Når din familie ikke må vide det 

Er du blevet gravid i en tidlig alder og frygter nu, hvad dine forældre vil sige? Måske vil din familie slet ikke tillade, at du har sex, og din nuværende situation er derfor farlig for dig. Læs her, hvad du kan gøre. 

Hvis du er blevet gravid i en ung alder, er der pludselig nogle store spørgsmål, du skal tage stilling til. For eksempel: 

  • Ønsker du at være gravid, eller vil du have en abort? 
  • Er du klar til at blive mor? 

Det kan være svært at finde frem til disse svar. Særligt, hvis du går alene med dine tanker.  

Derfor er det en god idé, hvis du søger hjælp – og gerne så tidligt i graviditeten som muligt.  

Hvis du ønsker en abort, er der nemlig en regel i Danmark om, at aborter som udgangspunkt ikke må foretages efter 12. graviditetsuge.  

Vi kan hjælpe dig trygt og fortroligt

Holdepunkt, som er Mødrehjælpens landsdækkende rådgivning, tilbyder gratis støttesamtaler til gravide, der er i tvivl om abort.

Rådgiveren skal hverken kende dit navn eller din adresse, men du kan på enten telefon eller chat fortælle om din situation og få overblik over dine muligheder. Målet med samtalen er at føre dig tættere på en afklaring, så du efter samtalen er bedre i stand til at finde din vej i tvivlen.  

Du kan få en støttesamtale på skjultgravid.dk – gå direkte til chatten her.

På Holdepunkts hjemmeside kan du læse mere om, hvad du kan få ud af en støttesamtale.

Vigtigt at vide, hvis du overvejer abort

  • Er du under 18 år skal dine forældre (som udgangspunkt) give samtykke 
  • Medicinsk abort skal foretages inden udgangen af uge 8 
  • Aborter senere end uge 12 kræver godkendelse af Abortsamrådet 

Har du svært ved at sige det til dine forældre?

Det kan være svært og grænseoverskridende at skulle fortælle sine forældre, at man er gravid. Det er ikke engang sikkert, at dine forældre ved, at du er begyndt at have sex. 

Men husk på, at situationen bliver kun sværere, jo længere du udskyder samtalen. I hvert fald hvis du går med tanker om at afbryde graviditeten. Det er derfor en god idé at tage samtalen så hurtigt som muligt. Nederst på siden finder du fem råd til, hvordan du kan gribe snakken an.  

Frygter du for din sikkerhed, hvis du fortæller dine forældre om graviditeten?

I nogle kulturer og religiøse kredse er sex før ægteskabet og abort ikke tilladt, og det kan være med stor risiko, at man bryder med sin families værdier, traditioner og tro.  

Du frygter måske, at dine forældre og din familie slår hånden af dig, eller at konsekvensen vil være værre endnu.  

RED Center mod æresrelaterede konflikter har stor erfaring i at hjælpe unge, som oplever social kontrol fra deres familier. De har også to RED Safehouses, som er sikre og specialiserede opholdssteder for unge på flugt fra æresrelaterede konflikter. Er du i tvivl om, hvad du skal gøre, vil vi anbefale dig at søge rådgivning hos dem. 

Du har også mulighed for at kontakte SexlinienBørnetelefonen eller søge vejledning hos din praktiserende læge. Hvis du er mere tryg ved at vælge en anden læge, er det også en mulighed. Det er en god idé, at du tydeligt gør lægen opmærksom på, at du har brug for diskretion – altså at lægen for eksempel ikke skal notere noget om graviditet i din journalDet kan særligt være vigtigt, hvis du oplever, at dine forældre tjekker din e-Boks og andre personlige oplysninger.   

Læs mere om mulighederne for hjælp her.

5 råd, sådan kan du tage samtalen med dine forældre

”Jeg er gravid.” 

Ikke ligefrem en besked, man drømmer om at skulle give sine forældre, og du er sikkert nervøs for, hvordan de reagerer. Sådan har de fleste det.

Selvom forældre typisk bliver chokerede, når de får beskeden, og mange også reagerer med vrede og skuffelse, så oplever de fleste piger at få støtte og hjælp, når de endelig får brudt tavsheden.

  1. Hvis det er svært for dig at få det sagt, kan du overveje at skrive et brev. Det kan være en god ide, at du selv er til stede, mens de læser det, så I kan tage en snak om det efterfølgende.
  2. Er det særligt en af dine forældres reaktion, du frygter, eller er du mest fortrolig med for eksempel din mor, kan du overveje at betro dig til hende først.
  3. Det kan være rart at have en god støtte med til samtalen. Har du en anden i din familie eller omgangskreds, som du stoler på, så kan du overveje at spørge, om vedkommende vil hjælpe dig med at tage samtalen.
  4. Du kan også betro dig til din praktiserende læge, hvis du er tryg med ham eller hende. Måske lægen kan tilbyde at deltage, når dine forældre skal have det at vide, så dine forældre har mulighed for at få svar på de mange spørgsmål, der sikkert melder sig. 
  5. Gør dig nogle tanker om, hvad du selv ønsker inden samtalen. Vil du for eksempel gennemføre graviditeten, så kan det være svært, hvis ens forældre taler for en abort. Det er vigtigt, at du lytter til dig selv i en situation som denne og tager både din tvivl og følelser alvorligt.

Her kan du få hjælp

Klik på din region og se, hvor du kan søge støtte og vejledning eller akut hjælp.
Region HovedstadenRegion SjællandRegion SyddanmarkRegion MidtjyllandRegion Nordjylland