Isolation og afstand til andre mennesker gør, at mange i denne tid føler sig ensomme og alene. Læs her, hvad du kan gøre for at bryde med ensomheden.
Nybagt forælder midt i en krisetid – sådan kan du tackle situationen
Kære læser. Artiklen her er skrevet tilbage i marts og april, i forbindelse med at det meste af landet, inklusive skoler og daginstitutioner, blev lukket ned. Vi håber, at du stadig kan finde brugbare råd og vejledning til din situation.
Når man lige er blevet forælder, er det normalt at være overvældet af følelser og hormoner, som kan få humøret til at svinge voldsomt. Samtidig kan der være mange bekymringer forbundet med at stå med en lille ny, som er afhængig af ens pleje og omsorg.
LÆS OGSÅ: Den første tid efter fødslen
I denne tid, hvor coronavirus har spredt sig i Danmark og over hele verden, vil mange forældre opleve, at der er ekstra bekymringer, frustrationer og svære følelser.
Vi har samlet nogle af de situationer, som nybagte forældre kan stå i. Under hvert punkt giver rådgivere fra Mødrehjælpens ungeindsats ’Unge Familier på Vej’ deres råd og vejledning til, hvad du kan gøre i den enkelte situation.
Forhåbentlig kan deres råd hjælpe til, at I får skabt en tryg og god start som familie.
Er det svært at være nybagt forælder lige nu? Find råd herunder
- Jeg er bange for, at vi skal blive smittet
Det bedste råd vil være, at I holder jer så meget som muligt inden døre og væk fra andre mennesker, samt at I følger sundhedsmyndighedernes øvrige anbefalinger i forhold til at begrænse risikoen for smitte.
Det er også bedst at udskyde barselsbesøg til et senere tidspunkt, selvom det er svært ikke at kunne vise sit nyfødte barn frem.
Læs sundhedsmyndighedernes gode råd til personer, der tilhører en risikogruppe – herunder kvinder, der har født inden for de seneste to uger.
- Jeg er ked af, at starten på mit barns liv bliver på denne måde
Det er helt forståeligt. Men selvom det er svært, så prøv, om du kan se noget positiv i situationen. Når der alligevel ikke er noget, du kan gøre for at ændre den, så kan det være en hjælp at nå frem til en form for accept af, at det er sådan, det er.
En positiv ting ved karantæneperioden kan for eksempel være, at den giver jer mulighed for en rolig start. Du skal ikke koordinere barselsbesøg, tænke på at få ryddet op, til gæsterne kommer, eller lade dig forvirre af de mange velmenende, men nogle gange også stressende råd, som kan komme fra venner og familie i den første tid.
Nu har du i stedet muligheden for at rette det fulde fokus på jeres baby og på at få blandt andet amningen godt i gang. Det tager tid og kræver overskud at lære en lille ny og alle dens signaler og behov at kende. Nyd, at du har tiden til det lige nu.
En anden positiv ting er, at din sundhedsplejerske heldigvis stadig kommer på hjemmebesøg, selvom landet er lukket ned. I hvert fald så længe der ikke er nogen i hjemmet, som er syge. I får derfor stadig masser af hjælp og støtte til at få skabt en god start som familie.
- Jeg savner at dele min glæde og vise vores barn til familie og venner
Mange nybagte forældre giver udtryk for, at det er svært ikke at kunne få barselsbesøg af familie og venner i denne periode.
Måske I kan tænke på kreative måder, hvor I stadig kan involvere jeres forældre, familie og venner og lade dem se barnet. Skype og FaceTime giver for eksempel mulighed for at snakke sammen over video. Du kan også lave en videodagbog, som du dagligt sender rundt. Eller I kan mødes til en gåtur med barnevognen. Så længe I sørger for at holde god afstand og undgå kontakt, så minimerer I smitterisikoen.
Hvad skal jeg gøre, hvis vores familier presser på for at komme på barselsbesøg?
Det er ikke en let situation, hvis jeres familie har svært ved at respektere, at I lige nu ikke ønsker besøg på grund af risikoen for smitte. Man kan let komme til at tvivle på, om det blot er en selv, som er for forsigtig. Der sker jo sikkert ikke noget, begynder du måske at tænke.
Det er selvfølgelig kun jer selv, der kan afgøre, hvad der er det rigtige for jer at gøre. Men undgå at lade dig presse. Det vil være okay, at du holder fast og takker nej til besøg, indtil situationen igen ser anderledes ud.
- Jeg er alene forælder og har svært ved at finde overskud
Er du alene med barnet kan det være en både ensom og hård tid. Sørg for at takke ja til al den hjælp, du kan få. Selvom du lige nu måske ikke ønsker at få besøg på grund af smittefaren, så lad folk handle for dig eller lave mad til dig, som de kan stille ved din dør.
Har du ingen i din omgangskreds, der kan hjælpe, så findes der forskellige Facebookgrupper, hvor folk tilbyder deres hjælp. Tjek for eksempel Mødrehjælpens Familienetværk og I Danmark hjælper vi hinanden – COVID19.
