Isolation og afstand til andre mennesker gør, at mange i denne tid føler sig ensomme og alene. Læs her, hvad du kan gøre for at bryde med ensomheden.
Sådan kan du hjælpe, hvis du er bekymret for et barns trivsel
Kære læser. Artiklen her er skrevet tilbage i marts og april, i forbindelse med at det meste af landet, inklusive skoler og daginstitutioner, blev lukket ned. Vi håber, at du stadig kan finde brugbare råd og vejledning til din situation.
Mange udsatte børn har det ekstra svært i disse uger, fordi de er nødt til at være derhjemme – helt tæt på de problemer, som fylder i familien. Det kan være vold, et højt konfliktniveau, alkoholmisbrug, psykiske lidelser eller svær fattigdom. En fællesnævner uanset problemernes karakter er dog, at de ofte vil eskalere og blive værre i en usikker krisetid som den, vi gennemgår for øjeblikket. Simpelthen fordi den presser forældrene på deres ressourcer.
Er du bekymret for et barns trivsel, så kan du heldigvis gøre en forskel. Også selvom du lige nu er afskåret fra at se barnet.
Måske er du bedsteforælder, nabo, moster, lærer eller en klassekammerats forælder? Uanset din relation til barnet, så husk, at hvis du normalt er en vigtig støtte for barnet, så er du det også nu, selvom det i disse uger må ske på afstand.
Herunder kommer vi med inspiration til, hvad du kan forsøge at gøre.
7 ting, du kan gøre for et udsat barn under coronakrisen
- Tal med barnets forældre
Sig, at du er der og vil støtte dem, så godt du kan. At du ved, at det er en svær situation for alle familier lige nu, og at de kan sige til, hvis de får brug for hjælp.
Det kan være afgørende for at få lov at bevare kontakten til barnet, at forældrene accepterer, at du kommer på banen som en støtte for barnet. Vær derfor meget opmærksom på, hvordan du får tilbudt din hjælp. Er du insisterende, kritiserende eller formanende, risikerer du at skubbe forældrene fra dig.
Er der tale om en familie, hvor der foregår vold?
Hvis det er en familie, hvor den ene forælder er voldelig over for den anden, og volden ikke er gensidig, er det vigtigt, at du er varsom med, hvordan du hjælper. Din indblanding kan nemlig få volden til at blive værre og derfor have konsekvenser for barnets og den voldsudsattes sikkerhed.Det vil derfor være bedst kun at tale med den voldsudsatte. I kan sammen aftale, om der er mulighed for at du kan støtte og være der for barnet. Gå forsigtigt til værks i samtalen, hvis den voldsudsatte ikke tidligere har fortalt dig om volden. Ofte er der stor skam forbundet med vold. Du kan for eksempel starte med at sige: ”Jeg har en stærk fornemmelse af, at I har det svært hjemme hos jer for tiden”.
- Hold kontakten til barnet
Et barn i en udsat familie vil i den nuværende situation have rigtig meget brug for at bevare kontakten til de personer uden for hjemmet, som normalt er en støtte for barnet. Er barnet så stort, at det har sin egen mobiltelefon, gør det kontakten lettere. Tænk dog over, at hvis du sender en SMS til barnet for at høre, hvordan det går, så lad være at skrive noget, der kan få konsekvenser for barnet. Forældrene kan læse med. Start i stedet med at stille et neutralt spørgsmål som for eksempel ”Hvordan går det derhjemme?” eller ”Hvordan har du det?”.
Hvis det er et mindre barn, er det sværere at bevare kontakten. Her handler det om, at du forhåbentlig i din indledende snak med den ene eller begge forældre får lavet en aftale om, at du kan hjælpe, og hvordan det kan lade sig gøre. I snakken med forældrene kan du for eksempel lægge vægt på, at du gerne vil aflaste dem og give dem et frirum.
I de næste punkter er der mere inspiration til, hvordan man kan holde kontakten med et udsat barn i en tid, hvor besøg ikke er muligt.
- Tilbyd barnet et digitalt frirum
Det handler om at være kreativ, når der skal holdes liv i de sociale relationer under nedlukningen. Tænk over, hvad du vil kunne lave med barnet over for eksempel Skype eller FaceTime.
Det kan være, at du dagligt eller flere gange om ugen kan hjælpe med lektierne, lave kreative aktiviteter, synge sange eller læse godnathistorie. Selvom det ikke er helt det samme, så er mulighederne heldigvis mange med de digitale løsninger, der findes.
