Efter at have brudt med en partner oplever nogle at blive udsat for stalking eller chikane fra ekspartneren.
Bliver du chikaneret via internettet eller din telefon?
Hvis du bliver chikaneret eller overvåget af din ekspartner via din computer, telefon, e-mail, Facebook og så videre, er du ikke den eneste. Det er tilfældet for mange, der er kommet ud af et voldeligt parforhold.
Den digitale stalking kan være en metode for din ekspartner til at fastholde den magt og kontrol, der kendetegner et voldeligt forhold.
Digital stalking
Digital stalking går ofte hånd i hånd med fysisk forfølgelse. Ved at overvåge og chikanere dig, kan mønsteret fra et parforhold præget af kontrol og eventuelt fysisk vold fortsætte, efter forholdet er slut
Se længere nede på siden, hvad du kan gøre, hvis du udsættes for digital stalking.
Eksempler på digital stalking
Kan du genkende elementer fra disse eksempler, er der en mulighed for, at du bliver udsat for digital stalking:
- Din ekspartner har pludselig oplysninger om dig og din færden, for eksempel hvem du ringer til, hvad du har købt på din bankkonto, og hvad du skriver på sms, e-mail eller Facebook
- E-mails forsvinder, dine adgangskoder ændrer sig, og der bliver købt ting på din regning, du ikke selv har bestilt
- Der bliver spredt falske rygter om dig (for eksempel på Facebook)
- Der dukker private billeder og oplysninger op om dig på internettet (eller din ekspartner truer med offentliggørelse). Digitale sexkrænkelser, også kaldet hævnporno, er et stigende problem. Det indebærer, at personer oplever at få offentliggjort billeder eller film, hvor de optræder nøgne
Stalking er strafbart
Siden 1. januar 2022 har stalking været strafbart. Ændringen i straffeloven betyder, at en stalker nu kan straffes, selvom der ikke i forvejen har været udstedt et tilhold.
Sammen med lovændringen blev der iværksat 14 initiativer for at komme stalking til livs.
Hvordan kan digital stalking påvirke dig?
Det kan føles grænseoverskridende og direkte angstfremkaldende at blive udsat for overvågning, hvis du for eksempel ikke ved, hvilke private ting din ekspartner kan følge med i.
Hvis forfølgelsen foregår anonymt, eller hvis du allerede har bedt vedkommende holde op flere gange, kan du føle dig magtesløs og komme til at tro, at du ikke kan gøre noget ved problemet. I stedet holder du måske op med at bruge din computer, telefon og så videre, hvilket kan betyde, at du føler dig mere og mere isoleret. Du kan komme til at føle, at din ekspartner styrer dine tanker og bestemmer, hvad du må og ikke må.
Måske håber du, at stalkingen ophører af sig selv, hvis bare du venter længe nok, hvilket dog som regel ikke er tilfældet. Herunder har vi oplistet en række godt råd til, hvad du kan gøre, hvis du udsættes for digital stalking. Se også, hvordan du bedst beskytter dig mod digital overvågning, nederst i artiklen.
Gode råd, hvis du er udsat for digital stalking
- Find dig ikke i digital stalking
Bryd tavsheden
Du skal ikke acceptere at blive udsat for stalking. Der findes ikke en helt specifik lovgivning om digital stalking, men det er ulovligt at true med vold, at bryde brevhemmeligheden, det vil sige at åbne en anden persons post uden tilladelse, og at krænke andres fred eller ære ved for eksempel at offentliggøre billeder eller film med krænkende indhold.
Stol på din fornemmelse, hvis du oplever noget mistænkeligt. Du kan overveje at inddrage dine nærmeste, for eksempel dine venner eller familie – nogle stalkere trækker sig, når de indser, at man ikke længere er alene. Ingen skal håndtere at blive udsat for digital stalking alene. Fortæl om det til én, du stoler på, eller start med at gå til politiet.
- Skriv hændelserne ned
Det er i høj grad op til dig selv at bevise, at du bliver forfulgt, overvåget eller chikaneret. Jo flere beviser, du kan indsamle, jo bedre. De kan bruges i vurderingen af sagen, hvis du går til politiet.
- Før en logbog over det, du har oplevet. Dansk Stalking Center har lavet denne gode vejledning til, hvordan du bedst dokumenter stalkingen. På siden kan du også hente et logskema, du kan bruge, samt se et eksempel på skemaet i udfyldt form.
