English
Væk fra siden!
Tema: Viden og råd under coronakrisen

Oplever du økonomiske problemer på grund af coronasituationen? 

Det er en alvorlig situation, vi er i, for øjeblikket. Mange mister deres job, og i endnu flere familier er økonomien presset til det yderste. I artiklen her kan du blandt andet læse, hvilke muligheder der findes for hjælp.  

Kære læser. Artiklen her er skrevet tilbage i marts og april, i forbindelse med at det meste af landet, inklusive skoler og daginstitutioner, blev lukket ned. Vi håber, at du stadig kan finde brugbare råd og vejledning til din situation.

Allerede inden coronakrisen brød ud kæmpede mange danske børnefamilier med en økonomi, der lang fra slår til. For dem er den nuværende situation sårbar.

Rigtig mange forældre er lige nu nødsaget til at holde deres børn hjemme, og det giver ekstra udgifter til blandt andet bleer, mad og forbrug. Udgifter, der hvis budgettet i forvejen er stramt, resulterer i, at mange forældre lige nu har svært ved at se, hvordan der skal blive råd til at betale husleje eller regningerne til varme og el.

Samtidig mister mange danskere lige nu deres job. Er I ramt af fyring eller nedgang i lønnen, så kan det også have alvorlig betydning for økonomien i jeres familie.

I denne artikel har vi samlet råd, vejledning og svar på de mange økonomiske spørgsmål, som kan melde sig for tiden.

Hvad betyder coronakrisen for udbetaling af mine ydelser?

Offentlige ydelser som for eksempel kontanthjælp, dagpenge, sygedagpenge, børne- og ungeydelse, boligstøtte og tilskud til økonomisk friplads vil fortsat blive udbetalt, selvom det meste af Danmark lige nu er lukket ned.

Er du ledig skal du ikke stå til rådighed for arbejdsmarkedet, så længe landets jobcentre holder lukket.

Det er besluttet, at ledige ikke bruger af deres dagpengeret i perioden fra 9. marts til 9. juni. Det betyder, at perioden, hvor du har ret til dagpenge forlænges tre måneder. Det gælder også, hvis du får sygedagpenge.

Jeg har svært ved at betale de ekstra udgifter til bleer og mad. Hvad kan jeg gøre?

Det bedste råd er at spare, hvor du kan. Du kan blandt andet:

  • Købe de billigste bleer. Mange lavprissupermarkeder har ganske fine bleer, som er både astma- og allergimærket. Se priseksempler i denne test på alt.dk fra januar 2020.
  • Lav babymad fra bunden. Har du et lille barn, der spiser grød eller mos, kan du spare penge ved selv at lave det, fremfor at købe grødpulver eller mos på glas.
  • Lav madplan og køb ind en gang om ugen. Ved at planlægge ugens måltider, bliver det lettere at skære ned på antallet af råvarer og undgå madspild. På webopskrifter.dk kan du finde inspiration til billige madplaner.

Du kan se flere spareråd i artiklen Gode råd, hvis du har gæld.

Vi ved, at I er mange, som oplevede svære økonomiske problemer også inden alt det her. For jer vil disse spareråd, sandsynligvis ikke kunne gøre den store forskel.

Husk, at står du i en akut økonomisk situation, kan du kontakte Holdepunkts rådgivere på chat eller telefon.

Læs også i næste afsnit, hvilke muligheder der findes for økonomisk støtte.

Hvilke muligheder findes der for økonomisk støtte?

Hvis din indkomst ændrer sig – måske fordi du bliver nedsat i løn eller fyret på grund af coronasituationen – kan du have ret til økonomisk tilskud til at betale for daginstitution eller boligstøtte. Er du skilt og har du betalt et forhøjet børnebidrag til barnets anden forælder, kan du søge Familieretshuset om at få bidraget sat ned. Det koster dog et gebyr 2800 kroner.

Studerende har mulighed for at optage ekstra SU-lån under coronakrisen. Læs mere om det på su.dk.

Står du i en situation, hvor du har svært ved at betale dine regninger, for eksempel til nødvendig medicin eller husleje, så er der også mulighed for at ansøge om en enkeltydelse i din kommune. Du kan også prøve at kontakte din udlejer. Måske I sammen kan finde en løsning, så du ikke risikerer udsættelse.

Barnets anden forælder er stoppet med at betale børnebidrag – hvad kan jeg gøre?

Hvad du kan gøre i den situation, afhænger af, om I har fået børnebidraget fastsat af Familieretshuset eller familieretten, eller om I selv har lavet aftale om bidraget. Læs mere om børnebidrag her.

Hvis I har fået fastsat bidraget
Har Familieretshuset eller familieretten truffet en afgørelse om det børnebidrag, du plejer at modtage fra barnets anden forælder, så kan du søge om at få Udbetaling Danmark til at udbetale det på forskud.

Dog skal du først selv forsøge at opkræve bidraget fra dit barns anden forælder.

Efter at have udbetalt dit børnebidrag på forskud, vil Udbetaling Danmark opkræve bidraget hos barnets anden forælder. Vær opmærksom på, at det kun er normalbidraget, du får udbetalt forskudsvist.

Hvis I selv har lavet aftale om børnebidraget
Har I selv lavet en aftale om børnebidrag, skal du først søge Familieretshuset om at fastsætte børnebidraget. Derefter kan du søge om at få Udbetaling Danmark til at opkræve bidraget fra den anden forælder. Læs mere på borger.dk.

Vær opmærksom på, at der på grund af coronakrisen kan være ekstra ventetid på behandling af ansøgningen. Børnebidraget betales med tilbagevirkende kraft fra ansøgningstidspunktet

Du kan også opleve, at det forhøjede børnebidrag, som du har modtaget fra barnets anden forælder sættes ned til normalbidraget, fordi den anden forælder oplever at gå ned i indkomst på grund af fyring eller lønnedgang. I den situation er der ikke noget, du kan gøre.

Mit barn skal undervises hjemme, men vi har ikke en computer

Den situation vi er i nu, er helt ekstraordinær og lærerne rundt om på skolerne prøver efter bedste evne at tilrettelægge undervisningen, så børnene fortsat kan lære noget derhjemme.

Når undervisningen foregår (eller i hvert fald formidles) digitalt, så stiller det dog naturligt nogle krav til det IT-udstyr man har i hjemmet. Mange forældre oplever lige nu, at de mangler en computer, barnet kan bruge, og de har heller ikke mulighed for at printe undervisningsmaterialer ud, hvis det er nødvendigt.

Er du i den samme situation, og oplever du af den grund, at dit barn ikke kan følge den undervisning, der bliver lagt op til fra skolens side, vil vi anbefale dig at tage kontakt til din barns lærere. Måske undervisningen kan tilrettelægges anderledes, eller måske skolen kan hjælpe med IT-udstyr.

Du kan også forsøge at række ud efter hjælp blandt andre i lokalområdet. Mødrehjælpen har oprettet et Familienetværk på Facebook til netop det formål, og der findes også for eksempel Facebookgruppen I Danmark hjælper vi hinanden – COVID 19.

Andre har også læst

Få den nyeste viden