eller gå til Alle emner

Psykisk vold – den usynlige partnervold

Psykisk vold kan være mindst lige så nedbrydende som fysisk vold, men den bliver ofte overset.

Mere om psykisk vold

 • Hvad er psykisk partnervold?

  Psykisk vold er mental nedbrydning, som kan foregå på rigtig mange måder. Herunder findes en liste, som langt fra er udtømmende, men giver en idé om, hvad psykisk vold kan indebære. Du kan være udsat for psykisk partnervold, hvis din partner benytter sig af følgende:

  • Kritik og ydmygelse (for eksempel af din madlavning, din evne som forælder eller som partner)
  • Du føler hele tiden, at du ikke er god nok, hvilket giver dig en mindreværdsfølelse, fordi du ikke kan leve op til din partners forventninger
  • Lange perioder med total afvisning, tavshed og kulde
  • Manipulation (benægter fakta, giver dig ansvaret for volden og får tingene vendt om, så det ser ud som om, at det er dig, der har et problem og er psykisk syg.)
  • Trusler om at tage børnene, gøre en ende på parforholdet eller begå selvmord
  • Kontrol af dit tøj, hygiejne, adfærd, tanker, følelser, spisevaner, hvem du omgås, og hvad du snakker om
  • Isolation fra familie, venner, job og uddannelse. Ekstrem jalousi og snagen i e-mails, sms’er og telefon og så videre

  Et eksempel på ydmygelse kan være, at din partner gør ondskabsfuldt nar ad dig foran sine kammerater. Måske kommer han eller hun med grov kritik af dit udseende og er ”efter dig” hele tiden.

  Et eksempel på manipulation kan være, at du er blevet kaldt noget nedladende, og da du senere reagerer på det, benægter din partner, at det er sket. Måske bliver du i tvivl, om du selv har digtet det, fordi du ikke stoler på din egen dømmekraft.

  Et eksempel på kontrol er, at du skal krydsforhøres, hver gang du har været ude alene, hvor du bliver afkrævet præcise referater af samtaler.

 • Hvilke konsekvenser kan den psykiske vold få?

  Volden udvikler sig som oftest over en længere periode, og det er derfor umuligt at sige, hvor lang tid, der går, før du bliver påvirket. På sigt kan alle dog få psykiske følgevirkninger.

  Dit selvværd bliver nedbrudt, og du får følelsen af aldrig at være god nok eller kunne gøre det godt nok. Du bliver forvirret og usikker på din egen dømmekraft, og du bliver generelt bange og utryg.

  Ingen skal stå alene med at blive udsat for vold - med den rette hjælp og støtte kan du komme videre. Se herunder, hvor du kan få hjælp.

  Læs mere om følgevirkningerne af at leve med vold derhjemme.