Abort eller ej: Guide til afklarende samtaler med gravide
Få gode råd til støttesamtalen om abort
Vejledningen til de sociale og personlige aspekter i støttesamtaler om abort er skrevet af Mødrehjælpen, som har mange års erfaring med rådgivning ved tvivl om abort.
Som praktiserende læge kan du benytte vores råd i samtalen med kvinden eller parret, der overvejer eller har fået foretaget en abort.
Vejledningen er opdelt i:
- Støttesamtalen ved tvivl om abort
- Støttesamtalen efter abort
Under hver samtaleform kan du klikke på de forskellige aspekter i samtalen, du ønsker at læse mere om.
Se desuden nederst på siden, hvor kvinden og eventuelt partneren kan henvises til yderligere rådgivning.
Lad os gøre det let at henvise til Mødrehjælpen
Vil du have tilsendt små kort, du kan have liggende i venteværelset eller udlevere til de patienter, som kunne have gavn af en supplerende samtale i Mødrehjælpen? Skriv til web@moedrehjaelpen.dk, så sørger vi for, at de kommer afsted til dig.
Støttesamtalen ved tvivl om abort
- Kort om støttesamtalen ved tvivl om abort
En støttesamtale er en afklarende samtale med en gravid kvinde eller et par, som overvejer abort. Støttesamtalen er en mulighed for at reflektere over et svært valg, hvor der er tid og plads til få det hele med. Indgangsvinklerne for at komme til en støttesamtale varierer meget:
- Kvinden søger svar på helt konkrete spørgsmål om abortindgrebet, økonomi eller faderskab. Den konkrete snak kan lede over i en samtale om de eksistentielle spørgsmål.
- Kvinden ønsker at reflektere sammen med en uvildig.
- Kvinden kommer sammen med partneren for at få vendt beslutningen.
- Kvinden er uenig med den potentielle far om beslutningen.
- Kvinden har truffet en beslutning, men er alligevel usikker.
Formålet med samtalen er ikke at påvirke kvinden eller parret i nogen bestemt retning, men støttesamtalen skal give et så afklaret grundlag som muligt at træffe valget på.
- Rammer for samtalen
Ved tvivl om abort er rammerne for samtalen vigtige, så kvinden eller parret er trygge og tør åbne sig. En graviditet kan sætte kvinden i en situation, hvor hun skal træffe et eksistentielt valg, hvilket stiller nogle andre krav til samtalen, end hvis den for eksempel handlede om prævention. Forsøg derfor at:
- give god tid til samtalen
- sørge for trygge og rolige omgivelser
- udvise åbenhed for begge alternativer uanset kvindens eller parrets situation
Book eventuelt en ny konsultation med det samme, hvis der er behov for mere tid for at nå hele vejen rundt. Kan det ikke lade sig gøre, kan du altid henvise til Mødrehjælpen – se nederst på siden.
- Indholdet i støttesamtalen
Sådan kan støttesamtalen indledes
Hvordan støttesamtalen begynder, afhænger naturligvis altid af situationen, og hvor godt du kender kvinden eller parret. Det er jo kvinden, der i sidste ende selv skal tage beslutningen, men du kan forsøge at hjælpe hende ved blandt andet at italesætte hendes eller parrets tvivlsspørgsmål. Med den rette vejledning kan kvinden klædes på til efterfølgende at træffe det valg, der er bedst for hende.
Herunder har vi samlet nogle idéer til, hvordan du kan indlede:
- Fortæl, hvor lang tid, der er sat af til samtalen
- Anerkend tvivlen, og forklar kvinden eller parret, at det er normalt at være i tvivl uanset omstændigheder og alder
- Indled eventuelt med: ”Du er jo her, fordi du er i tvivl – hvad går din tvivl ud på?”
Tidspresset
Der er i sagens natur ofte et vist tidspres forbundet med beslutningen. På trods af det, er det afgørende, at kvinden ”skynder sig langsomt”. Du kan tale med kvinden om, at hun for eksempel kan slukke telefonen og lukke døren i nogle dage.
Identifikation af dilemmaer
En vigtig del af støttesamtalen ved tvivl om abort er at hjælpe kvinden med at få overblik. I den forbindelse kan det være en idé at få identificeret de dilemmaer, hun står i. Bagefter kan kvinden prioritere, hvor vigtige de forskellige dilemmaer er for beslutningen. Et godt redskab for mange, som er i tvivl om abort, er at lave en liste med, hvad der taler for og imod de to muligheder.