Fortæl barnet, at du er der, hvis det har brug for dig. Og lyt, hvis det vil snakke
Det er vigtigt, at du viser, at du anerkender og kan forstå barnets reaktioner. Når du snakker med barnet, så sørg for at stille åbne og neutrale spørgsmål. Børn føler ofte, at de bør beskytte sine forældre. Derfor kan du skubbe barnet fra dig, hvis du presser det til at fortælle, hvordan det står til i hjemmet. Lad barnet sige så meget eller så lidt, som det har brug for. Og husk, at børn ikke kan koncentrere sig så længe ad gangen. De kan sagtens gå fra at tale om noget meget alvorligt til at fortælle, at der nu sidder en fugl i træet udenfor. Det er vigtigt, at du lader barnet styre samtalen.
- Tænk over, om der også er andre, der kan hjælpe
Ræk ud til andre, hvis du selv har svært ved at nå barnet, eller du kan se, at der er behov for mere støtte.
Er du bedsteforælder, så har barnet måske en moster eller en onkel, som du kan bede om også at støtte barnet og familien. Det kan også være, at barnet har et særligt godt forhold til en bestemt lærer eller pædagog.
Er du forælder og alvorligt bekymret for et af de andre børn i dit barns skole eller daginstitution, kan det være svært selv at række ud, medmindre du tidligere har haft kontakt med familien i forbindelse med legeaftaler eller andet. I et sådan tilfælde kan du overveje at dele din bekymring med en af lærerne eller pædagogerne og høre, om de er opmærksomme på at tilbyde barnet en ekstra støtte i denne tid.
- Forkæl barnet og familien fra distancen
Bor du i nærheden kan du gå forbi og stille en gave til barnet eller familien uden for deres dør. Bor du for langt væk, så send en pakke i stedet, som kan blive leveret, uden at de skal på posthuset.
Forkælelse og omsorg vil være guld værd for barnet i en svær og ensom tid.
Er der vold i hjemmet, så sørg for, at du også tilgodeser den voldsudøvende forælder. Stiller du en gave, som blot er til barnet og den voldsudsatte forælder, kan det blive opfattet af voldsudøveren som en kritik og manglede anerkendelse, hvilket kan føre til flere episoder med vold i hjemmet.
- Støt forældrene med den praktiske hjælp, som det er muligt at tilbyde
Måske har familien behov for økonomisk støtte, hjælp til madlavning eller indkøb, vejledning i forhold til en sag i kommunen eller lignende. Tilbyd din hjælp, så forældrene kan bruge det overskud, de har, på at være der bedst muligt for barnet.
Det er selvfølgelig vigtigt at følge sundhedsmyndighedernes anbefalinger, når du hjælper.
- Overvej at underrette kommunen, hvis du er alvorligt bekymret
Som borger i Danmark har du pligt til at underrette kommunen, hvis du er alvorligt bekymret for et barns trivsel. Det gælder for eksempel, hvis du har kendskab til eller mistanke om, at et barn eller en ung er vidne til eller udsættes for vold, mishandling eller seksuelle overgreb, eller hvis barnets sundhed eller udvikling på anden måde er i fare.
Det er stadigt muligt at underrette kommunen under coronanedlukningen, og kommunerne skal fortsat behandle underretninger, som de plejer og sikre, at der sættes ind, hvis et barn eller en ung, har brug for støtte.
Som pårørende kan der dog være mange dilemmaer forbundet med at underrette. Man kan være bange for at miste kontakten til familien eller frygte at gøre situationen værre. Det er dog også vigtigt at huske på, at barnet altid er den svageste part og derfor har ret til hjælp.
I mange tilfælde er det godt at starte med at tale med familien om din bekymring og mistanke, men det kan være nødvendigt også at underrette kommunen om, hvad der foregår.
En underretning kan være anonym. Inden du underretter kan det være en god hjælp at søge rådgivning. Du kan for eksempel kontakte Børns Vilkårs forældretelefon og vende dine overvejelser omkring en eventuel underretning.
Pårørende til voldsudsatte har også mulighed for at kontakte Lev Uden Volds hotline. Pårørende til psykisk syge kan blandt andet kontakte Bedre Psykiatri eller SIND. Er der tale om misbrugsproblemer, så har Dansk MisbrugsBehandling rådgivning til pårørende.
På borger.dk kan du læse mere om din pligt til at underrette kommunen.
Andre har også læst
- Hvilke regler gælder for samvær under coronaepidemien?
I mange brudte familier fylder spørgsmål om samvær lige nu. For bør barnet stadig skifte mellem sine to hjem? Kan man ændre i samværsaftalen for en midlertidig periode? Og hvad gør man, hvis barnets anden forælder bor i et andet land. Få svar i artiklen her.