Dine muligheder, hvis du overvejer abort

I Danmark har du ret til abort indtil udgangen af den 12. graviditetsuge. Er du i tvivl, er det en god idé at få en støttesamtale, inden du træffer dit valg. Læs mere her.

Når man skjuler graviditeten, kan en abort i nogle tilfælde virke som en oplagt udvej. Men det gør det ikke nødvendigvis til et let valg. Der vil ofte være stor tvivl forbundet med at tage beslutningen om en abort. Derfor anbefaler vi, at du får en støttesamtale.

Formålet med en støttesamtale inden en eventuel abort er at give støtte og hjælpe dig på vej mod en afklaring af, hvad der er det rette valg for netop dig.

Sådan kan du få en gratis støttesamtale om abort

Holdepunkt, som er Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning, tilbyder uvildige og anonyme støttesamtaler. Det kan foregå her på skjultgravid.dk via vores chat eller ved, at du ringer på telefon 70 26 31 00.

Har du dansk CPR-nummer, kan du også få en støttesamtale hos din egen læge eller en anden praktiserende læge efter eget valg, og unge kan kontakte Sexlinien. Bor du i Region Hovedstaden er Sex & Samfunds Præventions- og Rådgivningsklinik desuden en mulighed.

Det skal du gøre, hvis du ønsker en abort

Hvis du ønsker at få foretaget en abort, skal du udfylde et skema hos din læge. Er du bange for at kontakte din egen læge, for eksempel fordi dine forældre bruger den samme, så kan du frit vælge en anden praktiserende læge. Husk dog, at din læge har tavshedspligt.

Er du ikke tilknyttet en læge, fordi du ikke har det gule sundhedskort, har du mulighed for at kontakte Sundhedsklinikkerne for Udokumenterede Migranter i Aarhus, Odense eller København, Reden Internationals sundhedsklinik i København eller Ami Amis sundhedsklinik i Fredericia.

Læs mere om disse tilbud her.

Er du under 18 år?

Hvis du endnu ikke er fyldt 18 år, kræver det som udgangspunkt dine forældres tilladelse, hvis du skal have en abort. Abortsamrådet har mulighed for at give tilladelse til aborten uden om dine forældre.  

Det kræver, at du ansøger om det gennem din læge eller din region. Ansøgningen vil blive fulgt op af en samtale med en socialrådgiver eller en psykiater på et hospital i din region. 

Har du brug for rådgivning i forhold til denne mulighed, kan du kontakte os eller Sexlinien.

Aborten skal i de fleste tilfælde foretages inden udgangen af uge 12

I Danmark er abortgrænsen 12 uger. Det betyder, at du skal have en særlig tilladelse, hvis du ønsker at få foretaget en abort senere end den 12. graviditetsuge.

Det er abortsamrådet, som man skal ansøge om en sen abort. En sen abort kan tillades frem til udgangen af 22. graviditetsuge, hvis særlige grunde taler for. Grundene kan for eksempel være, at dit helbred vil være i fare, hvis du gennemfører graviditeten, eller at din situation gør, at du ikke er i stand til at passe på et barn.

Du skal kontakte din læge eller din region, hvis du ønsker at ansøge om en sen abort.

Hvis du ikke har gult sundhedskort, skal du kontakte Sundhedsklinikken for Udokumenterede Migranter, Reden International’s sundhedsklinik eller Ami Ami. Her vil der være sundhedsfaglige rådgivere, som kan hjælpe dig. Find kontaktoplysninger her. 

Hvem udfører aborter?

Et abortindgreb vil typisk blive foretaget på et hospital, men du har også mulighed for at få en abort hos en privatpraktiserende gynækolog. Enten med en henvisning fra din læge eller ved selv at betale.

Der findes to former for abort – en medicinsk abort og en kirurgisk abort. Med den første kan du typisk få den foretaget derhjemme og dermed undgå indlæggelse, hvis du ikke er længere henne end 9. graviditetsuge.

Her kan du læse mere om, hvordan en abort foregår.

Hvad koster en abort?

For kvinder, der har dansk CPR-nummer, er en abort gratis, hvis den bliver foretaget på et offentligt hospital eller hos en gynækolog efter henvisning fra egen læge.

Er du udlænding uden gult sundhedskort, kan organisationer som Røde Kors, Reden og Ami Ami guide dig i forhold til, hvordan dine muligheder og rettigheder er, og de kan hjælpe dig med at få foretaget en abort gratis. Læs mere om den mulighed og find kontaktoplysninger på denne side.

Du har også mulighed for en støttesamtale efter en eventuel abort

Har du fået foretaget en abort, kan du få en uvildig, anonym og gratis støttesamtale i Holdepunkt.   

Støttesamtalen kan hjælpe dig med at få bearbejdet abortforløbet og afhjælpe eventuelle psykiske gener efter indgrebet. 

Læs mere om støttesamtaler efter abort her.

Her kan du få hjælp

Klik på din region og se, hvor du kan søge støtte og vejledning eller akut hjælp.
Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion Nordjylland