Har kvinden allerede taget en beslutning, men virker til at være i tvivl, kan du alligevel spørge ind til usikkerheden.
Herunder har vi formuleret nogle spørgsmål, som kan fungere som inspiration til opmærksomhedspunkter i støttesamtalen. Ofte er det ét eller flere af disse punkter, som gør, at kvinden er i tvivl om abort. Listen er ikke udtømmende, men kan give idéer til, hvad I kan komme ind på i samtalen.
Psykologiske, personlige og fysiske forhold:
- Hvad er dine tanker for og imod abort?
- Har du tidligere fået en abort, og hvordan spiller det eventuelt ind på din beslutning?
- Hvilke psykiske belastninger er der i dit liv lige nu? Hvilken rolle spiller de for din beslutning?
- Er du bekymret for selve indgrebet, hvis du vælger en abort?
- Er du bekymret for graviditeten eller fødslen, hvis du vælger at få barnet?
- Hvordan tror du, at du vil reagere, hvis du får en abort?
- Hvordan tror du, at du vil reagere, hvis du får barnet?
Forholdet til den potentielle far:
- Er du alene eller i et parforhold? Hvilken betydning har det for dig?
- Hvordan er forholdet til den mand, du er blevet gravid med?
- Hvad er hans ønske i forhold til graviditeten? Hvad betyder hans holdning for din beslutning?
- Hvad vil din beslutning betyde for jeres relation?
- Hvordan tror du, at du vil klare livet som enlig mor, hvis du vælger at få barnet?
- Har du brug for viden omkring faderskab, forældremyndighed og samvær?
Økonomi, job og uddannelse:
- Hvordan ser din økonomiske situation ud?
- Hvilke konsekvenser ville det have for din uddannelse eller dit job at få et barn?
- Har du brug for mere viden om rettigheder i forhold til barsel og økonomisk støtte fra det offentlige?
Familieforhold og netværk:
- Hvordan er dit forhold til din familie? Og hvilken betydning har dette?
- Har du børn i forvejen, og hvilken betydning har dette?
- Vil du kunne få hjælp og støtte i din familie og vennekreds, når du har truffet dit valg?
- Hvordan er din families holdning til abort, og har den indflydelse på dit valg?
Spørgsmål om sociallovgivning, økonomi og familieret
Hvis kvinden har spørgsmål, som vedrører økonomi, familieret eller sociallovgivningen, er det vigtigt, at hun får dem afklaret hurtigt, da svarene kan have indflydelse på hendes beslutning. Du kan læse om emnerne i artiklerne, som der er linket til herunder. Artiklerne kan også printes og udleveres til kvinden.
- Hvem får forældremyndigheden, og hvad med faderskabet?
- At blive forældre uden at bo sammen
- Samvær med barnet, når man aldrig har boet sammen
- Forældre under uddannelse – økonomi og hjælp
- Gode råd om at søge hjælp i kommunen
- Få overblik: økonomisk støtte til forældre
Du kan også altid henvise kvinden til en støttesamtale hos Mødrehjælpen (se nederst på siden), hvor hun kan få grundig vejledning om lovgivningen og hendes muligheder for økonomisk støtte.
Hvis kvinden har en belastet baggrund eller en historik, hvor det kommunale system tidligere har udvist bekymring, kan det være nødvendigt at tale med hende om, at kommunen sandsynligvis vil kontakte hende i forhold til et eventuelt kommende forældreskab – for at sikre tidlig hjælp til familien.
Rådgivning om at træffe en beslutning
Nogle kvinder begynder i situationen at tvivle grundlæggende på deres egen evne til at træffe beslutninger. Det gælder især kvinder, hvor graviditeten har gjort dem så forvirrede, at de har svært ved at overskue situationen.
Rationalitet vs. følelser
Tal med kvinden om, at valg af abort eller ej langtfra altid er en beslutning, der træffes på et rationelt grundlag. Selvom det ser ud som om, at det rent praktisk sagtens kan lade sig gøre at få et barn – eller omvendt – er svaret ikke givet af den grund.De fleste kvinder mener, at man skal tage valget på et rationelt grundlag, og nogle kvinder skammer sig, hvis de ikke kan træffe en beslutning på et rationelt grundlag. Men en beslutning om abort eller ej træffes i lige så høj grad ud fra, hvad der føles rigtigt eller forkert.