- Tag et screenshot på din telefon eller computer af det, som virker mistænkeligt
- Sørg for, at venner og familie beholder eventuelle beskeder om dig fra den, der stalker dig
- Reager hurtigt, hvis du udsættes for digital sexkrænkelse
Nøgenbilleder og sexvideoer kan sprede sig ekstremt hurtigt på internettet og via sociale medier som Facebook. For at beskytte dig selv, er det derfor vigtigt, at du reagerer, så snart du opdager de krænkende billeder eller videoer.
Det er strafbart at dele krænkende indhold uden dit samtykke, og politiet opfordrer til at anmelde det. Det er dog svært for politiet at behandle en anmeldelse, hvis der ikke er beviser at gå videre med. Du bør derfor starte med at sikre al dokumentation, som beskrevet i punktet ovenfor.
Når du har sikret skærmbilleder og eventuelle beskeder fra din ekspartner eller andre, hvor sexkrænkelsen omtales, bør du tage kontakt til de hjemmesider og sociale medier, hvor billederne eller videoerne er blevet delt, for at få indholdet fjernet.
Herefter vil næste skridt være at gå til politiet.
Advokatfirmaet Njord har skrevet disse 5 trin til, hvad du skal gøre, hvis du oplever at få delt krænkende billeder eller film.
- Anmeld det til politiet
Du kan henvende dig på din lokale politistation, hvis du har mistanke om, at du bliver udsat for overvågning. Vær konkret, når du henvender dig, og hav så mange beviser med som muligt. Digitale sexkrænkelser kan også anmeldes via Politiets hjemmeside.
Læs her, hvad politiet skriver om at anmelde stalking.
Tilhold
I nogle tilfælde vil det være muligt at få et tilhold på forfølgeren. Et tilhold betyder, at vedkommende ikke må kontakte eller opsøge dig. Læs om kriterierne for at få et polititilhold på Anklagemyndighedens hjemmeside.
Strakstilhold
I nogle tilfælde er det muligt at få et strakstilhold, som kan træde i kraft midlertidigt, indtil der bliver truffet en endelig afgørelse om tilhold eller opholdsforbud. Strakstilholdet gælder dog ikke i sager, hvor de involverede har en rimelig interesse i at kontakte hinanden. Det vil for eksempel være tilfældet, hvis I har fælles børn. Stalkes du af en ekspartner, der ikke er forælder til dit barn, skal du dog være opmærksom på, at strakstilhold kan være en mulighed.
- Søg rådgivning og støtte
- Du kan ringe til Dansk Stalking Centers telefonrådgivning. Rådgiverne her er specialiseret i at hjælpe og støtte ofre for stalking
- Du kan chatte med Holdepunkts rådgivere eller ringe til os. Vi er ikke eksperter i det tekniske, men vi ved meget om vold i familien og kan hjælpe dig med at få overblik over din situation
- Du kan kontakte Dansk Kvindesamfunds rådgivningstilbud StopChikane, som er målrettet personer over 18 år, som fået delt billeder eller billedmateriale uden at have givet samtykke
- Du har også mulighed for at få en samtale hos Offerrådgivningen
Undgå overvågning
- Generelle, digitale sikkerhedsråd
Det er aldrig din skyld, hvis du bliver udsat for digital stalking, men du kan tage nogle forholdsregler, hvis du netop har forladt en voldelig partner, eller hvis du har mistanke om, at du bliver overvåget:
- Skift kodeord på din computer, iPad og telefon og alle dine konti. Kodeordet skal være ét, din ekspartner ikke kan gætte sig til. Undgå at genbruge kodeord
- Slå totrinsbekræftelse til på for eksempel facebook og Gmail. Det betyder, at man skal bruge et kodeord, som sendes på sms til din mobil, hvis man logger på fra en ny computer
- Få nyt kreditkort, og tjek med mellemrum dine kontooversigter for, om der hæves beløb på din konto eller sker uforklarlige ændringer
- Tænk over, om din ekspartner kan have pillet ved din computer eller mobil og installeret programmer eller tilkoblet nye dele
- Prøv at søge på dig selv på Google. Så ved du, hvilke oplysninger der findes om dig
- Overvågning på mobiltelefon
Hvis du er bekymret for overvågning via din telefon, kan du forsøge følgende:
- Brug kodeord på din mobil, hvis du ikke allerede har det
- Undersøg, om din telefon har apps eller programmer installeret, som bruger din ”placering” eller ”lokation” – og slå det fra. Du kan slå GPS’en fra i telefonens indstillinger
- Brug evt. en telefon med taletidskort, hvis du er bange for, at dit nummer eller dit opholdssted skal blive afsløret
- Kontakt dit teleselskab, og bed dem om at få skjult eller udeladt nummer
- Fjern nummervisning i telefonens indstillinger
- Slå wifi og bluetooth fra, så beskytter du bedst data på din telefon
- På iPhones og nyere Androidtelefoner kan der være en funktion, der giver mulighed for at finde telefonen via GPS, hvis den bliver væk. Du kan slå denne funktion fra i telefonens indstillinger
Læs flere råd om mobilsikkerhed og guide til sikkerhedsindstillinger på netop din mobiltelefon på Dansk Stalking Centers hjemmeside.
