Vi svigter børnene, når vi ikke håndterer samværschikane bedre
Det mener Mødrehjælpen om skilsmisse og samlivsbrud
En skilsmisse eller et samlivsbrud er en stor omvæltning for både forældre og børn. Omvæltningen kan være så stor, at familien sendes ud i en krise. Ofte kan der opstå konflikter om fælles børn og uenighed om de mange ting, der kræver gensidige aftaler.
Det er afgørende, at familier, der står i et problematisk samlivsbrud, sikres adgang til uvildig og kvalificeret rådgivning, der kan hjælpe dem gennem krisen. Rådgivningen skal sikre fokus på det gode forældreskab, så negative følger for barnet begrænses bedst muligt.
Mødrehjælpen mener, at det vigtigste aspekt frem for alt er at sikre fokus på barnet i den svære proces, der følger efter et samlivsbrud. Dette bør være rettesnoren både for forældrene og det system, som skal hjælpe familierne.
Behov for et system med sammenhæng
Udover den rette hjælp til familierne, skal der også sikres et sammenhængende familieretligt system med høj kvalitet og differentierede indsatser. I dag ser vi desværre, at de familieretlige sager spredes ud over for mange instanser, og at der ikke er tid og ressourcer til at sikre familierne en sammenhængende og effektiv sagsbehandling.
En særlig bekymring ved det familieretlige system, når det handler om skilsmisse, er, at voldsudsatte forældre og børn ikke opspores i tilstrækkelig grad. Det er meget alvorligt, hvis systemet enten grundet manglende oplysninger eller kompetencer, ikke er i stand til at se faresignaler og dermed give rettidig hjælp til voldsudsatte.
Det har vi sagt om skilsmisse og samlivsbrud
- 08. december 2021HøringssvarHøringssvar: Udkast til lov om ændring af udlændingeloven, straffeloven, lov om aktiv socialpolitik, repatrieringsloven og forskellige andre love
Bemærkninger til høring over udkast til lov om lovændring som foreslår initiativer til beskyttelse af børn imod vold og anden negativ social kontrol og indførelse af regler om fleksibel udbetaling af repatrierings-støtte m.v.
- 09. november 2020DebatStyrk Familieretshuset: Det er børnenes trivsel, der er på spil
Familieretshuset har fra begyndelsen været massivt underfinansieret. Det har ført til urimeligt lange ventetider for de mange skilsmissefamilier, der har brug for, at systemet fungerer. Det er på alle måder uholdbart, skriver Mødrehjælpens vicedirektør, Trine Schaldemose i Altinget.
- 06. april 2020DebatDebat: Gråzoner i corona-vejledning skaber åben krig i konfliktramte skilsmissefamilier
Hvert tredje barn vokser op i en skilsmissefamilie. Mange af disse børn er i disse dage ekstra belastede af, at deres forældres i forvejen spændte relation bryder ud i åben krig om, hvordan retningslinjer om corona-pandemien skal tolkes.
- 24. august 2018Høringssvar
- 02. maj 2018DebatDelte børnepenge: Skån børnene for unødig konflikt
Forsker Mai Heide Ottosen udtalte i et interview forleden i Kristelig Dagblad i avisen, at politikernes beslutning om, at forældre fremover skal dele børnepengene, er problematisk på mange områder. Det er vi i Mødrehjælpen langt hen ad vejen enige i.
- 15. november 2016Debat
Sådan arbejder Mødrehjælpen med skilsmisse og samlivsbrud
Samlivsbrud og problemer omkring samvær er blandt de mest hyppige henvendelsesårsager i Mødrehjælpens rådgivning. Vi har derfor stor erfaring i at rådgive forældre, der oplever de problemer, konflikter og kriser, som kan følge, når man har børn og vælger at gå fra hinanden.
I samtalen har Mødrehjælpens rådgivere fokus på barnet og på at vejlede de forældre, der kontakter os i, hvordan de bedst tilgodeser barnet i løbet af skilsmissen.