Hjælp kvinden med at få troen på, at hun kan træffe et valg
Hjælp kvinden med at få troen på, at hun kan træffe en beslutning, der er rigtig for hende. I alle mennesker er der kompetencer til at træffe et valg. Disse kompetencer kan hentes frem ved at henvise til tidligere valgsituationer. Gør hende opmærksom på, at hun tidligere har kunnet træffe vigtige beslutninger, og find sammen ud af, hvad det var, der gjorde, at hun nåede frem til netop dette i den pågældende situation. Hvis hun har truffet andre kritiske valg i livet, kan du forsøge at lave rekonstruktioner af disse.Sørg for, at det er hendes beslutning
Fokusér hele vejen igennem samtalen på vigtigheden i, at valget er kvindens, da det er hende, der skal leve med beslutningen, uanset hvad hun vælger. Nogle kvinder vil bede om dit råd og appellere til at få hjælp til at træffe beslutningen. Det er dog ikke nødvendigvis en hjælp, hvis du kommer med en vurdering her. Indimellem har omgivelserne, for eksempel den nærmeste familie, stærke holdninger og forsøger at påvirke hendes valg. Det kan da være nødvendigt, at du taler med hende om vigtigheden i, at det er hende, der træffer beslutningen. - Samtalen med parret
Kommer kvinden sammen med sin partner til støttesamtalen, kan der også tages udgangspunkt i opmærksomhedspunkterne beskrevet under “Indholdet i støttesamtalen”. Parrets dilemmaer og eventuelle uenigheder vil da dukke op, og begge parter vil blive klar over, hvad der betyder noget for den anden. Forsøg i samtalen at hjælpe de to parter til at forstå hinandens synspunkter. Tal også med parret om, at status quo i parforholdet kan ændre sig, uanset hvad de vælger.
Vær opmærksom på, at det kan være relevant for nogle par, at de også får en individuel støttesamtale.
- Samtalen med kvinden under 18 år
For kvinder under 18 år gælder der særlige regler: Hendes forældre eller værge skal skrive under på en eventuel abortanmodning. Det betyder, at det først skal afklares, om kvinden ønsker en abort – dernæst, hvordan hun har det med, at forældrene eventuelt skal inddrages.
Nogle forældre vil lægge op til, at du skal forsøge at overtale den unge kvinde til abort, selvom hun selv ønsker at få barnet. Men dette er selvsagt ikke din opgave, uanset at forældrenes ønske kan være fuldt forståeligt. Hvis kvinden ønsker abort og kommer sammen med en forælder, skal det sikres, at aborten er kvindens egen beslutning og ikke forældrenes.
Synes kvinden, at det er svært at skulle tale med forældrene om graviditeten, kan det være en hjælp at tilbyde hende at ringe til forældrene og lave en ny tid sammen med dem med det samme. Vil hun under ingen omstændigheder have sine forældre indblandet i en eventuel anmodning om abort, skal hun henvises til abortsamrådet – book gerne en aftale, mens hun er i konsultationen.
- Hvis valget blev abort
Hvis kvinden og eventuelt partneren har besluttet sig for abort, er det vigtigt, at hun forberedes på tiden efter aborten. Tal med hende om, at det er normalt at have blandede følelser og føle en grad af tvivl, selvom hun ikke fortryder sin beslutning. Nævn eventuelt, at det kan hjælpe at snakke med en eventuel partner, vennerne eller familien om følelserne.
Kvinden og eventuelt partneren skal oplyses om, at de også kan komme ind til en samtale efter en eventuel abort. Gør det også klart, at selvom hun nu har taget beslutningen om abort, kan hun, hvis hun vil, ændre den helt indtil sidste øjeblik, hvor hun skal i narkose, hvis der er tale om en kirurgisk abort, eller indtage medicin i forbindelse med en medicinsk abort.
Støt samtidig kvinden i, at den beslutning hun ender på, er god nok, fordi den er velovervejet.
