt andre mennesker? Læs her, hvad du kan gøre, når ensomheden opstår.
Er du alene mor eller far og føler dig ensom?
Modelfoto taget af Thomas Wass Evaldsen

Det har været endnu en lang, travl dag med fuldt program: Tidligt op, aflevere barn, hente igen, være med til fodbold, lave mad, smøre madpakker, rydde op og så videre.

Nu er huset stille. Du nyder først tiden for dig selv, men stilheden får dig også til at mærke den. Ensomheden.

Rigtig mange enlige forældre har det som dig. Ikke bare om aftenen, når børnene er lagt i seng, men også når der går en hel weekend uden voksensnak.

Find ud af, hvorfor du er ensom

Det er lettere at gøre noget ved din ensomhed, hvis du ved, hvorfor den er opstået. Det kan derfor være godt at bruge noget tid på at finde ud af, hvorfor du er ensom, og hvad du egentlig mangler og har brug for.

Savner du en partner at dele livet med, eller har du mere brug for en ven, du kan tale med? Har du allerede venner eller familie, handler det måske om, at du skal blive bedre til at holde kontakten med dem. Eller savner du at være del af et større fællesskab, hvor man hygger eller laver noget sammen?

Det kan du gøre, hvis du er enlig forælder og ensom

Som enlig forælder kan det være svært at finde tid til at være social. Måske kniber det også med overskuddet.

Hvis din familie bor langt væk, er syge, slås med egne problemer, er gamle eller på en eller anden måde ikke har overskud til at involvere sig i dit og dit barns liv, kan det gøre situationen endnu sværere. Din ensomhed kan føles mere overvældende, fordi du så ikke har en familie at dele dine sorger og glæder med. Og du har heller ikke den hjælpende hånd i hverdagen, som kunne gøre det lettere at bryde med ensomheden.

Opbakning fra familie eller ej, så er der heldigvis en vej ud. I de næste afsnit kan du læse en række råd til dig, der er enlig forælder og ensom. Vi har delt dem op i to afsnit. Først 3 råd til dig, som oplever, at det er svært at få tid til at pleje dine venskaber. Dernæst 3 råd til dig, som mangler et socialt netværk.

Råd til dig, der har en omgangskreds, men ikke kan holde kontakten

1. Forsøg at sætte dit sociale liv i system
Som enlig forælder kan det være svært at holde liv i venskaberne. Det kan være på grund af manglende overskud, eller måske fordi dine veninder og venner mødes på tidspunkter, hvor du ikke har mulighed for at deltage, fordi du skal være hjemme ved dit barn.

Overvej, hvilke løsninger der kan være. Kan du for eksempel samle nogen til en madklub hver anden onsdag, hvor dit barn alligevel bor hos sin anden forælder? Mange skilte forældre oplever, at ensomheden er særlig stærk de dage, hvor barnet er hos sin anden forælder. Især lige efter et skifte, hvor hjemmet pludselig er helt tomt. Oplever du det samme, kan det måske være en idé netop at sørge for at have aftaler i kalenderen i de dage.

Det kan også være en mulighed, at du inviterer folk hjem til dig, eller at du laver aftaler, der inkluderer dit barn også. Læs flere råd i artiklen Er du ensom?

LÆS OGSÅ: At være samværsforælder – sådan kan du vænne dig til rollen

2. Ræk ud efter hjælp
Hvis det er praktikken omkring det at komme ud, som holder dig tilbage, kan det være, at du kan lave en aftale med en i din familie eller en børnepasser, som kan passe barnet imens. Har du ingen forældre, eller bor de langt væk, kan det være en mulighed at søge efter en reservebedste. Nogle kommuner har en reservebedste-ordning. Det er også muligt at søge efter en her:

  • boblberg.dk – en digital platform for fællesskaber

3. Fortæl dine venner og veninder, hvordan du har det
Det er ikke sikkert, at din omgangskreds er klar over, at du føler dig ensom. Hvis du flere gange har aflyst aftaler eller meldt fra til arrangementer, har de måske opfattet det, som om at du ikke vil dem. Hvis du er åben og fortæller, hvordan du har det, så er de opmærksomme på det og kan måske være med til at finde løsninger på, hvordan I får holdt kontakten.

Råd til dig, der savner en omgangskreds

1. Skab kontakt via dine børn
Dit barn kommer i institution og senere i skole, og det går måske også til forskellige fritidsaktiviteter. Det giver dig en mulighed for at skabe kontakt til de andre børns forældre.
Giv dig tid til at sludre lidt med forældrene, når I mødes ved aflevering eller afhentning i institutionen. Hvis dit barn har en legeaftale, så prøv at byde på en kop kaffe, når barnets far eller mor kommer og henter sit barn hos dig.

Tager du på tur med dit barn og et andet barn, så spørg om barnets mor eller far kunne tænke sig at tage med. Går dit barn til for eksempel fodbold, er det ofte de samme forældre, der hjælper trænerne. Spørg, om de også kan bruge din hjælp, og kom på den måde ind i deres fællesskab.

Måske en eller flere af de relationer, du får etableret gennem dit barn, på sigt kan udvikle sig til et venskab.

2. Find forældre, der ligesom dig har lyst til at møde nye mennesker
Noget af det bedste, du kan gøre, er at prøve at finde sammen med nogle, der er i samme situation som dig selv.

Der findes forskellige tilbud og organisationer, der arrangerer aktiviteter for forældre. Herunder er et par muligheder:

  • Mødrehjælpens lokalforeninger tilbyder støtte til dig og din familie og arrangerer løbende aktiviteter og oplevelser som for eksempel madlavning med andre familier, opdagelsesture i naturen, historieklub, udflugter og juleaktiviteter. Find din nærmeste lokalforening her, og se hvad den tilbyder.
  • Grupper for enlige forældre på Facebook og internettet. Du kan finde andre fællesskaber ved at søge på Facebook eller Google. Prøv at lave søgninger på din bys navn + ord som enlig mor/enlige mødre, enlig far/enlige fædre, ensomhed, single mor/far/forældre

Se denne video, hvor forældre fortæller om, hvordan de oplever at deltage i sociale aktiviteter i Mødrehjælpens lokalforeninger.

3. Få en familieven
En anden mulighed er at søge om at få en familieven. En familieven er en person, som kan komme hjem til dig, og som du kan dele både udfordringer og opture med. I nogle tilfælde kan en familieven også tilbyde en hjælpende hånd til praktiske gøremål.

Flere af Mødrehjælpens lokalforeninger tilbyder en familieven, og ellers kan du undersøge om andre foreninger har tilbud i din by. Det kunne for eksempel være:

Særligt for enlige forældre, der har levet i et voldeligt forhold:

  • Kvinde til kvinde – Qnet – et tilbud til kvinder og børn som har levet i et voldeligt forhold og har brug for netværk og nærvær. Kvindenetværket tilbyder både en-til-en kontakt og fællesarrangementer. Vær opmærksom på, at der kan være ventetid til tilbuddet.

Læs mere om, hvad du kan gøre, hvis du føler dig ensom.

Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.

Få den nyeste viden