LÆS OGSÅ: Sådan hjælper Mødrehjælpens frivillige under coronakrisen
Hvad er reglerne for samvær i denne tid?
Med nyfødte og helt små babyer er den normale praksis, at I sammen aftaler, at barnets anden forælder kan komme på et kort besøg af ½-1 times varighed et par gange om ugen. I denne tid er der selvfølgelig nogle sundhedsmæssige hensyn at tage for at undgå, at du og jeres barn udsættes for smitterisiko.
Vi vil anbefale, at I taler sammen om, hvordan I kan planlægge samværet bedst muligt. I kan også vende spørgsmålet med barnets sundhedsplejerske.
LÆS OGSÅ: Hvilke regler gælder for samvær under coronaepidemien?
- Jeg har flere børn, som også skal passes, og føler ikke at jeg har overskud
Når daginstitutioner og skoler er lukkede, så kan den første tid med en lille nyfødt blive ekstra hektisk, hvis der også er en storebror eller -søster hjemme i dagtimerne.
Hvis I er to voksne, og din partner arbejder hjemme eller har barsel, vil det selvfølgelig gøre det lettere, da I på den måde kan deles om opgaverne og bedre har mulighed for at give dig og den lille ro til blandt andet at etablere amningen.
Er du alene med den nyfødte og et eller flere søskende, kan du ikke undgå at have hænderne fulde det meste af dagen.
Et godt råd vil være, at du indretter dig fysisk, så tingene bliver lettere. Skal du for eksempel amme, så sørg for at have alle nødvendige ting inden for rækkevidde, og lad den store lege i nærheden af dig eller sidde sammen med dig.
Det vil også langt hen ad vejen handle om, at du skal kunne acceptere tingenes tilstand. At ja, det roder, og ja, opvasken fylder hele køkkenbordet, men lige nu er det ikke muligt for dig at ordne det, og det er helt okay.
Hvad gør jeg, når den store reagerer på at være blevet storesøster eller -bror
Det kan være svært at vænne sig til pludselig at skulle dele sin mor og far, og når jeres store barn ikke kan komme afsted i daginstitution eller skole, så bliver det konfronteret med den nye virkelighed mange gange i løbet af en dag. Reaktionerne kan være forskellig fra barn til barn. Uanset hvordan den kommer til udtryk hos jer, er det dog vigtigt, at du fortæller og viser barnet, at du godt kan forstå, at det er svært. At du også ville ønske, at du kunne være med til at lege med bilerne lige nu. Men at du kommer, så snart den lille sover.
Du kan føle, at du svigter det store barn ved ikke at være der lige så meget, som du plejer. Men husk på, at det at lære at dele opmærksomheden fra dig, jo netop er en af de gaver, der ligger i at få en søskende.
Det vil dog være godt, hvis du har mulighed for at give jeres store barn lidt ekstra omsorg og opmærksomhed den første tid. Udnyt for eksempel amningerne til at lave en hyggestund i sofaen, hvor den store kan sidde sammen med dig, og I kan se en tegnefilm eller læse historie. Eller sæt tid af, når den lille sover til at lave noget, den store har lyst til.
Det vigtigste for barnet er, at du er tydelig omkring, hvornår I er sammen, og hvornår du laver noget andet. Vær derfor opmærksom og nærværende, når I er sammen. Når du bliver nødt til at afbryde aktiviteten igen, kan du for eksempel sige: “Nu skal du lege lidt selv, fordi lillesøster er vågnet og skal have mad”.
LÆS OGSÅ: Coronakarantæne med små børn: 8 forslag, der måske kan gøre dagene lidt lettere
- Jeg er ked af det og har svært ved at finde glæde
Det er normalt at være både usikker, glad, ked af det, sur og frustreret som ny forælder. I de første uger kan du opleve, at du græder meget og ofte, og måske er du ikke engang helt klar over, hvorfor. Sandsynligvis er det blot et resultat af, at det er overvældende at blive forælder, og at der er masser af hormoner i kroppen efter en fødsel.
Hvis din dag overvejende er præget af, at du ikke er glad, og det ikke bliver bedre, så skal du dog begynde og være lidt opmærksom.
Det kan være, at du:
- Ikke kan kende dig selv og dit humør
- Er mere irritabel
- Er mere ked af det
- Oplever, at det hele er uoverskueligt
- Ikke føler glæde ved det, der plejer at gøre dig glad, eller ved jeres baby
Det er vigtigt, at du taler med nogen om det, og får sagt højt, hvordan du har det. Hvis det ikke hjælper at tale med dine nærmeste, så kontakt din sundhedsplejerske eller din læge. Der er hjælp at hente – også selvom store dele af Danmark lige nu er lukket ned.
LÆS OGSÅ: Den første tid efter fødslen
Andre har også læst
- Hvilke regler gælder for samvær under coronaepidemien?
I mange brudte familier fylder spørgsmål om samvær lige nu. For bør barnet stadig skifte mellem sine to hjem? Kan man ændre i samværsaftalen for en midlertidig periode? Og hvad gør man, hvis barnets anden forælder bor i et andet land. Få svar i artiklen her.