- Overvågning på computer
Der findes mange metoder og programmer til at overvåge for eksempel mails, tasteturtryk, besøgte hjemmesider, ens placering og så videre. De kan være svære at gennemskue, især hvis man ikke ved, hvad man leder efter. Vi anbefaler:
- Læs Dansk Stalking Centers råd omkring IT-sikkerhed
- Undgå at åbne mails fra e-mailadresser, du ikke kender
- Betragt e-mails som postkort, hvor du ikke skriver personlige ting
- Hent et antivirusprogram, f.eks. Malwarebytes og AVG (også til mac), som kan finde og fjerne uønskede programmer på din computer
- Har du trådløst internet derhjemme, så sørg for, at der er kodeord til netværket – og skift det, hvis din ekspartner kender kodeordet (din internetudbyder kan guide dig)
- Overvågning via GPS-tracker
Der findes små GPS-trackere på markedet, som det er muligt at spore via telefon eller computer.
Den lille boks, der sender signal om placering, kan man for eksempel sætte på sin cykel eller bil – og i tilfælde af tyveri er det muligt at tjekke, hvor den befinder sig. GPS-trackeren giver dog også mulighed for at overvåge andre personer. Det kunne være en partner eller ekspartner.
Ved at montere GPS-trackeren, der kan være på størrelse med en tændstikæske, på for eksempel dit transportmiddel vil det være muligt at følge din færden.
- Gode råd, når du er på sociale medier
Hvis du ønsker at værne om dit privatliv, er det en god idé at tage nogle forholdsregler omkring sociale medier som for eksempel Facebook. Betragt som udgangspunkt de sociale medier som et sted, hvor du ikke har billeder eller oplysninger om dig selv, som offentligheden ikke må se. Du kan dog til en vis grad beskytte dig selv ved at lave en række indstillinger på dine profiler.
Herunder har vi oplistet de vigtigste for Facebook, Instagram og Twitter.
Facebook
Privatindstillinger og værktøjer
Under privatindstillinger og værktøjer kan du vælge, hvem der må se dit indhold. Du kan begrænse synligheden af tidligere opslag, hvem der kan sende dig venneanmodninger, og om din profil skal kunne findes via andre søgemaskiner end Facebooks, for eksempel Google.
Tidslinje og tagging
Her kan du også indstille, hvad folk skal kunne se på din tidslinje, ligesom du kan slå til, at du vil gennemse opslag, som venner tagger (nævner) dig i, inden de vises på din tidslinje. Vær opmærksom på, at tagget stadig vil dukke op i nyhedsstrømmen og eventuelt på dine venners vægge.
Afprøv eventuelt funktionen ’gennemse, hvad andre personer kan se på din tidslinje’. Så kan du gennemgå, hvilke opslag der er synlige for andre, og om der er nogle af dem, du vil skjule fra din tidslinje.
Blokering
Du kan blokere brugere og beskeder fra bestemte personer. En blokeret person vil ikke kunne se, at du er på Facebook, eller anmode om dit venskab.
Anmeldelse
Du har også mulighed for at anmelde et konkret billede eller en besked på din væg eller i din indbakke til Facebook.
Instagram
Vælg ’privat konto’ under indstillinger, så er det kun dine følgere, som kan se dine billeder på Instagram. Du kan også blokere følgere, hvis du ikke længere ønsker, at de skal kunne se din konto.
Læs mere om privatindstillinger på Instagram.
Twitter
Klikker du på dit profilnavn og videre til indstillinger, kan du under ’Privatliv og indstillinger’ blandt andet indstille, om folk skal kunne tagge dig, og du kan beskytte dine tweets, så de kun er synlige for dem, der følger dig. Det er også muligt at lave indstillingerne, så det kræver din godkendelse at følge dig.
Udover digital stalking findes der mange andre former for digitale krænkelser, som du kan blive udsat for. Læs mere om dem og få vejledning til, hvordan du kan håndtere dem på digitaltansvar.dk.
Fik du ikke svar på alle spørgsmål? Søg hjælp på siden Viden og råd og fordyb dig i vores flere end 100 rådgivningsartikler.
Artiklen er senest opdateret den 18. august 2022