Støttesamtalen efter abort
- Kort om støttesamtalen efter abort
Nogle kvinder eller par kan have brug for at tale med en professionel efter en abort. Det kan der være mange forskellige årsager til. For eksempel er det almindeligt efter aborten, at kvinden i større eller mindre grad føler:
- tristhed
- usikkerhed på, om valget var det rigtige
- behov for at få rundet noget af
Støttesamtalen efter abort giver kvinden eller parret mulighed for at tale forløbet igennem, og den kan markere en form for afslutning på hele processen omkring aborten.
Herunder kan du se nogle omstændigheder, som kan gøre tiden efter abort lidt sværere – vær derfor særligt opmærksom på kvinder, som:
- inden aborten var meget ambivalente og i tvivl
- følte sig presset til abort (især hvis hun valgte aborten, fordi faren til barnet ikke ønskede det)
- i forvejen havde psykiske problemer eller ustabile livsforhold
- op til aborten oplevede følelsesmæssige belastninger som sygdom, dødsfald i familien og så videre
- har tendens til perfektionisme og høje moralske krav til sig selv, hvilket kan hænge sammen med selvbebrejdelser, hvis hun føler, at hun har svigtet sine normer og værdier.
- Opmærksomhedspunkter i støttesamtalen efter abort
Normalisér situationen
Fortæl kvinden, at det er normalt at have svære og blandede følelser efter en abort. At tage et valg om at få en abort er en alvorlig beslutning, som kan føles meget belastende. Tal med kvinden om, at det kan hjælpe at snakke med nogen om aborten, hvis hun ikke allerede har gjort det.Fokusér på, hvorfor hun valgte at få en abort
Mange kvinder kan efter aborten ikke forstå, hvorfor de valgte aborten. De oplever, at de omstændigheder, der talte imod at beholde barnet, slet ikke har nogen betydning. De kan være gået i glemmebogen. Hjælp hende med at huske, at det for eksempel var en reel bekymring for, om hun kunne fuldføre sin uddannelse, hvis hun valgte at få et barn, der gjorde, at hun traf sit valg – det var altså ikke bare noget ”pjat”, som hun nu efterfølgende kan føle. Tal med kvinden om, at store beslutninger meget sjældent er uovervejede, og mind hende eventuelt om, at hun skulle træffe et stort, eksistentielt valg under de mest ugunstige betingelser – på kort tid og under et stort følelsesmæssigt pres.Giv hende muligheden for at sørge
Kvinder, der har fået en abort, kan føle sorg og have brug for at give udtryk for den. Men nogle kvinder føler, at de ikke kan tillade sig at sørge, når de ”selv har været ude om det” – altså selv har valgt aborten. Du kan give kvinden rum til at sørge og tale med hende om, at hendes sorgfølelser er helt normale. - Støttesamtalen med parret efter abort
Uanset om der har været enighed eller uenighed om beslutningen, kan det være en hjælp, at partneren også er med til støttesamtalen efter abort. Her kan parret få hjælp til at tale forløbet igennem og nuancere, hvorfor de hver især reagerede på den måde, de gjorde.
Støttesamtalen kan hjælpe parret til at få større forståelse for hinandens bevæggrunde og følelser. Hun har måske distanceret sig fra ham, fordi han ikke ønskede barnet, og har opfattet ham som ufølsom, kold og afvisende. Gennem støttesamtalen kan partnerne måske blive opmærksomme på, at der har været mere på spil hos den anden, end det umiddelbart virkede til.
Du kan henvise patienter til Mødrehjælpen
Husk, at du altid kan henvise kvinder og par til Mødrehjælpens støttesamtaler om abort. Både inden og efter en eventuel abort tilbyder vi én eller to støttesamtaler med en socialrådgiver af cirka halvanden times varighed. Samtalerne kan foregå ansigt til ansigt i Mødrehjælpens lokaler i:
Aarhus
Odense
Aalborg
København
Støttesamtalen kan også foregå over telefonen på 33 45 86 00 eller på vores chatrådgivning. Mødrehjælpens rådgivere giver uvildig rådgivning og tager ikke stilling til beslutningen. De vil hjælpe kvinden med at finde ud af, hvad der er det rigtige for hende i hendes situation.
Andre rådgivningsmuligheder
For yngre kvinder kan det være relevant at kontakte Sex og Samfunds telefonrådgivning, Sexlinien. Derudover tilbyder nogle regioner også rådgivningsmuligheder på sygehusene.