Sådan er dine muligheder, når du skal føde

Læs om dine muligheder for at føde i Danmark og få overblik over, hvor din fødsel kan foregå.

Hvis du er gravid, men holder det hemmeligt for din familie, myndighederne eller andre, så har du sikkert haft mange tanker om, hvad du gør, når fødslen går i gang.

  • Hvor kan du tage hen?
  • Hvordan kommer det til at foregå?
  • Kan du være anonym?
  • Koster det noget?

Spørgsmålene kan være mange. På siden her guider vi dig i forhold til, hvad dine muligheder er. For der er heldigvis mulighed for at få den læge- og jordemoderhjælp, som er vigtig i forbindelse med din fødsel (og som vi også anbefaler, at du opsøger i løbet af graviditeten – læs mere om det her), også selvom du har brug for fortrolighed eller ikke har ret til danske sundhedsydelser.

Er du i fødsel nu?

Hvis du har veer og er i fødsel, bør du søge hjælp. Det er risikabelt at føde uden hjælp fra uddannet sundhedspersonale 

Du kan kontakte din nærmeste fødeafdeling  også selvom du ikke tidligere har fået hjælp i graviditeten og ønsker at forblive anonym. 

Se her, hvilke hospitaler, der har en fødeafdeling.

Alle i aktiv fødsel kan få hjælp på et af landets fødesteder

Det er vigtigt for din egen og barnets sikkerhed og sundhed, at du søger sundhedsfaglig hjælp til fødslen, også selvom du ikke har fået hjælp på hospitalet i løbet af din graviditet. 

Der findes 25 hospitaler med fødeafdeling. Du har altid mulighed for at ringe til fødemodtagelsen på det hospital, der er tættest på dig, hvis du har brug for akut hjælp eller er gået i fødsel. Når du ringer, får du fat i en jordemoder, der kan hjælpe og guide dig.  

Find kontaktoplysninger på din nærmeste fødemodtagelse ved at klikke på din region på kortet nederst på denne side. Du kan også se en oversigt over alle landets fødesteder her.

Du har mulighed for fortrolighed under din fødsel

I dansk lov har man ikke ret til at føde anonymt, men i praksis vil hospitalerne hjælpe dig, hvis du har brug for, at din fødsel foregår i fortrolighed. Det kan de gøre ved at lade dig føde under diskretion. Det betyder, at de registrerer i din journal, at særlige omstændigheder gør, at de skal udvise ekstra forsigtighed med dine oplysninger. Det er vigtigt, at du fortæller personalet om dit behov, når du kommer ind på hospitalet, så de kan hjælpe dig.

Sådan foregår en fødsel

Der kan være forskellige procedurer for, hvordan fødslen kommer til at foregå afhængigt af dine opholdsrettigheder i DanmarkDet kan du læse mere om i punkterne herunder: 

  • Fødsel, hvis du har dansk CPR-nummer  
  • Fødsel, hvis du ikke har gult sundhedskort

Hvem kan være med til fødslen?

Der vil være en jordemoder til stede under fødslen. Hvis der bliver behov for andet personale, for eksempel en læge, vil jordemoderen sørge for at tilkalde dem.

Hvem vil du have med til fødslen?

Det er op til dig, hvem du vil have med til fødslen. Det kan være, at du gerne vil have barnets far, en veninde, din mor eller en anden pårørende med. Det må du gerne.

Det kan også være, at der er nogen, du helst ikke vil have med – måske fordi du ikke vil være tryg ved, at de er der. Det er helt i orden at have det sådan. Hvis du fortæller det til personalet på hospitalet, så vil de hjælpe dig med dine ønsker.

Her kan du få hjælp

Klik på din region og se, hvor du kan søge støtte og vejledning eller akut hjælp.
Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion Nordjylland