Når barnets far ikke må vide det

Har du ikke fortalt din partner eller ekspartner, at du er gravid, fordi du frygter hans reaktion? Eller føler du dig i fare, efter at have fortalt ham om graviditeten? På siden her finder du råd til, hvad du kan gøre.

Hvis du lever i et usundt parforhold, hvor din partner kontrollerer dig og måske også udsætter dig for vold, kan graviditeten være en ekstra sårbar tid.

For mange voldsudøvere er magt og kontrol afgørende. En graviditet og den nye hverdag og virkelighed, den fører med sig, kan blive opfattet som en trussel mod netop denne kontrol. Derfor oplever mange kvinder, at graviditeten forværrer volden i hjemmet, eller måske bliver graviditeten den udløsende faktor, som får partnerens voldelige adfærd frem i lyset.

Måske var det slet ikke planen, at du skulle være gravid, og du frygter derfor, hvordan din partner reagerer, hvis du afslører det. Det kan også være, at graviditeten er et resultat af den vold, du udsættes for. At det er din partners ønske, at I nu skal stifte familie, men at du i virkeligheden mest ønsker at afbryde graviditeten eller at gå fra ham.

Få en snak, der kan hjælpe dig på vej

Uanset din situation er det helt naturligt, hvis du lige nu er bange og i vildrede i forhold til, hvad du skal gøre.

Et godt sted at starte er at søge professionel hjælp. Find en person, du kan betro dig til, uden at det indebærer den risiko, at din partner hører om det.

Vi kan anbefale disse organisationer, der alle hjælper og støtter voldsudsatte:

  • Holdepunkt: I Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning kan du få gratis og anonym rådgivning. Du kommer til at snakke med en socialrådgiver, som har stor erfaring i at hjælpe voldsudsatte, og som også kan guide dig og svare på spørgsmål om din graviditet. Du kan kontakte Holdepunkts rådgivere her på skjultgravid.dk. Er du i tvivl om abort, tilbyder Holdepunkt desuden uvildige støttesamtaler.
  • Lev Uden Vold: Har en gratis national hotline, der kan kontaktes døgnet rundt på tlf. 1888. Du har mulighed for at være anonym.
  • Et kvindekrisecenter: Du kan altid ringe til et af landets kvindekrisecentre for at få råd og vejledning. Læs om muligheden for at flytte på kvindekrisecenter længere nede på siden her.
  • RED Center og RED Rådgivning: Tilbyder gratis rådgivning om æresrelaterede konflikter.

Du kan finde andre hjælpetilbud på denne oversigt, som LOKK, medlemsorganisationen for landets kvindekrisecentre, har lavet

Hvis du overvejer abort – sådan er dine muligheder

I Danmark har du ret til at få foretaget en abort frem til udgangen af 12. uge, og som gravid er det dig alene, der kan træffe valget. Din partner skal ikke hverken informeres, høres eller give sin godkendelse inden et eventuelt indgreb.

Ved en abort vil dine personlige oplysninger og journal være omfattet af tavshedspligt.

Læs mere om abort her.

Du har ikke noget at skamme dig over

At blive udsat for vold opleves af mange som enormt skamfuldt, og derfor har du måske heller ikke fortalt nogen om, hvad der foregår hjemme hos jer. Meget ofte vil de dynamikker, der kendetegner et voldeligt forhold, gøre, at du føler dig afhængig af din partner og oplever, at volden er din egen skyld. Det kan du læse meget mere om i artiklen Sådan kan et voldeligt forhold udvikle sig på Holdepunkt.

Men husk; du har ikke noget at være flov over. Mange andre er i en lignende situation som dig. Desværre! For ingen fortjener vold. Og det er aldrig i orden, hverken at slå, true eller være psykisk voldelig over for sin partner. Derfor er det vigtigt, at du søger hjælp.

Har du overvejet et kvindekrisecenter?

For nogle er et krisecenter første stop på vejen ud af et voldeligt forhold. På et kvindekrisecenter kan du få hjælp og støtte til alt det praktiske, der skal styr på, hvis du er klar til at forlade din voldelige partner.

Samtidig er et krisecenter en tryg og sikker base, du kan søge til, hvis du føler dig i fare.

Se en liste over landets kvindekrisecentre her.

Husk, hvis du er i akut fare, skal du ringe til alarmcentralen på 1-1-2.

Her kan du få hjælp

Klik på din region og se, hvor du kan søge støtte og vejledning eller akut hjælp.
Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion Nordjylland